Egy huszonkét éves orosz lány a fejébe vette, hogy az övé lesz a világ legnagyobb szája. A Velvetnek nyilatkozó szakértő elmondja, hogy az orvosok általában nem töltik túl az ajkakat, sőt megpróbálják lebeszélni a pácienst, aki ilyenkor általában már hajthatatlan. Ezekkel az óriási virsliszájakkal próbálják kiemelni a nőiességüket, ahogy az orosz lány is amiatt szorongott kiskorában, hogy a vékony ajkai miatt nem elég vonzó. Lecke mindenkinek.

A huszonkét éves szentpétervári Kristina Rei a fejébe vette, hogy addig injekcióztatja az ajkait, amíg övé nem lesz a világ legnagyobb szája. A lány 15 éves korában meg volt győződve róla, hogy nem elég vonzó, mert kicsi, vékony ajkai vannak. Ahogy betöltötte a plasztikázáshoz szükséges életkort, azonnal nekivágott álmai megvalósításának. Azóta kábé száz injekciót kapott, és közel másfélmillió forintot költött, hogy szilikonolajjal feltöltesse az ajkait. "Szerintem nagyon jól nézek ki, és nagyon boldog is vagyok" - nyilatkozta az egyik helyi lapnak a lány, akinek egyébként a Roger nyúl a pácban című film egyik szereplője, Jessica Rabbit a példaképe.

A páciens kéri az extrémajkat

Az extrém ajakfeltöltés az úgynevezett ajakdiszmorfiás emberekre jellemző. Ahogy dr. Szabó Judit Anna, a Szépség Bróker főszerkesztője a Velvetnek elmondta, ez egy olyan pszichés torzulás, amikor a nők a feltöltött ajkaikkal próbálják a nemiségüket, a nőiességüket bemutatni. Az extrém ajkakat tehát általában a páciensek kérik, és ragaszkodnak hozzá. "Az orvosok 90 százaléka ezt nem szereti beadni, és visszautasítják ezeket a pácienseket, sőt, többnyire megpróbálják lebeszélni őket róla, mert ez nem esztétikus" - magyarázta. Aztán, ha nem sikerül, akkor persze pénz reményében néhányan megcsinálják.

Az, hogy milyen lesz végül az ajak, rengeteg mindentől függ. Nagyban befolyásolja például az orvos kézügyessége. A beadás technikáján múlik, hogy mennyire lesz szimmetrikus valakinek a szája. Ezen kívül a hatóanyag is meghatározza a végeredményt. "A legtöbb esetben hyaluronsavat használnak. Ez egy nemzetközileg elfogadott és bevált hatóanyag, de a készítmények között is vannak szerkezeti különbségek." Ha túlságosan erős anyagot fecskendeznek az ajakba, az komplikációkat okozhat, felduzzadhat tőle az ajak." A hyaluronsav felszívódik, de ez eltarthat három vagy tizennyolc hónapig is. Jelenleg hatféle hyaluronsav -készítmény van, amit alkalmazhatnak a magyar orvosok ajakfeltöltésre.

Megegyezés és rizikó

A szilikonolaj már a legtöbb európai országban és az Egyesült Államokban nem engedélyezett ránc- és ajakfeltöltő készítmény, de hazánkban még alkalmazható. Szandika, a Való világ 4 szereplője esetében például könnyen lehet, hogy szilikont alkalmaztak, mert masszíroznia kellett a száját, és el is vándorolt, vagy összeállt az ajkában az anyag, hiába mondták, hogy felszívódó cuccot kapott. Mint kiderült, azért olyan népszerű a szilikonolaj, mert olcsó, tartós, és gyorsan látható az eredménye. "Az esztétikai eredményért viszont a páciens vállalja a felelősséget, nem az orvos." Lényegében tehát minden megegyezés kérdése. A legtöbb plasztikai sebész mindenesetre tartózkodik a túltöltéstől.

Minél tartósabb egyébként egy készítmény, annál nagyobb a torzulás rizikója. Egy két-három éves feltöltés esetében már fennáll a veszély, hogy kötőszöveti burok alakul ki körülötte. A hyaluronsav például azért is jó, mert biztonságosabb. Van ellenszere, egy enzim, amit ha az esetleges torzulásnál, gyulladásnál adnak be, akkor felgyorsítja a felszívódást. Más esetben szteroid injekciókkal próbálják korrigálni az orvosok a hibákat, de nyilván nem lesz szép eredménye. Sokaknak viszont - a kialakult granulómák miatt - a hogy sebészi beavatkozáson kívül esélyük sincs arra, hogy rendbe hozzák a szájukat.