Elkezdődött a 2012-es esküvői szezon, Amerikában Vera Wang, Oscar de la Renta és a többi menyasszonyokban érdekelt tervező már áprilisban bemutatta vonatkozó luxuskollekcióit. Ezen a héten pedig Barcelonában volt esküvői divatbemutató-sorozat, ami ráadásul Andrej Pejic szerepeltetésével a döbbenetes szépségű nők és ruhák mellett egy jóízű botránnyal is szolgált. Ez a heti trend tehát a menyasszonyi divat legfrissebb fejleményeit foglalja össze a New York-i és a barcelonai tervezők alkotásai alapján.

Vera Wang

Ha valaki csak egy kicsit is érdeklődik a luxusruhák és/vagy a celebesküvők után, az tudja, hogy a menyasszonyi ruhák tervezésében a legnagyobb névnek egyértelműen Vera Wang számít. Ő még április elején mutatta be Hollywoodban, hogy mit talált ki erre a szezonra szerencsés és dúsgazdag klienseinek. A fenti kép senkit ne tévesszen meg: miközben egyéb eseményeken egyre népszerűbbek a menyasszonyi ruhának kinéző fehér estélyik, addig az esküvőkről mintha kezdene kiszorulni az az igazi, klasszikus hófehér. Helyette törtfehéret, csont- vagy krémszínt, szürkét, vagy egyenesen vöröset vagy feketét látunk a menyasszonyokon, például Vera Wang is a témához képest roppant merészen bánt a színekkel többmillió forintot érő ruhái készítésekor. A hagyományokat így a fazonok őrzik, de azok gyönyörűen. Kattintson a képre, mert rengeteg fotó van a galériában mindegyik tervezőtől!

Mark Zuino

Mark Zuino esküvői ruhakölteményeit New Yorkban mutatták be, szintén áprilisban. Ő maradt a fehér színnél, viszont az erotika irányába kacsingatott egy-egy részlettel. Az összhatás néha olyan, mintha nem is menyasszonyi ruhát, hanem luxusfehérneműt néznénk, például a fenti vállatlan, feneket kiemelő fazont egy konzervatívabb pap valószínűleg nem engedné be a templomba. De a képösszeállításban egy olyan menyasszonyt is mutatunk Mark Zuinótól, akinek mintha hiányozna a felsője, és csak fűzőt viselne könyök fölé érő kesztyűi mellé.

Oscar de la Renta

A Dominikai Köztársaságban született Oscar de la Renta néhány esküvői ruháján hangsúlyosan jelenik meg a dél-amerikai örökség. A hosszú, hímzett szélű fátylak a Gabriel García Márquez-könyvek viharos és szenvedélyes esküvőit (és házasságait) idézik, de közben de la Renta szintén szakít pár hagyománnyal. Ő elsősorban a halványkék és a vörös színt vinné be idén az esküvőkre, és ha az ötlet így szóban furcsán is hangzik, garantáljuk, hogy a konkrét ruhák lenyűgöző szépségének láttán már ön sem fogja olyan bizarrnak tartani ezt az irányvonalat.

Rosa Clara

És akkor térjünk át azokra a divatbemutatókra, amiket a héten Barcelonában tartottak. A legnagyobb hírverést a Rosa Clara biztosította magával, azzal a zseniális húzással, hogy felküldtek a kifutóra egy férfimodellt is. Persze nem csak úgy akárkit, hanem Andrej Pejicet, aki bármelyik nemhez tud csatolni, bár nőként látjuk többször. És ha már férfi is lehet a kifutón női esküvői ruhában, akkor legyen nadrágos menyasszony is - így igazságos. A Rosa Clara erre is mutatott egy példát, a képösszeállításban megnézheti, milyen végeredménnyel.

Raimon Bundo

Bár a jelek szerint a menyasszonyi fátylak mintha kicsit kimentek volna a divatból, Raimon Bundo továbbra is alkalmazza őket. Ő Oscar de la Renta hosszan lelógó fátylai helyett a hanyagul fejre csavarodó fazont kedveli, hozzá helyenként szintén kissé fehérneműs ruhákat kreálva. Raimon Bundo fodrásza nem gondolja úgy, hogy egy menyasszonynak kötelező összefognia vagy felkontyoznia a haját, ezek a mátkák esetenként már-már csapzottnak tűnnek.

Jesus Peiro

Mondja meg, hogy önnek melyik tervező munkái tetszettek a legjobban!

Képösszeállításunk végén pedig egy harmadik barcelonai tervező munkáiból mutatunk ízelítőt. Jesus Peirót elsősorban az különbözteti meg kollégáitól, hogy ő mindegyik ruháját valami meglepő részlettel dobja fel. Az egyik menyasszonynak masni lobog a hasáról, a másik tollas vállvédőket kapott, megint másnál különleges fejdísz helyettesíti a fátylat. Lapozza végig menyasszonyi fotóösszeállításunkat, aztán a hat tervező közül válasszon kedvencet! A celebek körében egyértelműen Vera Wang a legnépszerűbb, de nem borítékolnánk, hogy olvasóink közül is rá fognak szavazni a legtöbben - a szerző szavazatát mindenesetre Oscar de la Renta kapja. Önnek melyik kollekció tetszik a legjobban?