Egy kaliforniai művésznő, Nina Katchadourian nagyon unatkozott két évvel ezelőtt egy repülőúton, és csinált magáról egy csomó képet, amelyeken különféle, a repülőgépen és a mosdóban talált dolgokból beöltözött híres németalföldi képek alanyainak. A képek nagyon viccesek, ráadásul most kiállítást is rendeznek belőlük San Franciscóban.

Nina Katchadourian 2010 tavaszán kezdte eddigi egyik legnagyobb művészeti projektjét egy unalmas 14 órás repülőúton. A művésznő Seat Assignment (kb. Ülőhelykiosztás) nevű ciklusában olyan fényképek és vegyes technikával készült műalkotások vannak, amelyeket utazás során el lehet készíteni, és egy egyszerű mobiltelefonos kamerával meg lehet örökíteni.

Ma már több mint 70 repülőúton készített a Seat Assignment sorozatba alkotásokat, összesen 2500 fényképet, az első néhány tucat képéből most rendeznek majd nagyobb kiállítást egy San Francisco-i galériában.

A sorozat ötlete egy San Francisco - Auckland repülőúton jutott a művésznő eszébe, amikor annyira unatkozott, hogy kiment a mosdóba, és viccből a fejére rakott egy nyaktámasztós kispárnát. Azonnal feltűnt neki, hogy így meglehetősen hasonlít a németalföldi festők képein szereplő furcsa fejfedőkkel ábrázolt alakokra. Úgyhogy a repülőút maradék részében már tudatosan járt ki a mosdóba újabb és újabb képeket készíteni.

“Úgy döntöttem, hogy készítek még néhány képet, hogy kihasználjam a hosszú utat San Franciscóból Aucklandbe. Abban bíztam, hogy lesznek olyan időszakok, amikor hosszabb ideig üres lesz a mosdó a 14 órás út alatt. Többször kimentem a mosdóba, és amikor leszálltuk, már volt egy nagy kupac új fotóm, amelyeket németalföldi stílusban készült mosdó-önarcképeknek neveztem el. Egy vékony fekete kendő volt rajtam, amit néha magam mögé lógattam a falra, hogy olyan egységes fekete hátteret kapja, ami jellemző volt ezekre a festményekre” - írja oldalán a művésznő.

A képeket egyszer már kiállították egy kisebb galériában, akkor a művésznő szintén szokatlan megközelítést választott, a kiállított képek nagy részét a kiállításra vezető repülőúton készítette.

A teljes sorozatot erre tudja megtekinteni.