Holland tudósok legújabb diétás ötlete egy továbbfejlesztett szívószállal való evés. Ha az ételszívás mellé orrunkba kajaszagot is fújatunk, akkor 5-10%-kal kevesebbet fogunk enni.

A tudósok egyre újabb és újabb kutatásokat végeznek, hogy megtalálják a legtutibb fogyókúra titkát. Egy új kutatás arra mutat rá, hogy együnk kisebb falatokat, és akkor biztos, hogy lefogyunk. De nem mondják egyszerűen azt, hogy „helló, egyél kisebb falatokat!” Ennél sokkal furmányosabb módon közelítik meg a kérdést - osztotta meg a világgal a New York Daily News.

Holland kutatók kifejlesztettek egy csövet, mely az ételt a szájba spricceli. A csövön persze nem sok minden fér keresztül, ezért azt lehetne gondolni, ez is elég a szupermodellkülső kialakításához. De van egy másik – és sokkal izgalmasabb - része ennek az új diétának. Egy másik cső is kapcsolódik az elsőhöz, melyből az adott étel felturbózott illatát lehet szippantgani.

A tanulmányban, melyet holland kutatók készítettek, és a Flavour nevű folyóiratban publikáltak, 10 szerencsés tesztelhette az új találmányt. A 20-50 év közti önkéntesek vaníliaszószt szívtak fel. Az étel és az illat mennyiségét egyaránt szabályozni lehetett, és ennek megfelelően került több vagy kevesebb étel a tesztelők szájába. A kutatás vezetői azt tapasztalták, hogy erősebb illat esetén 5-10 százalékkal kevesebb ételt ettek a tesztelők. Azzal, hogy az illat mennyiségét szabályozni lehetett, kiderült, hogy minél erősebb az illat,  annál kevesebb étellel is beéri az agy.

Ön kipróbálná a szívószálas-szagos diétát?

Persze a legnagyobb probléma ezekkel a felfedezésekkel, hogy keveset segítenek, amikor az ember épp egy nagy adag marhasültet tolna szájába, ahelyett, hogy pár csepp vanília kerülne bele. És elég elképzelhetetlennek tűnik, hogy hamarosan sor kerül az illatok palackozására, amelyet majd egy mozdulattal az orrlyukainkba fogunk szippantani. Ezért marad a csináld magad megoldás: csípős és erős illatú ételeket kell enni, így agyunk percek alatt a nem bírok többet enni állapotba kerül.