Calimocho néven jobban ízlik a vörösboros kóla
A tökéletes tengerparti ital - így jellemzi az Esquire magazin a vörösboros kólát a 2012-es tavaszi stíluskalauzában, a Big Black Bookban, amiben - áll a könyvismertetőben - sikeres férfiak számára osztanak tanácsokat arról, hogyan legyenek még trendibbek. Például a vörösboros kólával. Persze ezt A Stíluskönyvben nem így hívják, hanem Calimochónak, mindjárt sokkal trendibb, ugye.
Az elkészítése mindössze annyiban különbözik az 1:1 arányú vébékától, hogy a recept szerint rengeteg jég kell bele, azon kívül meg csak a szokásos: valami olcsó vörösbor, lehetőleg száraz, és kóla - írja az Esquire.
Jote, VBK, Catemba
Arról nincsenek pontos információk, hogy a különböző országokban mióta léteznek a boroskóla különböző változatai, mindenesetre Spanyolországban az 1970-es években a szegény ember Cuba Libréje-ként ismerték, de igazán a jelenleg is használatos Kalimotxo néven terjedt el.
Chilében joténak, Romániában motorinănak, Szlovéniában és Szerbiában pedig bamusnak és musolininek hívják a helyiek. Magyarországon meg, ugye, Vadászként, vörösboros kólaként és VBK-ként ismert. De szerencsére az afriakiak is fogyasztják rendszeresen, ott Catemba a neve, Németországban meg Koreaként emlegetik. De legalább most már az ameriak is feltalálták maguknak.