Akárcsak az Oscar-gála, a zenei szakma legnagyobb díjkiosztója sem csak az elismerésről szól, ugyanolyan fontos a rongyrázás is, vagyis, hogy ki miben jelenik meg a vörös szőnyegen. Adele és Rihanna megmutatta, hogyan lehet villantásbiztosan és majdnem mindent megmutatva viselni egy Armani-kreációt, Nicki Minaj pedig azt, hogy egy pápajelmezes fickó remek kiegészítő egy durván piros köpenyhez. Igen, Sasha Gradiva fegyveres kardísze ehhez képest kutyafüle, de azért szép próbálkozás volt. Nézzük a legszebbeket és a legborzasztóbbakat színek szerint!

Fekete

Végignézve a képeket, a jelmezbe hajló rondaságok mellett elsőként az tűnhet fel, hogy milyen sok sztár viselt feketét, ami persze egy örök szín, de ilyen mennyiségben nem sűrűn látni egy díjkiosztó gálán. Ugyan az idei Grammy-gálán a szakma képviselői a hétvégén elhunyt, számtalan ilyen díjjal jutalmazott Whitney Houston előtt is lerótta a tiszteletét, valószínűleg a többség már jó pár héttel korábban kiválasztotta a ruháját, nem készültek arra, hogy sajnos gyászolni kell majd. Abban például semmi meglepő nem volt, hogy Adele egy fekete Giorgio Armani-estélyiben jelent meg, hiszen a brit énekesnőnek a fekete a kedvenc színe, legalábbis az öltözködés terén.

Bizony Armani és Armani között is van különbség, ugyanis Adele decensen csillogó ruhája csak a neve és színe miatt kerülhet közös halmazba azzal az elöl és hátul is mélyen dekoltált darabbal, amelyet Rihanna viselt vasárnap este. A nem éppen visszafogott öltözködési stílusáról ismert énekesnő állítása szerint segített Giorgio Armaninak a ruha megalkotásában. „Egy olyan estélyit szerettem volna, ami kicsit hasonlít arra, amit Michelle Pfeiffer viselt A sebhelyes arcúban: egyszerű, de szexi és egy kicsit gengszteres” – nyilatkozta a márka híres reklámarca.

Ha már az egyszerűségnél tartunk, akkor meg kell említenünk Alicia Keyst, aki mély kivágások nélkül is kellően dögös volt Alexandre Vauthier kreációjában, Jó, a lábujjvillantós Christian Louboutin egy kicsit vitatható darab. Szintén a fekete mellett döntött Rebecca Black, akiből könnyű lenne gúnyt űzni a neve és a ruhaválasztása miatt, de ettől most eltekintünk. Csak annyit tennénk hozzá, hogy a kevesebb fodor néha több. A szakma korosabb képviselői is feketébe öltöztek, szembeszállva azzal a közhiedelemmel, hogy ez a szín öregít: Diana Ross beérte egy fekete nadrágkosztümmel, míg Cindy Lauper azért beleadott apait-anyait, a kivillanó csipkén keresztül a töméntelen mennyiségű aranyláncon át a gigagyöngyökig volt minden.

És hófehér

Azért nem volt mindenki a feketében, hiszen egész sok híresség vonult végig a vörösszőnyegen az idén különösen trendinek számító fehérben. A legérdekesebb összeállítás képzeletbeli díját Robynnak ítéljük meg, hiszen keveseknek jutott volna eszébe, hogy a magas talpú favágóbakancsot, fehér pólót és elöl semmi, hátul sok szoknyát kombináljon egymással. Skylar Grey fehér csipkeruhája egy jóval klasszikusabb választás volt, talán a rúzs színét kellett volna egy kicsit jobban átgondolni. Ebben a kategóriában Carrie Underwood elöl zárt, hátul mélyen dekoltált Gomez-Gracia tüllruhája volt a nyerő fej fej mellett Paris Hilton Basil Soda-estélyijével.

Glam

Már tavaly is megállapítottuk, hogy a Grammy-gála a hollywoodi csillogásról szól, legalábbis ami az öltözékeket illeti. Nem volt ez idén sem másként, aki tudott, valami csillogót öltött magára: a nyaktól lefelé megszelídült Kelly Osbourne egy aszimmetrikus Tony Ward-estélyiben mosolygott a kameráknak, a mintás kezeslábasokért is rajongó Jessie J  egy Julien Macdonald-kreációban pisztrángoskodott, Taylor Swift pedig egy aranyló, uszályos Zuhair Murad-ruhában volt elbűvölő, ahogy az már csak lenni szokott. Kelly Rowland köztes megoldást választott, neki csak a mellvértje volt fémesen fényes. Hogy a fényes miniruháknak, amit mondjuk Zarah vagy Marva King viselt, van-e létjogosultsága, döntse el mindenki maga.

Szivárvány

Azért volt, aki nem akart biztosra menni az olyan alapszínekkel, mint a fekete és a fehér, vagy az annyira kézenfekvő fémes csillogás. Ott van például a mindig nagyon feltűnő Nicki Minaj, aki ezúttal sem tagadta meg önmagát, az irdatlanul piroskás Versace-köpenyt viselő híresség kiegészítője nem volt más, mint egy pápának öltözött férfi. Jó, azért Sasha Gradiva orosz származású dance-pop előadó majdnem lekörözte őt csupafegyver kardíszével. A legérdekesebb hajszínt egyébként Katy Perry villantotta, jó, nem újdonság ez az árnyalat, amihez egyébként remekül illett a halványkék Elie Saab-estélyi, amelynek csilligó díszítése 2 millió dollárt ér.

Fergie nem szereti a csavarokat, ő maradt a rég bevált bugyivillantós receptnél, vagyis a narancssárga Jean Paul Gaultier-csipkeruha alá nem vett semmit, ami eltakarhatta volna fekete fehérneműjét. Férje, Josh Duhamel állítólag nem tiltakozott, sőt, elismerően a fenekére csapott indulás előtt, hogy az álpápa mit szólt, azt viszont nem lehet tudni.  Aki pedig eddig még nem tudta volna, most már biztosan észrevette, hogy a rikító színek a csodálatos nyolcvanas évek mottóval éppen a reneszánszukat élik, és főként a retinagyilkos zöld és sárga árnyalatok vannak most porondon, lásd Amber Rose ruháját, ami fazonra nem is volt annyira merész, mint amennyire Kanye West volt nőjétől elvárhattuk volna. Ebben a kategóriában egyébként az egyik véglet Bonnie McKee rojtos, hímzett csodája volt, a másik pedig Laura Stoney összeállítása, ami talán érthető választás lett volna, ha éppen a piacra indult volna vásárolni valamit.

És a pasik

Egy-két kivételtől eltekintve, a legtöbb férfi vendég szépen kiöltözött a jeles eseményre. Sem fazonban, sem a színekben nem nagyon kísérleteztek, viszont az apró részletekre azért érdemes volt figyelni: Elvis Costello mintás inggel próbálta feldobni sötétkék öltönyét, Halle Berry volt férje, Eric Benet kigombolt inggel és egy lazán tekert sállal játszotta a nagyfiút, Bruno Mars ezúttal nem ragaszkodott a rózsaszínhez, viszont a zokniját is otthon felejtette, Val Kilmer pedig tényleg alig hasonlít régi önmagára.