Pénteken rendezték meg a Marie Claire Fashion Days zártkörű divatbemutatóját, ahol - akárcsak tavaly - hírességek népszerűsítették a magyar designerek munkáit, igaz, csak azután, miután hivatásos modellek felvonultatták az aktuális kollekciókat. De kinek állnak jól a honi kreációk? Az űrruhába öltöztetett Kozma Orsinak vagy a diszkréten combot villantó Zsédának?

1. Demcsák Zsuzsa - Anh Tuan

„Rendkívül jó adottságokkal bír Zsuzsa, nagyon könnyű őt öltöztetni, minden jól áll rajta. Nagyon feszes test, határozott vonalak, mégis fantasztikusan nőies a kisugárzása. Igazi „modelka”, príma szabásvonallal” – jellemezte egy hivatalos sajtóközleményben alkalmi modelljét Luu Anh Tuan. "Kifejezetten távol áll tőlem a „mutassunk meg mindent, amink van” stílus. Egyáltalán nem találom vonzónak, ha egy nő köldökig dekoltált és csípőig felsliccelt ruhát visel. A színekkel is csínján bánok. Nálam a fekete, fehér, szürke és a visszafogott földszínek a nyerők” - vázolta a Mokka műsorvezetője, hogy miért egy villantásbiztos fekete estélyiben jelent meg a bemutatón.

2. Görög Zita - USE Unused

A mostanában telt idomú modellekkel foglalkozó Görög Zita a USE Unused designertrió új, őszi/téli kollekciójának egyik darabját viselte pénteken. Az ismertető szerint az új kreációk egyetlen metszéspontja a színek használata, ami igazán dicséretes, hiszen ezekben a hónapokban a fekete, a szürke és társai uralják az öltözékünket, pedig alapvetően az ősz - már ami a természetet illeti - tele van vibráló színekkel. Mint kiderült, a USE olyan színésznők életéből és munkásságából merített ihletett, mint például Monica Vitti, de Anouk Aimée, illetve Giovanna Battaglia is hatással volt rájuk.

3. Kozma Orsi - Szegedi Kata

Az énekesnő tavaly az Annaeva egyik ruháját viselte, idén azonban átvette Dér Heni szerepét, és ő népszerűsítette a 2009-es év fiatal divattervezőjét. Szegedi Kata az aktuális kollekciójával a hetvenes évek diszkóhangulatát kívánja felidézni némi "space age" behatással, mert inspirálólag hatott rá a korszak "merev, mégis felszabadító, újító szellme". Nyilván ennek köszönhető, hogy a képen látható ruha mintája olyan, mintha a Hubble űrteleszkóp által készített egyik felvételt nyomták volna rá az anyagra.

 

4. Pásztor Anna - Mojzes Dóra

Az Anna and the Barbies énekesnője már a 2010-es eseményen is Mojzes Dóra alkalmi modellje volt, és ezen a jó szokásán azóta sem változtatott. Mojzes Dóra a nyár tiszteletére tett egy kis kirándulást a színek világába, de az aktuális kollekcióval visszatért a gyökerekhez, mind a formák, mind a színek tekintetében. "Mindenekelőtt Marlene Dietrich és az ő karakteres, maszkulin vonala inspirált, emellett Darth Maul sötét, csuklyás ruhái, no és az elévülhetetlen rock'n'roll kultúra" - fejtette ki tervezői gondolatait Mojzes Dóra.

5. Szalóki Ági - Je Suis Belle

Dévényi Dalma és Kiss Tibor az őszi/téli kollekcióhoz Vörösmarty Mihály Csongor és Tündéjét vette alapul. "Megjelenik az iróéval hasonló gondolkodásmód, a játékos nyelvhasználat, a népies elemek alkalmazása, az irónia és az innováció. Az egyes darabokon tetten érhető a mese, a varázslat, a csodafa és a tündérek" - olvasható a hivatalos ismertetőben. Szalóki Ági is ennek a kollekciónak az egyik darabját viselte. Az énekesnő egyébként nagy rajongója a magyar tervezőknek, állítása szerint a ruhapróbára Nanushka kabátban és USE táskával érkezett.

 

6. Zsédenyi Adrienn - USE Unused

Az énekesnő korábban elmondta, ő azon kevés magyar hírességek közé tartozik, akinek a nagy, neves divatházak szívesen ajándékoznak kiegészítőket, ruhákat. Nos, úgy tűnik, hogy az öltözködésére szemmel láthatóan tudatosan ügyelő Zséda azért a magyar tervezők sorsát is szívén viseli. Igaz, a USE már messze nem tartozik a fiatal, feltörekvő tervezők közé - 2009-ben például az ő ruhájukat viselte Ashley Tisdale a Teen Choice Awards díjátadón, és Cannes-ban is jártak már kreációik. Igen, hasonló sikereket ért el a Manier és a Je Suis Belle is.

 

Kinek áll jól a hazai divat?

Jól tette-e Kozma Orsi, hogy tervezőt váltott, vagy Pásztor Anna, hogy hű maradt Mojzes Dórához? Vajon le tudja-e győzni a színes, tarka miniruhákat Demcsák Zsuzsa villantásbiztos fekete estélyije? Estleg mégsem olyan ciki, ha egy celeb csípőig felsliccelt ruhát visel, mint mondjuk Zséda? Ön dönt!