E L James erotikus szépirodalmi regénye pillanatok alatt a New York Times bestseller listájára került, és bár tele van durva szadomazo jelenetekkel, úgy látszik, ez hiányzott az amerikai háziasszonyoknak, mert veszik, mint a cukrot.

Ízek, imák, szexjelenetek

A szürke ötven árnyalata (Fifty Shades of Grey) című regényre nők ezrei csaptak le, és híre egyre csak terjed – adta hírül a New York Times. Ez lesz az új Ízek, imák, szerelmek?

E L James írónő könyve Anastasia Steele, egy ártatlan főiskolás lány és Christian Grey milliomos üzletember domináns és alárendelt kapcsolatát meséli el, nem kevés erotikus jelenettel fűszerezve.

A nyugat-Londonban élő írónő ügynöke, Valerie Hoskins szerint a siker szinte garantált volt, a könyv annyira izgalmas. „Bárhogy is nézzük, ez egy romantikus regény. Egy szépség és a szörnyeteg, álom és beteljesedés történet, melyben erőteljesen jelen van az erotika, ami egyedülálló a szépirodalomban.” Hoskins szerint a sikerhez az is hozzájárult, hogy rengetegen vették meg e-formátumban a regényt, főleg azok, akik szégyellték, hogy durva szexjeleneteket olvasgatnak a metrón.

James sikerét jelzi, hogy megelőzte a New York Times sikerlistáján Jodi Picoult-t és Stieg Larssont is, aki a Tetovált lány trilógiájával bekerült a legjobban kereső halott hírességek közé. A könyv e-book formátumban legalább 250.000 példányban kelt el, és most a Vintage Books kiadó nyerte el az új kiadás jogát, akik a hírek szerint hétszámjegyű összeget fizettek a jogokért.

A regény nyomtatott változata 750.000 példányban kerül az amerikai piacra. A szürke ötven árnyalata hamar trilógiává bővült, így a felizgult asszonyok nem maradnak szellemi kielégülés nélkül.

A könyv hatására egyre többen keresik a szürke nyakkendőket, mivel ez a ruhadarab a regényben fontos szerepet kap, és az érdeklődés természetesen a regény iránt is egyre csak nő. Patricia Bostelman, a Barnes & Noble könyváruház marketing-igazgatóhelyettese szerint az eladások azt mutatják, hogy a blogok reklámereje hatalmas. A könyv csak szájról szájra terjedő híre ugyanis hatalmas érdeklődést keltett anélkül, hogy milliókat költöttek volna reklámra.

Jó hatás a házasságokra, rossz hatás a nők helyzetére?

A durva szexjelenetekkel teletűzdelt regény, amiben az ártatlan tizenévest bevezetik az alá- és fölérendeltség szexuális játékaiba, állítólag jó hatással van a kihűlt házasságokra, mások viszont támadják a regényt erőszakossága miatt, ahol persze a nő az alárendelt fél, akinek mindenféle durva szexjátékot ki kell próbálnia.

„Érdekes, hogy az okos és művelt nők, akik ezt olvasták, azt nyilatkozták, hogy ez a könyv az egyik legjobb volt, amit valaha is olvastak. Tele van erőszakkal, és a pasi néha iszonyatosan viselkedik benne” – nyilatkozta a New York Timesnak Meg Lazarus egykori ügyvéd.

Az elmúlt években kevés erotikus regény kapott szélesebb publicitást, ezek közül az egyik a  Catherine M. szexuális élete, melyben Catherine Millet francia művészettörténész saját szexuális életét meséli megdöbbentő részletességgel és tárgyilagossággal, mégsem közönségesen.

A megfilmesítés a következő lépés

E L James, akinek ez az első könyve, korábban tv-producerként dolgozott, de januárban otthagyta állását, hogy szépirodalmi karrierjére tudjon koncentrálni. A könyv megfilmesítéséről már több hollywoodi producerrel tárgyalásokat kezdett a szerző.

Arra nem találtunk utalást, hogy a könyv magyar fordítása folyamatban van-e már, de az biztos, hogy több magyar blogger is írt a regényről, és akárcsak az amerikaiak, odavoltak tőle.