Így karácsonyoztunk a 80 évvel ezelőtti elrugaszkodás évében

mm
2011.12.25. 09:32
Ha nem is olyan a helyzet, mint a 30-as évek Nagy gazdasági világválságakor, azért nem túl rózsás, úgyhogy az alábbi 5 archív filmhiradó-részlet segítségével merítsünk abból erőt, hogy hogyan karácsonyoztak az emberek a 80 évvel ezelőtti elrugaszkodás évében.

Magyarország mostani helyzete annyiban hasonlít az 1930-as évek gazdasági világválságához, hogy ott is némi kekeckedés után szigorú nemzetközi ellenőrzések fejében kaptunk csak segítséget. Ez már nekünk pont elég volt ahhoz, hogy párhuzamot vonjunk, és a jövő évi elrugaszkodás évére úgy készüljünk, hogy megnézzük, hogyan karácsonyoztak 80 évvel ezelőtt a válságban.

A Dunáról is lehet majd fát venni

“– Honnan valók ezek a fák, Felvidékről? – Nem, a Székelyföldről, a Gyimesi havasokból. Hoztuk Budapestre a vásárral, eladni a magyaroknak. – És... szép fák! – Nagyon szépek! – Majd el fogok jönni, venni fogok! – Tessék csak, mert nem drágák!” - hangzik el az egyik kedvenc videónkban, amiben a Duna partján fenyőfákat árusítókat mutatják be.

A munkavállalók tartanak majd karácsonyi bulit a cégnek

Persze nem lesz minden olyan idilli, mint a folyóparti faárusítás volt. Jobb, ha felkészülünk rá, hogy az idáig megszokott menetrend szerint nem a cégek fognak karácsonyi bulit tartani a dolgozóiknak, hanem a dolgozók a cégeknek, mint az abból a híradóból is kiderül, amiben “a falusi alkalmazottak karácsonyi köszöntővel üdvözlik gazdájukat“.

Csak vágyakozva gyönyörködnek majd a gyerekek

A legszomorúbb videó egy játékáruházról készült. Nem elég a siralmas zenei aláfestés, a szöveggel is rátesznek. “Gyermekek álma, karácsony! Kíváncsi gyermekarcok ragyogó szemekkel vágyakozva gyönyörködnek a játékáruházak karácsonyi kincsestárában” - mi meg mindjárt sírunk.

Szembeszállunk Kínával

1932-ben a magyar hölgytársadalom mozgalmat indított a magyar játékipar fejlesztésére, ami nyolcvan évvel később nagyjából úgy nézne ki, hogy felvesszük a kesztyűt Kínával. Vagyis az elrugaszkodás évének, éveinek karácsonyakor nőni fog a belföldön készült és értékesített ajándékok száma. Ezt a tendenciát az is alátámasztja, hogy a Vörösmarty téri karácsonyi vásárban is csak hazai, kézműves termékeket kapni.

Néhány év múlva rajongani fogunk a mozgólépcsőért

Nem kifejezetten válságvideó, de elég jó az az 1935-ös felvétel, amin az érdeklődő tömeg Budapest egyetlen mozgólépcsőjét próbálja ki a Corvin áruházban, hogy az emeleten megnézzék a játékvárost. Ebben az évben egyébként aranyvasárnap százezer ember fordult meg a Divatcsarnokban, és a híradások szerint évek óta nem látott tömegek vásároltak.