Horrorsztorik szomszédokról - mindenkinek van egy

2012.04.29. 11:09
Kutya- és macskahúgy a lépcsőházban, alkoholista lakó, lelkes zeneiskolás, üvöltve dugó házaspár - csak pár a végtelen számú bosszantás közül, amiket a szomszédok napi szinten okoznak nekünk. Olvasói beszámolókból összegyűjtöttünk egy rakás általános problémát, de továbbra is várjuk leveleiket, mert ilyen sztorija mindenkinek van egy. Önök miért használnának szívlapátot egy-egy esetben?

Állathúgy, ittas lakó

"Én még gyermek voltam, amikor egy közös udvarral megáldott házikóban laktunk valahol Szuburbiában" - mesélte a 26 éves Zalán. "A szomszéd németjuhásza nem tisztelte a nem megfelelően kijelölt telekhatárokat, így rendszeresen lepisilte az ajtónkat. Később kerítést ácsoltunk - megfelezve az udvart -, de ebből is konfliktusforrás lett, hogy mi miért ácsoltunk kerítést - megfelezve így az udvart. Ugyanitt egy másik szomszédunk, ha italozós kedvében volt, elővette pisztolyát, és jókat lövöldözött. Ilyenkor anyukám csak kerülő úton engedett el Dávid barátomhoz játszani."

Hangos zene, üvöltve dugás, bűz, fúrás

A 27 éves Katának leginkább a panellakás lakóközösségével gyűlt meg a baja: "Korábban panelban laktam, többfelé is. Akárki lakott körülöttem, mind szerették a zenét. A fölöttem lakó kislány zongoristának készült, jobb ügyhöz méltó buzgalommal gyakorolva változatos napszakokban. Nem sokkal azelőtt, hogy elköltöztek volna, elkezdtem gitározni, úgyhogy végül is a visszabüntetés megvolt. Aztán egy másik panelbe költöztem, ahol az alattam lakók úgy szerettek ordítva kúrni, ha közben szólt a mulatós. Egyébként nem volt rossz, csak ha hajat mostam, mert akkor a kádban tökéletesen hallottam mindent. Nem baj, első saját lakás volt, üvöltött is a zene olykor, ők se szóltak be, amúgy meg a körülöttem lakók nyugdíjasok voltak, és süketek, mint az ágyú.

Egy nővel volt csak bajom: az alkoholista macskás nővel, aki toszott takarítani, és az egész folyosó bűzlött az állataitól és a piaszagától. Most egy újépítésű házban lakom, itt sokkal több az érdekes arc. Ott van Májfőző Néni, aki minden nap májat főz, belepusztulok a szagába. A folyosóajtó környékén Paráék laknak, csak ők zárják duplára a folyosóajtót, ezért mindenki más kiszakajtja a helyéből a kilincset közlekedéskor. Amúgy a szomszédok cukik, nem zavarja őket a hangoskodás, és csak egyszer hallottam őket veszekedni: amikor a férfi a fürdőszobafelújítás egyik kellékét nem tette a helyére, az asszony meg kidobta. És még egy adalék: ha panelban laksz, és otthon vagy, valaki mindig fúr. De sosem fogod kideríteni, ki az."

Kirázott szőnyeg, cigifüst, verekedés, szemétmaradék

"Első saját lakásom panelban volt, ott egy trombitáló kisköcsög ment az idegeimre folyamatosan, voltak olyan pillanatok, amikor már azon filóztam, hány darabra kell felszeletelnem ahhoz, hogy testrészei beférjenek a 60 literes szemeteszsákomba. Aztán ott volt a felettünk lakó, aki mindig, de mindig akkor rázta ki a szőnyegét, amikor szellőztetés céljából nyitva volt az ablakunk. Természetesen az összes dzsuva bejött. Az alsó szomszédunk meg folyamatosan az ablakban cigizett, ahonnan meg a füstszag áramlott fel, nem beszélve a mellettünk lakókról, akik, ha épp nem verték egymást, akkor hangosan dugtak.

A helyi középiskolások folyamatosan a lépcsőházban bandáztak, aminek végeredményeképp szotyihéj és egyéb szemétmaradékok maradtak hátra, mindemellett pedig valaki folyamatosan belehugyozott a liftbe vagy ráturházott az ajtajára. Anyámék lépcsőházába az egyik lakó alkalmanként beengedett egy hajléktalant, olyankor elviselhetetlen volt a bűz, mert ha az öreg nem maga alá szart, akkor a falra"- mesélte a 32 éves Ildikó.

És akikkel csak a baj van

Olvasóink között persze voltak olyanok is, akik ilyen-olyan okból kifolyólag a rossz oldalra kerültek, vagyis ők voltak azok, akiknek szóltak, hogy illő dolog lenne rendesebben viselkedni egy lakóközösségben.

A 40 éves Margóék a három gyerekük miatt kerültek állandó konfliktusta a szomszédokkal: "olyan társasházban laktunk, ahol szinte csak nyugdíjasok éltek, úgyhogy heti egy alkalommal vagy személyesen jött hozzánk valaki, hogy ne hagyjuk a gyerekeket rohangálni, hanem küljük le őket a játszótérre, vagy levelet hagytak a postaládában. A helyzeten egyébként a javaslatuk sem változtatott sokat, a játszótér ugyanis az épület alatt volt, így ha a gyerekek lent ronagáltak és hangoskodtak, akkor meg az ablakból üvöltöztek rájuk a vénasszonyok, hogy azonnal hagyják abba. Hozzáteszem, máskor ezek az öregek panaszkodtak mindig arra, hogy félsüketek már."

"Engem felnyomtak a közös képviselőnél, aki levelet küldött anyámnak (az ő nevén van a kéró), hogy beszéljen már a lakójával, mert hangosan üvöltve káromkodik (ez speciel igaz), a macskája meg összehugyozza mindenki lábtörlőjét (ebben az esetben x-cat valamelyik macskám, mert sose mennek ki). Érted, nem mer odajönni hozzám, mert tömeggyilkos fazonom van, és hivatalos leveleket írogat" - írta a 28 éves Xavér.

Tovább is van, mondja még!

Került már ön is konfliktusba valamelyik szomszédjával? Esetleg önt jelentette fel valaki? Lakóközösségének melyik tagja a legelviselhetetlenebb és miért? Ossza meg velünk történetét, írjon a Velvet email-címére!