A plus size modellek egyre nagyobb teret hódítanak, holott sok modell az egészségére káros túlsúllyal él. Az orvosok szerint akár a tíz kiló felesleg is komoly rizikófaktor az egészségnek, terheli a szívet, cukorbetegséget okozhat.

Népszerűsítik a súlyfelesleget

A H&M plus size modellekkel is hirdeti bikinijeit, Amerikában egyre több fiatal, elhízott lány lesz plus size modell, és már plus size James Bond-lányokat is látni az egyik Plus Size divatmagazinban. Az elhízás ilyesfajta népszerűsítése legalább annyira nem egészséges, mint a kifutókon látott anorexiás modellek: például a James Bond-témájú kép agyon van retusálva, fényezve, a láthatóan kövér modellek lába tökéletes fényt és bőrt kapott, holott már 10 kiló súlyfeleslegnél is brokkolis a bőr. A természetes, átlagos női testtől a legtöbb plus size modell méretei is eltérnek, azaz nagyobbak a konfekcióméretnél, a 40-es, 42-esnél. Az orvosok szerint akár tíz kiló súlyfelesleg is komoly rizikófaktor lehet az egészségre.

“Évekkel ezelőtt azt mondtuk, hogy normálisnak tekinthető a 100 feletti centik száma kilóban, ha arra még ráadunk tíz kilót, akkor az még tolerálható. Ma már a testmagasság-testsúly arányát nézzük, a BMI testtömegindexhez mérjük az egészséges határokat. Aki még belefér a 25-ös indexbe, az rendben van, afelett már túlsúlyról beszélünk. A túlsúly jelentőségét, mint rizikófaktort egyénenként kell vizsgálni, például ha valaki cukorbeteg, és magas a vérzsírértéke, akkor nem lehet egy kiló súlyfeleslegese sem. Az időseknél máshogy vizsgáljuk, ott jobban tolerálható a túlsúly, de aki 20 éves korában kövér, 40 évesen még kövérebb lesz, a vérnyomása emelkedni fog, az egész biztos. A kövérek körében nagyobb az esélye a magas vérzsírnak, a cukorbetegségnek, a kövérség anyagcsere-betegségeket okozhat. A kövéreket menteni nem lehet” – mondta a Velvetnek Dr. Petri Margit gasztroenteorológus.

Nálunk szerencsére a plus size is kisebb

A plus size modellek körében is vannak túlkapások, amit a szépségért tesznek a modellek, például a 21 éves Marquetia Pring szivaccsal kerekíti magát nagyobb méretűre, ha az ügyfél 44-es, 46-os méretű modellt szeretne. Demmer Erika korábban a Velvetnek elmondta, Amerikában a nagyobb méretű modellek a népszerűbbek. "Itt, Európában a legkeresettebb plus-size modell méret a 42-es, és mivel nekem pont a méretem, nem kellett eddig csalnom. Amerikában tudom, hogy sokkal nagyobb méretű lányokat keresnek. Ezt nekem is mondta már a New York-i ügynököm. Szerencsém van, hogy az óceánnak ezen az oldalán élek" – nyilatkozta Demmer Erika, aki méretével a teljesen átlagos nőt képviseli.

“Minden kiló súlyfelesleg megterheli a szervezetet, a túlsúly és az elhízás orvosilag mást jelent. 5-10 kiló felesleg csak súlyfelesleg, ami ezen túlvan, az elhízás. Az elhízás provokálja a 2-es típusú cukorbetegséget, ami Magyarországon igen gyakori, ráadásul a lakosság 60%-ának van erre genetikusan hajlama. A cukorbetegség a kisereket pusztítja, már egy enyhe típusú, panaszt nem okozó cukorbetegségnél is. Az elhízás és a cukorbetegség összefügg, akár öt kiló súlyfelesleg is emelhet a cukorbetegségen. Ha valaki el van hízva, megjelenhet nála magas vérnyomás, ami jelenleg a 30-40 éves korosztálynál népbetegség. A különböző betegségek egymást rontják, spirálszerűen” – mondta a Velvetnek dr. Erdélyi Judit kardiológus.

A ló másik oldala

A plus size modell-jelenségről, ami egyre nagyobb teret kap itthon is, a Velvet megkérdezett két teljesen átlagos nőt, akik ellenzik a plus size modellek térhódítását. Egyikük 40-es, a másik 36-os méretű. "Nem normális azt hirdetni, hogy normális 20-40 kilós súlyfelesleggel élni, főleg úgy, hogy rengeteg a túlsúlyos Magyarországon. Ennek az ellenkezőjét is igaznak tartom, az se normális, ha irreálisan agyonfotosopolt vagy iszonyú vékony nővel reklámoznak valamit. Ne tegyünk úgy, mintha az normális lenne, hogy egy nő hurkás és kövér - a klimax és az anyagcserebetegségek ez alól kivéve -, pláne fiatalon. Legfőképp, ne tegyük ezt ki hatalmas plakátokra.

Értem én, hogy a nőket frusztrálják a 20 kilós modellek, engem is frusztrálnak, persze, de nem ez a megoldás. A nők 90 százaléka soha nem fog úgy kinézni, mint a plakátpicsák, hiába minden, csak a frusztráció erősödik, és ugye a férfiak gusztusa változik. Ha egy nő frusztrált, az társadalmilag roppant romboló és demoralizáló. Az egész biztos, hogy én nem szeretnék úgy kinézni egy bikiniben, mint ahogy egy plus size modell a H&M fürdőruha-kollekciójában, mert őt látva biztos, hogy azonnal koplalni kezdek. Mondom mindezt úgy, hogy 40-es a seggem kábé az első menstruációm óta" – írta meg véleményét a 32 éves Szofi, és hozzátette, hogy a rendszeres mozgásra esküszik, hogy egy nő nem attól jó nő, ha 32-es a mérete, hanem attól, ha egészséges, és önmagával harmóniában él. Szofi véleményével a 37 éves Nikolett is egyetért, szerinte nagyon rossz ötlet, hogy túlsúlyos modellek agyonszerepeltetésével próbálják azt sugallni, hogy ez a normális, és a szép.

"Tény, hogy sokan találják szépnek a húsosabb nőket, és ez így is van jól, viszont úgy tálalni a felesleges hájat, hogy az a normális, kifejezetten káros. Rengeteg nő küzd étkezési zavarokkal, a többség testképe teljesen torz. Ha ezzel az a céljuk, hogy a kórosan sovány modelleket kiszorítsák a divat- és reklámiparból, akkor óriásit hibáznak, a túlsúlyos nők fetisizálása ugyanúgy nem jó ötlet, ahogy az alultápláltság népszerűsítése sem az. Az meg csak hab a tortán, hogy lassan nekem kell elnézést kérnem, hogy vékony vagyok, és nekem kell eltűrnöm, hogy leropizzanak meg lecsontizzanak. Nem gondolom, hogy testsúly kérdése, hogy valaki csinos-e, de a túlsúly terheli a szívet, az érrendszert, és hosszú távon a 2-es típusú diabétesz kialakulásához vezet.

A divatipar ekézése különösen fáj, mert nagyon nem szeretném, ha a plusz hájtól torzult testformához igazítanák a szabásmintákat, és ezentúl zsákruhákban kéne járnom. A divattervezők kapják a legtöbb kritikát amiatt, hogy vékony lányokon mutatják be a kollekcióikat, de szerencsére még állják a sarat. Az anorexiás modellek kizárását abszolút helyeslem, de nem szeretném rengő hájon látni a kisestélyiket és a fürdőruhákat a kifutón - bőven elég, hogy az utcán és a strandon főleg ilyet látok. És ezek a kövér nők a plus size modellek istenítésével megerősítést kapnak arra, hogy nem kell sporttal, helyes étrenddel megszabadulniuk a felesleges kilóktól" – írta meg Nikolett a Velvetnek.

Hozzátette, a táplálkozási szokások nehezen levetkőzhetők, de megreformálhatók. "Meggyőződésem, hogy nagyon fontos szerepe volt a szüleimnek abban, hogy nem zabálom magam halálra, mert engem soha nem kényszerítettek arra, hogy mindent megegyek, ami a tányéromon volt, és ha egyáltalán nem akartam enni, az is rendben volt. Mivel az étel nem vált elsőszámú örömforrássá, a vigaszzabálást sem próbáltam soha."