A spanyolok az 1970-es évek óta előszeretettel fogyasztják az olcsó, száraz vörösbor és kóla keverékét, amit Spanyolországban Kalimotxo, Magyarországon meg vörösboros kóla néven ismernek, az Equire magazin most újra feltalálta az itthon Vadászként is ismert keveréket. Azt mondják, nyári tengerparti frissítő. Aha.

Calimocho néven jobban ízlik a vörösboros kóla

A tökéletes tengerparti ital - így jellemzi az Esquire magazin a vörösboros kólát a 2012-es tavaszi stíluskalauzában, a Big Black Bookban, amiben - áll a könyvismertetőben - sikeres férfiak számára osztanak tanácsokat arról, hogyan legyenek még trendibbek. Például a vörösboros kólával. Persze ezt A Stíluskönyvben nem így hívják, hanem Calimochónak, mindjárt sokkal trendibb, ugye.

Az elkészítése mindössze annyiban különbözik az 1:1 arányú vébékától, hogy a recept szerint rengeteg jég kell bele, azon kívül meg csak a szokásos: valami olcsó vörösbor, lehetőleg száraz, és kóla - írja az Esquire.

Jote, VBK, Catemba

Arról nincsenek pontos információk, hogy a különböző országokban mióta léteznek a boroskóla különböző változatai, mindenesetre Spanyolországban az 1970-es években a szegény ember Cuba Libréje-ként ismerték, de igazán a jelenleg is használatos Kalimotxo néven terjedt el.

Ön szereti a vörösboros kólát?

Chilében joténak, Romániában motorinănak, Szlovéniában és Szerbiában pedig bamusnak és musolininek hívják a helyiek. Magyarországon meg, ugye, Vadászként, vörösboros kólaként és VBK-ként ismert. De szerencsére az afriakiak is fogyasztják rendszeresen, ott Catemba a neve, Németországban meg Koreaként emlegetik. De legalább most már az ameriak is feltalálták maguknak.