Bemutatták az idei Pirelli naptárat, amit először fotózott olasz fotós. Az eredmény hasonló, mint máskor: egy csomó tökpucér topmodell, köztük újabbak és olyan veteránok, mint Milla Jovovich és Kate Moss.

Megint itt a Kal

Már a 39. alkalommal jelent meg a Pirelli gumigyártó legendásnak számító naptára. Körülbelül annyira fontos, mint a Sports Illustrated fürdőruhás különszáma.

A naptárnak csak The Cal a beceneve (a calendar, azaz kalendárium szóból). Minden évben egy ismert fotós készíti az összes képet, és minden évben a modellszakma legismertebb alakjai szerepelnek benne nagyjából teljesen meztelenül.

A 2010-es Pirelli naptárt Terry Richardson fotózta, és az volt a különlegessége számunkra, hogy szerepelt benne Mihalik Enikő, aki nagyjából ekkor került be a topmodellek közé. Richardson a természetesség jegyében készítette a képeket, a színek a nyarat idézték, a képek tényleg egyfajta természetközelséget ábrázoltak.

Már hiányzott a pucérkodás

A 2011-es naptár Karl Lagerfeld munkája volt, aki a görög és a római mitológia alapján készített el a képeket. Ahogy a fotós személye, úgy a naptár is igazán különleges volt. Lagerfeld képein többek között szerepelt Julianne Moore színésznő, valamint néhány férfimodell is, viszont viszonylag kevés volt a teljes alakos aktfotó.

A jövő évre készített naptár visszatért a meztelenes vonalhoz. A Pirelli történetében először kértek fel olasz fotóst a munkára. Idén Mario Sorrenti készítette a képeket, és aki ismeri a nevét, az tudja, hogy mire számíthat. Sorrenti alapvetően aktfotós, a Vogue-nak és a Harper's Bazaarnak szokott képeket készíteni, de fotózta már Kate Moss-t a Calvin Klein Obsession reklámokhoz is, illetve dolgozott többek között a Lancôme-mal és a Benettonnal.

Elalélás közvetlen kapcsolatban a természettel

A képeket Sorrenti Korzikán készítette, a sok sziklának, erdőrészletnek, belógó faágnak köszönhetően a képeknek van egyfajta vadregényes hangulata, pláne, hogy Sorrenti egy csomószor játszott azzal, hogy fekete-fehérben fotózta a modelleket. A naptár témája egyébként az volt, hogy ájulás, elalélás, amit nem tudjuk, hogy miért választottak, de akkor valószínűleg ennek köszönhető, hogy a legtöbb képen a földön elterülve, kinyúlva fekszenek a modellek.

“Az elalélásban a testeket közvetlen kapcsolatba helyeztem a természettel, ami úgy veszi őket körül, mintha a természetes folytatásai lennének. A sorozatban a kövek, a föld, a fák, az ég és a tenger mind egy különleges hátteret alkotnak a testeknek” - mondta Sorrenti a képekről.

Az idei naptárban nincs magyar modell, van viszont benne egy pár igazi szupersztár. A modellek között találjuk például Lara Stone-t és Mario Sorrenti egyik korábbi barátnőjét, Kate Moss-t. Sőt egy pár képen feltűnik az egykori modell, Milla Jovovich is.