A végeredmény szerint fölényesen, de a versenyt ismerők szerint jó hajrában nyerte meg az A38 a világ legjobb bárjának járó címet a patinás Lonely Planet szavazásán. A hajó szerint a díj nemcsak nekik, egész Budapestnek fontos.

“Lesz ennek egy kommunikációs folyamata, amiben kommunikáljuk, hogy az A38 lett az év legjobb bárja. Ez nagyon komoly pr-értékkel bír nemcsak a hajó, hanem Budapest számára is. Nagy valószínűséggel megemlítik majd a hajót a Lonely Planet Magyarországról szóló könyvében” – mondta a Velvetnek Kozlov Sándor, a világ legjobb bárja szavazását megnyerő A38 hajó sajtósa.

A szavazást indító Lonely Planet talán a legismertebb, mostanában legnépszerűbb útikönyv-kiadó tavaly novemberben indította a szavazását, amiben 100 bár közül kellett kiválasztani a legjobbat.

Példás hazai összefogás

“A Lonely Planet felkeresett minket,amikor elindult a verseny, hogy beválogattak a 100 bár közé. Aztán hirtelen, tőlünk teljesen függetlenül az élre ugrott az A38” – mondták az A38 részéről. A hajó ezután kezdte komolyan venni a szavazást, partnerfesztiválok, zenészek, partnerintézmények és persze a közönség segítségét kérték, hogy minél többen szavazzanak rájuk a versenyben. Végül több mint 13000 ember szavazott rájuk, a második helyezettre pedig valamivel több mint 9000.

“A végén fölényesen megnyertük a versenyt, de két héttel ezelőtt volt egy olyan, hogy körülbelül ezer szavazattal vezettek a hollandok. Akkor még egyszer beleerősítettünk a kampányba, és végül sikerült megnyerni” – foglalta össze a versenyt Kozlov Sándor.

A verseny harmadik helyezettje szintén magyar lett, a Szimpla kert jutott még fel a dobogóra. Mindkét magyar hely a honlapján népszerűsítette a Lonely Planet szavazását, kérte a látogatókat, hogy szavazzanak rájuk.

Ennek ellenére az A38-on úgy gondolják, nem a magyarok juttatták be a hajót az első helyre, számos szavazatot kaptak külföldiektől is. A Szimpla részéről viszont úgy gondolják, a több mint négyezer szavazatuk főleg magyaroktól érkezett, annak ellenére, hogy a versenyben induló Szimpla kertbe szinte csak külföldiek járnak.

“Szerintem főleg Magyarországról szavaztak, de jó lenne valami statisztikát látni, hogy mennyire volt nemzetközi a dolog” – mondták a Szimpla információs irodában.

“Biztos, hogy lesz valami utóélete, de ahogy ismerem itt a dolgokat, elég lassan őrölnek a malmok, de szerintem valahogy megemlékezünk róla” – tették hozzá.

Hazájában világhírű

Mindkét hely büszke a versenyben elért eredményre, bár a dolognak egyelőre inkább csak hazai visszhangja volt. A nemzetközi sajtóban sehol sem láttuk nyomát a versenynek, de ami kicsit szomorú, hogy a Lonely Planet főoldalán sem találni a dologról semmit, ahogy az LP Twitter- és Facebook-oldalán sem. Csak a magyar beszámolók ésa verseny aloldala emlékezik meg arról, hogy 2012 elején az A38-at választották meg a világ, a Szimpla kertet pedig a világ harmadik legjobb bárjának.

A győztesek szerint viszont ettől függetlenül fontos eredményt értek el. “Legyen a hazai közönség is büszke arra, hogy amikor sok rossz hírt hall a híradóban, amikor ilyen a helyzet az országban, mint most, akkor egy magyar hely meg tud szerezni egy ilyen fontos címet” – küldték a pozitív üzenetet mindenkinek a hajóról.