Elege van a karácsonyból? Megőrjíti az émelyítő cukorszirupként folydogáló őszintétlen szeretet? Felforr az agyvize a televíziók karácsonyi filmfelhozatalától? Vagy csak egyszerűen antiszociális, és nem érdekli az egész? Kattintson a Velvet karácsony-túlélő tippjeiért!

A karácsony hiába a szeretet ünnepe, a vásárlásrohammal és a túlspilázott készülődés miatt idegbajjal megelőzött, a csapból is folyó, szirupos ünnepi hangulat erőltetésével és a kényszeredett rokonlátogatásokkal tarkított három nap nagyon gyorsan képes az őrületbe kergetni azokat is, akiknek alapvetően semmi bajuk nincs a karácsonnyal. Azok, akik különösebben nincsenek oda a karácsonyért, és inkább fárasztja, mint pihenteti őket a háromnapos ünnep, ilyenkor jó előre kieszelnek maguknak valami programot, amely menekülőútvonalként szolgál a karácsonyi rokonok-bejgli-TV Bermuda-háromszögéből vagy az ünnepi depresszióból. Néhányuk a Velvettel is megosztotta a típpjeit.

Foci és főzés

A legradikálisabb megoldást valószínűleg az a vidékről származó olvasónk tárta elénk, aki szenteste is képes focimeccset nézni. "Direkt nem megyek haza az ünnepek alatt, mert nagyon büntető, ahogy az egész család a karácsonylázban nyüzsög. Szerencsére az amerikafutball-szövetség, az NFL szentestére időzítette szinte a legtöbb meccset azon a héten, így a kedvenc csapatom, a Pittsburgh Steelers is aznap játszik. Idén tehát az lesz a program, hogy átmegyek egy haveromhoz, akinek hasonlóan tele van a hócipője a karácsonnyal, főzünk valami finomat, majd sörrel a kézben odatelepszünk a TV elé, és megnézzük a meccseket, miközben diszkréten lerészegedünk" - mondja.

A munka nemesít

Az igazi mizantrópok direkt dolgoznak karácsonykor, illetve a két ünnep közt, hiszen ilyenkor általában kevesen vannak az irodában, és szerencsére általában a főnökök is pihennek, így egy normál hétköznaphoz képest aránylag lazábban lehet munkát imitálni. "Nálunk a karácsonyi munkáért természetesen plusz pénz jár, ráadásul le is lehet csúsztatni a ledolgozott napokat, és ilyenkor amúgy sem kell megszakadni a munkában" - mondja az egyik budapesti cégnél dolgozó Anita.

Ez a taktika azonban fordítva is elsülhet, figyelmeztet Jani, aki ügyvédjelöltként mindig az irodában töltötte a két ünnep közötti időt. "Ha ebben az egyébként általában nyugis időszakban beesik valami nagy meló, amit pl. január 1-i jogszabályváltozás miatt még mindenképpen az óévben kell megcsinálni, akkor az az egyetlen bent lévő kolléga önálló feladata lesz. Akkor is, ha az illető soha életében nem csinált még olyat, és akkor is, ha egyébként 2-3 ember csinálná meg az adott projektet. Töltöttem én már december 31. délelőttjét a cégbíróságon, ahonnan délután 2-kor még az irodába kellett visszamenni lezárni-eltenni a dolgokat."

Bál az interneten

"Mi IRC-en szoktunk karácsonyozni" - árulta el egy másik olvasónk. "Van egy társaság, akikkel évek óta tradíciónak számít, hogyha túlestünk a vacsorán és a kötelező ajándékosztogatáson, akkor mindenki bevonul a vackába, és neten dumálunk egymással, miközben - ez szintén a hagyomány része - mindannyian leisszuk magunkat a karácsonyra kapott italok segítségével. Aki a legtovább bírja ébren, az győzött. Érdekes, hogy ilyenkor még az is feljön IRC-re, aki egyébként már egyáltalán nem szokta használni." Aki nem tudná: az IRC egy már nem nagyon használt chatszerver, amely a kilencvenes évek közepén és a kétezresek elején gyakorlatilag a legnépszerűbb csevegőprogramnak számított, mielőtt az MSN és társai kiszorították volna.

Egy másik olvasónk szintén a számítástechnika segítségével élte túl jó tíz éve a karácsonyokat. "A falunk művelődési házában volt egy számítógépes klub" - meséli. "A téli szüneteket általában ott töltöttük: levittük a gépeinket, és játszottunk hálózatban, vagy zenét, illetve pornót csereberélgettünk. A karácsonyi készülődést így lehetett a legjobban megúszni, hiszen az ember gyakorlatilag csak enni ugrott haza. Érdekes, hogy meglett korú apukák is a klubban töltötték mind a három napot: szenteste után óriási bejglikóstolások kíséretében mutogatták egymásnak a frissen beszerzett pornófilmjeiket".

Metál és horror

A legegyszerűbb megoldás pedig Richárdtól érkezett. "Bezárkózom a szobámba, megnézem a Santa Claus Conquers The Martianst, Panterát hallgatok, és napi tizenkét órát alszom, mert ez az év egyedüli három napja, amikor az égvilágon nem kell semmit csinálnom. Rettenetes horrorfilmek, metál: erre van a karácsony" - summázta a lényeget.

Ön hogyan védekezik?

Hogyha ön is rendkívül nyomasztónak tartja a karácsony három napját, és rendelkezik néhány tuti tippel, hogy hogyan lehetne elviselhetőbbé tenni, akkor ne szégyellősködjön: a címünk még mindig a régi.