A Schwarzkopf Elite Model Look presented by Glamour 2011 magyarországi döntőjének győztese a 15 éves, keszthelyi Körmöczi Enikő lett, de több lány hasonló pontszámokkal végzett, Kajdi Csaba pedig legalább öt versenyzőt szerződtet majd a Visage Model Managementhez. Idén tehát jó volt a merítés, és ha a győztes fogy 5 kilót, lehet belőle a következő Mihalik Enikő.

„Az Enikő egy óriási lehetőséget kapott szerintem a verseny által, azzal, hogy a zsűri döntése őrá esett. Egyébként én néztem meg a zsűrilapokat, nagyon fej-fej mellett haladt az Enikő két másik lánnyal, egy ponttal vezettet az Evelin nevű lány és még egy előtt, de ő most nem jut eszembe” – mondta Kajdi Csaba, a Visage Model Management ügyvezetője, mikor arról kérdeztük, mennyire elégedett a verseny eredményével.

Majdnem divatbemutató

A keszthelyi lány a Millenárison tartott döntőn tarolt, ahol az előválogatókon kiválasztott 14 lánynak szakavatott zsűri előtt kellett több stílusban felvonulnia, első körben farmerban és pólóban, Adele Rolling in the Deepjére – hirtelen felrémlett, hogy az F&F divatbemutató is ezzel a nyári slágerrel indult pár hónappal korábban. Ezek után komolytalan sportruhákat, bikiniket, fehér szetteket és bundás téli öltözeteket mutattak be a lányok merev arccal és robotjárással: érződött, hogy nagyon koncentrálnak arra, hogy olyanok legyenek, mint a nagyok. A versenyzők nagy része egyébként annak ellenére úgy-ahogy megtanult járni az egyhetes táborban, hogy korábban sosem hordott magassarkút, de páran kifejezetten férfiasan mozogtak a szegecses szandálokban.

Az utolsó körre már minden érzékszervünket eltompította az üvöltően hangos zene, és a wannabe modellek mögötti ledfal éles fénye, ami eléggé megnehezítette, hogy kövessük, ki kicsoda. A tourok közti zenés bemutatkozó kisfilmekben ugyanis láttuk a versenyzők portfólióját, azt, hogy hogyan készültek a képek, a csajok is mondtak pár szót, legalább annyit, hogy „nem akarok rivalizálni, örülök, hogy idáig eljutottam”, és választottunk kedvencet is, de a kifutón egyáltalán nem találtuk meg azt a lányt, akinek drukkolni akartunk. Szerencsére hamar kiderült, ki lesz a győztes, nem húzták órákig az eredményhirdetést: pár szponzorajándék után kiderült, hogy a 15 éves Körmöczi mehet Sanghajba, a világdöntőre.

Ha vékony, az a baj, ha vastag, az

„Ha személyesen kérdezel, én azt gondolom, hogy az Enikő nagyon szép, én örülök neki, hogy nyert. Nagyon modern arc, én látom magam előtt Párizsban, New Yorkban, de szerintem a nemzetközi trendeknek megfelelően most ő vastag, neki fogynia kell legalább 5 kilót, hogy megfeleljen a nemzetközi elvárásoknak” – mondta a Velvetnek Kajdi, akitől azt is megkérdeztük, csak nekünk tűnik-e úgy, hogy a tavalyi mezőny sokkal vékonyabb volt.

Hogy nézne ki Körmöczi Enikő 5 kilóval könnyebben?

Tavaly nagyon sok nagyon vékony lány volt, akkor azt írták meg, hogy anorexiások vannak a színpadon. Most próbáltunk kicsit máshogy válogatni, de most meg az volt, hogy vastagok. De akkor lássuk be, hogy nem a modellek anorexiásak, hanem mi várjuk el tőlük, hogy vékonyak legyenek. Mert színpadon van, és fotózzák, és ez mind-mind vastagít. Ezeknek a lányoknak mind dolgozniuk kell az alakjukon. Narancsbőrt nem láttam, de olyat láttam, akinek nem voltam elégedett az alakjával” – mondta a modellügynök, aki a győztesben (ha lefogy) valódi potenciát lát, de van másik kedvence is, a 14 éves Hegedűs Evelin, akinek igazi kampányarca van szerinte. Őket és rajtuk kívül még 3 lányt biztos felvesz modellügynökségébe.

Jó kilátások

És mi történt a tavalyi győztessel, a trendi arcú Hajdú Nikolettel? „Ugye azt azért tudnunk kell, hogy a Niki 14-15 éves, ebben a korban nagy dolog nem történik valakivel. Most jött vissza Londonból, Milánóban is volt, azt nem várhatjuk, hogy holnapután szupermodell legyen, de dolgozunk rajta. Őt például Londonban a Storm model management képviseli, aki többek közt Mihalik Enikőnek és Kate Mossnak az ügynöksége. A nagyon erős ügynökségek nem vesznek fel akárkit”.