A karácsonyi készülődés 7 legveszélyesebb csapdája

2011.12.20. 16:14
Ünnepelni nehéz, főleg akkor, ha egy olyan hagyományokkal, szokásokkal és elvárásokkal terhelt időszakról van szó, mint a karácsonyozás hete. A szenteste és az azt követő napok akkor sikerülnek jól, ha az ember rendesen előkészített mindent. Az advent azonban tele van csapdákkal-buktatókkal, amik azzal fenyegetnek, hogy az év legszebb ünnepéből csak egy nagy rohanás meg szorongás lesz. A minden évben elkövetett típushibákból sorolunk fel hetet alább.

1. Ne hagyjon mindent az utolsó pillanatra!

Ezt talán nem is kell külön mondani, hiszen ez az, amit minden évben annyian megfogadnak szenteste a fa alatt: hogy jövőre már idejében neki fognak kezdeni az ajándékvásárlásnak és a többinek. Ha idén még nem tett semmit azért, hogy december 24. és az azt megelőző néhány nap ne fejvesztett rohangálással teljen, már rég elkésett, legalább az ajándékbeszerzést el kell kezdeni minimum egy pár héttel karácsony előtt.

Persze a túl korai ajándékbevásárlás is csapda, a rossz memóriájúak számára legalábbis. Azokkal az eminensekkel, akik már novemberben vesznek ezt-azt karácsonyi ajádnék gyanánt, könnyen előfordulhat, hogy egy januárban egy szokatlan helyen találnak valami ünnepi apróságot, amiről teljesen elfeledkeztek, így át sem adták annak, akinek szánták. Szerencsés esetben az ilyesmi egy év múlva újra bevethető lesz.

2. Ne egy nagy plázatúrával próbáljon meg mindent beszerezni!

Alapvetően remek ötletnek tűnik szépen összeírni, hogy kinek mit szánunk, aztán elmenni egy jó nagy plázába, és egyszerre megvenni az egészet. Ha jól kiterveljük előre a dolgot, időt biztosan spórolhatunk ezzel a módszerrel, de még valamit megspórolunk magunknak: az élvezetet. A karácsonyi ajándékvásárlás egyszerűen nem öröm (vagy legalábbis nem akkora), ha egy hatalmas, zsúfolt és ízléstelen hodályban tudjuk le az egészet, ahol garantáltan csak tömegtermelt cikkeket fogunk tudni venni.

Aki időben nekikezd(ett) a vásárlásnak, az pláza helyett talál jópofa üzleteket a belvárosban, beszerezhet egy-egy személyes apróságot egy igényes karácsonyi vásárban, ahol forralt borral a kezében válogathat. Különben egyáltalán nem lesz jobb adni, mint kapni, sőt, az adventből csak a plázázás stressze marad meg.

3. Ne rúgjon be a karácsonyi partikon!

A munkahelyi karácsonyi parti nem is egy csapda, hanem több egyszerre. Tipikusan itt fordul elő, hogy az ember olyat mond, tesz, hall vagy iszik meg, amit kollégái körében nagyon nem kellett volna. Másnap reggel meg a rosszulléttel küszködve lehet bujdokolni a többiek elől az irodában.

Valamennyi csapdát kikerülhetjük, ha ezen a roppant veszélyes terepen józanok maradunk. Legyen egy kis önérzete, ne igyon annyit, csak azért, mert ingyen van, lesz még rengeteg más, ennél sokkal jobb buli is az évben (az újévben meg pláne), fogadja meg magának, hogy a munkahelyi karácsonyi partin mondjuk csak két pohár bort iszik!

4. Ne felejtsen el üdvözlőlapot küldeni!

December 23-án este hazaér a munkahelyéről, kinyitja otthon a postaládát, és a szokásos számlák meg a szórólapok közül valami bizarr dolog hullik ki. Felviszi a lakásba, esetleg rá is keres az interneten, hogy ez most mi, aztán eszébe jut: igazi postán elküldött, igazi karácsonyi üdvözlőlap! Ráadásul betegeskedő, vidéken/külföldön élő és/vagy magányos nagynénjétől, aki annak ellenére írt idén is, hogy ön már évekkel ezelőtt elfelejtette, hogy olyan dolgok, mint a posta meg a képeslap egyáltalán léteznek még.

Persze 23-án már késő nekiállni karácsonyi lapot igazi postán feladni, de megfogadja, hogy jövőre majd tényleg ír az idős, internetet nem használó rokonoknak, akiknek az üdvözlését nem lehet a Facebookon letudni. Ezt a fogadalmát ezúton juttatjuk most eszébe: ne csak a neten üdvözölgesse a gépről lekattanni képtelen „barátait”, hanem küldjön még most gyorsan igazi karácsonyi képeslapokat is. Nem tart sokáig, nem kerül sokba, viszont nagyon sok örömet szerez.

5. Ne karácsonykor kísérletezzen!

Talált egy új halászlé receptet? Szomszédja tanácsára idén máshogy készítené a bejglit vagy a borlevest? Megtetszik egy új konstrukciójú karácsonyfatalp? Az ilyen újdonságok mind-mind csapdát jelentenek, és nincs annál kínosabb, mint amikor az akkor először elkészített új receptről szenteste, a gyertyagyújtás után derül ki, hogy ehetetlen étket eredményezett. Ilyenkor már pizzát sem lehet rendelni!

Ha ön már fürdött be ilyesmivel karácsonykor, pontosan tudja, hogy mindent, ami tavaly működött, idén is pontosan ugyanúgy kell csinálni. Újítást csak akkor vezessen be, ha van alkalma előzőleg egyszer kipróbálni a dolgot, nehogy élesben derüljön ki, hogy valami nem működik.

6. Ne vállalja túl magát!

Sokan a túlzott önfeláldozás csapdájába esnek bele. Ne robotolja magát halálra családjáért, inkább legyen velük együtt! Ne menjen el mindenkihez, ha ez azt jelenti, hogy mindenkire csak egy fél óra jut! Ne vegyen méregdrága ajándékokat, ha ezzel teljesen lenullázza bankszámláját!

Melyik a legveszélyesebb csapda?

Csillogjon kicsit kevésbé fényesen az az ünnep, de érezze magát jól ön is, és nyugodt légkörben legyen együtt szeretteivel. Ha ők is igazán szeretik önt, eszükbe sem jut majd azon keseregni, hogy miért nincs több fogás, finomabb süti, drágább ajándék vagy magasabb karácsonyfa, ehelyett annak fognak örülni, hogy együtt lehetnek önnel.

7. Szervezzen programokat a szabadba is!

A rokonok kötelező végiglátogatása azt szokta eredményezni, hogy az ünnepeket félhomályos nappalikban töltjük, jobb híján folyamatos evéssel-ivással. Ha tudunk, ehelyett szervezzünk közös programot a meglátogatásra váró rokonokkal a szabadba!

Legyen az egy közös délutáni séta, korcsolyázás, cukrászdázás vagy egyéb, de ne üljön bent a lakásban egész héten!

Ön mit szokott elrontani?

Az ön tapasztalatai szerint mi a karácsonyi készülődés legnagyobb csapdája? Ha valamivel nem ért egyet, valami kimaradt, vagy van egy jó sztorija arról, mi hogyan sült el rosszul az ünnepi készülődés vagy egy korábbi karácsonyi szünet alatt, kérjük, írjon erre az e-mail címre!