Egy amerikai egyetem kutatói azt vizsgálták, melyik oldalról néznek ki vonzóbban az emberek, és azt találták, hogy a bal oldalt az esetek többségében szebbnek látjuk. A dolognak évszázados hagyománya van a festészetben. Valamiért úgy gondoljuk, a bal profil több érzelmet közvetít. Ennek ellenére a hírességek a vörös szőnyegen általában a jobb oldalukat mutatják. Hogy a szebbek? Szavazzon!

Az észak-karolinai Wake Forest egyetem munkatársai azt tanulmányoztak, melyik oldalról nézve tűnik valaki szebbnek, és arra jutottak, hogy a bal profil egyértelműen vonzóbb. Az eredményeket az Experimental Brain Research nevű szaklapban jelentették meg. Pontos százalékokat nem írnak, de azt írják, hogy jelentős különbség van a bal profil javára.

Az eredmények azt mutatják, hogy az arc bal oldala több érzelmet mutat, amit a megfigyelők esztétikailag kívánatosabbnak tartottak - írták az összefoglalóban. Ez praktikusan azt jelenti, hogy az embereknek úgy kell fordulniuk, amikor fotózzák őket, hogy kicsit többet mutassanak az arcuk bal oldalából, mint a jobból. Ezeket a képeket vonzóbbnak találják majd, mint azokat, amelyeken a jobb oldalból látszik több - írta a kutatás vezetője, James Schirillo a Huffington Postnak.

A kutatás során összesen 37 embernek mutattak 10-10 fekete-fehér képet férfiakról és nőkről, erre alapozzák a megállapításaikat. A képek között voltak olyanok, amelyeket megtükröztek, de a tükrözések ellenére is a legtöbb esetben azt a fotót választották az alanyok, amelyeken a bal oldali profil volt előtérbe helyezve eredetileg.

Lent tíz hírességről talál olyan képet, amelyeken a kép egyik felén a jobb oldali, a kép másik felén a bal oldali profilját mutatja inkább. Az egyes hírességekről a bal, illetve jobb oldali képek ugyanazon az események készültek, hogy a lehető legkevésbé befolyásolja a döntésben a frizura, a smink vagy valamilyen más tényező. Valamint direkt olyan képeket válogattunk, amelyek vörös szőnyeges bevonuláson, vagy valamilyen nyilvános eseményen készültek, ahol a hírességek kifejezetten pózoltak a kameráknak, tehát a legjobb formájukat próbálták hozni.

A képek kigyűjtése közben néhány megfigyelést mi is tettünk. Egyrészt azt, hogy a hírességek felmérések és évszázados festészeti tradíciók ellenére jellemzően a jobb arcfelüket mutatják a kamerának. Kivéve persze, ha szemből néznek, ami a leggyakoribb. A férfiak a nőknél jóval ritkábban állnak be úgy a fotókhoz, hogy oldalról látszódjanak, a férfiakra egyértelműen jellemző, hogy szemből fotóztatják magukat. A harmadik nagyon fontos megállapítás pedig, hogy hiába kerestünk, több ezer kép átnézése után sem találtunk George Clooneyról két olyan képet, amelyik legalább valamennyire hasonlít egymásra. A színész folyamatosan grimaszol és mindenfelé mozog a fotózások alkalmával, ezért nem készül róla két nagyjából ugyanolyan kép, pláne nem két oldalról.

Angelina Jolie

angelinaj

Beyonce Knowles

beyonce

Brad Pitt

bradpitt1

Christina Ricci

c ricci

Hugh Jackman

jackman

Olivia Wilde

wilde1

Paris Hilton

paris

Ryan Gosling

gosling

Scarlett Johansson

scarlett