A munka sosem ciki, és sosem szar, ha az ember élvezi azt, amit csinál. Vannak azonban olyan állások, amelyekre kevesebb a jelentkező, és kevésbé élvezetesek a munkaköri kötelességek, mint máshol. Például biztos ön is szívesebben ül a fűtött irodában, mint lapátol egy metróalagútban baleset után. Összeszedtünk pár kevésbé népszerű munkát, ön pedig szavazhat, mi az, amit akkor sem vállalna el, ha már az összes küszöböt megrágta a lakásban.

1. Aluljárós munkák

Ha valaki napfény- és térmániás, valószínűleg egy nap alatt becsavarodik, ha aluljáróban kell újságot, cigit, kozmetikumot, alkoholt vagy bármit árulnia. „Én a múltkor azon kaptam sokkot, hogy milyen lehet a nyugati aluljáróban levő 0-24-es játékteremben dolgozni, ahol még az egyébként is fénytelen aluljáróhoz képest is be van sötétítve. Milyen lehet oda mondjuk reggel 9-kor lemenni a koszba, bűzbe, alkoholista őrültek közé a sötétbe, és este 5-kor kijönni? Én egy napig se bírnám szerintem” – írja szókimondó kollégánk, és igazából egyetértünk vele. Ön meddig bírná?

2. Szórólapozás jelmezben

A szórólapozás magában nem is rossz dolog, iskola mellett, kevés pénzért sokan csinálják, persze nem hobbiból. A szórólapozás azonban kellemetlen (sok elutasítást kell elviselni munka közben), veszélyes (ha kocsik közt kell szlalomozni) és még izzasztó is lehet, ha hülye jelmezben kell álldogálnunk a város valamelyik terén. A csirkejelmezes szórólapozó filmekben is feltűnik, Pesten viszont egyre gyakrabban látni páncélos szórólapozókat, szendvicsembereket, akik hangosan csörögve vonszolják magukat az utcán.

3. Hullamosó és hullaszállító

Igazából mi a boncmestereket se irigyeljük, de a hullamosó és hullaszállító, ha lehet, még rosszabb munkakör annak, aki nem bírja a halált, vért, betegségeket. A hullaszállítóknak kell összeszedniük a halottat, koporsóba tenni – bármilyen állapotban is van a test –, majd bevinni a patológiára, ahol a hullamosó is ténykedik. Az ő feladata annyiban rosszabb, mint a szállítóé, hogy egész nap egy csöndes, sötét pincében van. Merthogy a patológia mindig az alagsorba kerül. Ön bírná ezt a munkát?

4. BKV-ellenőr

Ellenőrnek lenni veszélyes, unalmas, ráadásul megvetett munka Pesten. Egész nap vitatkozni kell a bliccelőkkel, vegzálni kell az utasokat és pihenőidőben füstös kis bódékban ihatjuk a műanyagpoharas kávét. Ha szerencsénk van, közterületes vigyáz ránk munka közben, ha nincs, a 6É-n kell jegyet kérnünk hajnalban a részegektől. Állítólag sok pedagógus állt át ellenőrnek, mert valamivel többet fizetnek, mint a diplomás minimálbér (kb. 100.000 forint), hogy ebből mi igaz, nem tudjuk, de ellenőrnek senki sem születik, vagy tanul: ellenőr lesz, ha a körülmények úgy hozzá. Ön hogy bírná?

5. Felszopó pornóforgatáson – és egyéb szexuális munkák

Hát igen, prosti senki nem szeretne önszántából lenni, nem is kell hosszan magyarázni, miért. A szexmunkás kiszolgáltatott, gyakran bántalmazzák, bármikor megfertőzhetik, megölhetik, megerőszakolhatják, kifoszthatják. A pornóforgatás felszopójának lenni az utcai melónál még valamivel jobb, nade akkor is: valószínűleg ez az a munka, amire senki nem vállalkozik, ha a körülményei nem kényszerítik rá.

6. Mobilvécémosó

A mobilvécé-tisztítás bűzös meló, bár nagy nyomású slaggal végzik és szippantós kocsival. Egy átlag amerikai mobilvécétakarító napi 10-60 toi-toit takarít ki, a falakat is lemossa, egy budival pár perc alatt végez. Az oddee.com szerint évi 50.000 dollárt (10 millió forint) keres, ami nem is rossz, mi mégse cserélnénk vele. És ön? Mi még a vécésnéniket se irigyeljük, akik órákat ülnek jobb esetben fertőtlenítőszagban, rosszabb esetben szarszagban.

7. Pizzafutár vagy taxis

A taxizás a Wall Street Journal szerint rossz vállalkozás, stresszes, kevés a bevétel és sokat kell dolgozni. Ennél egy fokkal még stresszesebb szerintünk a motoros futár élete, aki esőben-hóban száguldozik pizzákkal, iratokkal. Ráadásul folyton veszélyben van a forgalomban, és nem is keres valami jól. Sőt, inkább rosszul.

8. Feketemunkás, aki a Moszkván vár reggelente melóra

A legbizonytalanabb élete mindenki közül a feketemunkásnak van, akit reggel valaki kivisz építkezésre vagy kertet ásni, a nap végén pedig kap pár ezer forintot. A Forbes hasonló listáján a hegesztő, festő és az ács is a legrosszabb melók közé került, mondván, ezek veszélyes állások, és idén nincs is nagy kereslet ezekre a munkákra: mi ezt nem állítanánk, de ezen állások idénymunkaszerű végzése biztos nem életbiztosítás.

9. Segédápoló a hajléktalanszállón vagy a detoxikálóban

Ön melyik állást nem vállalná semmi pénzért?

Nagyszerű foglalkozás segíteni más embereken. Akkor azonban kevésbé nagyszerű, ha azok, akiken segítünk, kontrolláhatatlan részegek. A hajléktalanszállón való áldozatos munka bevétel/erőbefektetés aránya nem jó, ráadásul maga a munka veszélyes, mert az utcán élők fogékonyabbak a fertőző betegségekre, amelyet a köztük dolgozók is elkaphatnak. A detoxikáló részegei pedig könnyen agresszívvá válhatnak, jó adag lélekjelenlét és lelki erő kell ahhoz, hogy rajtuk segítsünk. Természetesen annak, akinek az a szenvedélye, hivatása, hogy másokon segítsen, nem kellemetlen detoxban vagy szállón dolgozni: aki viszont nem érez indíttatást efféle melóra, annak maga lehet a kín egy éjszaka a detoxban, és lehet, hogy semmi pénzért nem vállalna ilyen munkát, előbb menne prostinak.

10. Feketemosogató

A konyhai hierarchia legalján a feketemosogató áll. Egész nap a zsíros, lekozmált lábosokat vakarja, és nézi a falat. Szinte semmibe veszik, számára már az előrelépés, ha a koszos tányérok közelébe engedik: onnantól ugyanis ő a fehérmosogató. Keveset keres, egész nap áll és sikál, kimerítő és monoton munka az övé, nem is lehet sokáig bírni. Talán ezért, de feketemosogatóra bőven van kereslet. Egyébként körülbelül havi 100.000 forintot lehet azzal keresni, ha napjainkat a konyha legsötétebb sarkában töltjük a koszos edények közt.

Önnek mi volt a legrosszabb munkája?

Ön is dolgozott az egyik állásban a tíz közül, vagy esetleg más olyan embertelen pozícióban, ami kimaradt a fenti listáról? Akkor most eljött az ön ideje, írja ki magából a rossz tapasztalatokat, és küldje el őket nekünk emailben! Várjuk az üzeneteket.