Míg néhány évvel ezelőtt a gyros volt az egyeduralkodó éjszakai táplálékforrás Budapesten, az idei szezonra árnyalódott a kép, és a belvárosban egyre több helyen bukkantak fel kifejezetten az éjszakai műszakra specializálódott pizzaárusok. A részegség és a másnaposság hatásainak enyhítésére nem ez a legjobb táplálék, viszont sokkal biztonságosabban lehet részegen fogyasztani, mint a gyrost. Ha igazán jót akar a szervezetének, akkor viszont éjszakai zöldségesnél vásárol rengeteg banánt és mangót.

Az Erzsébet körúton és a környékén szórakozva több dolgot is észre lehetett venni az elmúlt pár hónapban éjszakai ételfronton. Az egyik, hogy a körúti gyrosuralom kezd kicsit visszaszorulni. Nem lett kevesebb gyrosos, de talán kevesebb ember a gyrososok előtt igen. A másik, hogy a Király utcában és környékén gombamód szaporodnak az éjszakai kiadóablakok, ahonnan a legtöbb helyen 2-400 forintos áron pizzaszeleteket lehet kérni.

De néhány kocsma is rárepült már a kellően zsíros, csípős és sajtos szeletekre, a Szimpla Kertben és a Fogasházban is nagyon népszerű tétel a laktató pizzaszelet.

A Szimpla Kertben külső cég intézi a pizzasütést, ugyanaz, amelyik a Fogasházban is.

A Fogasházban egy jól pörgő este alatt nagyjából 200-300 szelet pizzát adnak el, amióta nagyjából egy éve lehet kapni a helyen. "Már az elejétől kezdve nagyon sokan keresték, hogy lehessen valamit egyáltalán enni. Sokkal kompaktabb, mint a gyros, sokkal könnyebb vele bánni. Persze, az emberek eldobják a héját, de még így is könnyebb a takarítás, mint például egy gyros esetében lenne" - mondta Nádas Patrik, a hely egyik üzemeltetője.

"Erős minőségi különbség van a különböző helyeken a szeletek között, de szerintem csak egy nagyon szűk réteg az, amelyik hajlandó egy kicsit jobb minőségért sorbaállni" - mondta Bakos Csaba, a Szimpla Kertben és a Fogasházban üzemelő pizzások főnöke.

"Hiába árulunk a bejáratnál, egy pár napig észre sem vették a sütödét az elején, de amikor feltűnt az embereknek, onnantól kezdve stabil volt a forgalom" - mondta Bakos Csaba.

A Szimplában egyébként ahogy mindenben, a pizzaszeletben is rákészülnek arra, hogy a hely gyakorlatilag a romkocsmák élő múzeumának számít ma, és alapvetően külföldi közönség igényeit kell kielégíteni. Jövőre rendes, fatüzeléses kemencét állítanak majd munkába a helyen, és összesen 8-10 fajta szeletet lehet majd kapni.

Hamburger - pizza - gyros

A fogyasztók között végzett instant közvéleménykutatásból az derült ki, hogy a gyros 2011-re a gyorskaják WIW-je lett, mindenki ismeri, mindenki rajongott érte egy időben, de társaságban azért már nem büszkélkedik vele az ember.

A gyroson túl pedig két dolog létezik: a pizzaszelet és az éjszakai McDonald's, ínyenceknek a montenegrói burgeres. “McDonald's forever, de beérem bármilyen dzsuvaburgerrel is. A gyros is jó, csak sok helyen éjszaka csak csirke van, azt még részegen is utálom. Pizzaszeletet sosem ennék” - érvelt egyik kollégánk az egyik legismertebb amerikai szimbólum mellett.

Az igényes, viszont az éjszakai piálást tényleg komolyan vevő fiataloknak a különféle hamburgerek kb. ugyanakkora csapdát jelentenek, mint a gyros. Szétesik, lecsöpög, kiesik a hús, vállig folyik végig az ember karján valami szaft.

Ön mit eszik részegen?

“A meki az alap természetesen, de hát az minden helyzetben az. Én bevallom, szoktam pizzaszeletet is enni, mert a gyrostól például betegesen rettegek, hogy leeszem magam, ráadásul a kezem is tiszta szar lesz tőle” - érvelt egy másik kolléga.

Ezt az érvet hozta a pizza mellett Bakos Csaba is, de hozzátette, szerinte fontos az is, hogy egy pizzaszelet jóval kevésbé fokhagymás, mint például egy gyros, kevesebb rajta a hagyma, mint egy hamburgerben, tehát jobb választás lehet azok számára, akik hajnalban is úgy akarnak ismerkedni, hogy viszonylag friss a leheletük, nem túlságosan alkohol vagy kajaszagú.

A másik nagy előnye a szeleteknek az olcsóság. Az átlagárak 2-400 forint között mozognak, míg gyrost 500 alatt sehol sem lehet kapni, a hamburgerek pedig nagyjából 700-ról indulnak. Bakos Csaba szerint viszont erős a piaci verseny, így az olcsóbb szelet egyértelműen gyengébb minőséget is jelent. Például túl vastag tésztát, kevés feltétet, kispórolt szószt.

Banán - mangó - brokkoli

Ha esetleg valaki azért fogyasztana éjszaka ilyen gyorskaját, hogy az éhsége mellett csillapítsa az alkohol káros hatásait, az rosszul teszi. Ezek az ételek akkor érnek bármit is, ha az este elején fogyasztják őket, és nem akkor, amikor hajnalban kifele botorkálunk a szórakozónegyedből.

“Lehetőleg egyen egy komplett étkezést, ezúttal esetleg elnézőbb lehet a zsiradékokkal. A teli gyomor lelassítja az alkohol felszívódását, időt adva a testnek a mérgek feldolgozására” - fogalmazta meg Zsákai Antal a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének munkatársa a nagy igazságot az ivás előtti evésről.

“Ha nem közvetlenül étkezési alkalomhoz kapcsolódik a szeszesital fogyasztása, akkor is érdemes a sörkorcsolyák, borkorcsolyák, bárételek (olajos magvak, szendvicsek), kocsmafalatok (zsíros kenyér), gyorsételek (burgerek, pizzák, gyrosok, lángosok) segítségét igénybe venni” - mondta Zsákai. Vagyis inkább félúton érdemes debodni egy-egy pizzaszeletet, mint amikor nagyjából már mindegy, és az illető teljesen elázott.

A dietetikus szavaiból úgy vettük ki, hogy ha már berúgtunk, akkor nem érdemes tűzoltásszerűen megpróbálni kijózanodni, a szervezetet nem lehet egyik pillanatról a másikra kiüríteni. Nem, még hányással sem, csak annyit érünk el, hogy megkönnyítjük a testünk dolgát, hogy annyival kevesebb alkoholt és kapcsolódó méreganyagot kell feldolgoznia, amennyi még a gyomrunkban volt.

Piálás tudományos alapokon

Az átlagos ember szervezete megközelítőleg, óránként a következő mennyiségű szeszes italokat tudja sikeresen feldolgozni: 3,5 dl sört (4-6 százalékos); vagy 1,5 dl bort (7-15 százalékos); vagy 3-5 ml „töményet” (35-80 százalékos). Ez iránymutató lehet arra, hogy mit milyen tempóban érdemes inni, ha nem akarjuk gyorsan kicsinálni magunkat.

Fontos tudni, hogy egy egyszerű ökölszabállyal éljünk, hogy az átlátszó italoktól kevésbé leszünk másnaposak. Természetesen végig minőségi italokról beszélünk. Arról van szó, hogy minden alkoholban vannak méreganyagok, amiket a szervezetnek le kell bontania, de a vörösborokban, brandykben, viszkikben, tequilákban, színes likőrökben ezekből több van, mint a fehérborokban, a fehér rumban, a vodkában vagy a ginben, ezért ez utóbbiak enyhébb másnaposságot okoznak pusztán azért, mert a szervezetnek kevesebb mérget kell lebontania feldolgozás közben.

Szintén növeli a másnaposság esélyét, ha rövideket keverünk mondjuk pezsgő és sör fogyasztásához, esetleg szénsavas üdítőt, szódát iszunk röviddel. Ilyenkor felgyorsítjuk az alkohol felszívódását, a szervezetnek kevesebb ideje van a méreganyagok feldolgozására, vagyis tovább, nagyobb mértékben leszünk másnaposak.

A másnaposság főleg a vízháztartás felborulása miatt van, mert a távozó folyadék egy csomó fontos anyagot is kivisz, de fontos megjegyeznünk két vegyületet is.

Az egyik az acetaldehid. Ez a májban keletkezik az alkohol lebontásakor, az alkoholnál jóval mérgezőbb, de a szervezet kb. ecethez hasonló ártalmatlan vegyületet hoz létre. Ez a vegyület okozza a másnaposságot, ha nem tudja elég gyorsan feldolgozni a szervezet. A nők testében kevesebb olyan enzim termelődik, ami le tudja bontani az acetaldehidet, ezért hat rájuk részben jobban az alkohol. A másik vegyület a glutamin. A glutamin egy természetes serkentőszer, amit a szervezetünk termel, de az alkohol gátolja a hatásait. Az italozás befejeztével a szervezet logikusan túltermeléssel próbálja behozni a lemaradást, aminek a vége az lesz, hogy lefekvéskor pörög az ember agya, nem tudjuk elérni a legpihentetőbb alvásfázist, reggel meg gyengék leszünk, elesettnek érezzük magunkat és olyan, mintha elrontottuk volna a gyomrunkat. (Forrás: MDOSZ)

De még a hányásnál is jobb, ha tisztában vagyunk azzal, hogy miket von ki az alkohol, és ezeket az anyagokat próbáljuk meg pótolni, így segítve szervezetünknek abban, hogy zökkenőmentesen tudja feldolgozni azt, hogy minden hétvégén megpróbáljuk elpusztítani. Az alkohol komoly vízhajtó hatású, ezt mindenki tapasztalja, kb. 3 deci alkohol elfogyasztása akár egy liternyi vizet is elvihet a szervezetből. Igen, ezért járunk gyakran mosdóba ivás közben. A vízzel pedig leginkább kálium távozik a szervezetből. Ezt érdemes leginkább pótolni, arra meg a legjobb a banán.

Nem véletlenül eszik rengeteg sportoló banánt a szünetekben, ugyanaz érvényesül, mint az alkoholnál, csak nem a pia miatt vesztenek folyadékot, hanem a rohangálás miatt.

A banán mellett nagyon jó káliumforrás még a mangó, a brokkoli, a papaya, a narancs és az aszalt gyümölcsök, valamint a paradicsom a krumpli és a sütőtök is.

Ezeket nyugodtan bevihetjük előre is, tehát, amikor a piálás előtt eszünk valami zsírosabbat, nyugodtan együnk gyümölcsöket is, a szervezetünk könnyedebben dolgozza majd fel az alkoholt. És persze, adjunk időt a szervezetünknek, tényleg nem megy egyik pillanatról a másikra.

Ha nem figyeltünk

Természetesen arra is vannak tanácsok, hogy mit érdemes akkor tenni, ha szánt szándékkal tolunk ki a szervezetünkkel, a másnapot is könnyebbé lehet tenni tudományos alapon. Zsákai Antal nem győzte hangsúlyozni a folyadékbevitel fontosságát, egészen pontosan azt, hogy piálás közben is igyunk alkoholmentes, lehetőleg szénsvamentes dolgokat. Leginkább vizet vagy gyümölcsleveket. Ha ezt hanyagoltuk, lefekvés előtt egy gyors tűzoltás, vagyis egy csomó víz elfogyasztása nem árthat.

“Lefekvés előtt folytassa a folyadékfogyasztást, vízzel, szénsavmentes ásványvízzel, gyümölcslével, sportitallal. Másnap, az ébredést követően a bőséges folyadékkal bevett multivitamin és ásványianyag készítmény, különösen a benne található C-vitaminnak, és a B-vitamin komplexnek köszönhetően segíti a szervezet méregfeldolgozását és regenerációját” - tehát másnap igyunk sok alkoholmentes dolgot, kíméljük a gyomrunkat.

Amennyiben megvan a baj, akkor a víz és a kevésbé savas valódi gyümölcslevek mellé vagy után, kezdetben egyen: gyenge, híg leveseket, pirítóst, kétszersültet, háztartási kekszet, főtt rizst, főtt zöldséges rizst, kompótot. Később az állapot javulásával bővíthető az étkezés. Másnaposan ébredve, reggelinek nem a legmegfelelőbb választások a zsíros, olajos ételek, mivel ingerlik az ilyenkor érzékeny gyomrot. Italozás előtt fogyasztva viszont hasznosak lehetnek. Bármilyen étel kerüljön a gyomorba az alkoholos ital elfogyasztását megelőzően, az segít a másnaposság megelőzésében, s ez különösen igaz a zsíros-olajos ételekre” - emlékeztetett a dietetikus.