A botoxot ugyan leginkább a szépségipar használja, de mostantól a krónikus migrénnel küzdők is fellélegezhetnek, mert engedélyezték a Clostridium Botulinum használatát a migrén kezelésében. Legalábbis Nagy-Britanniában.

Jó hírrel szolgálhatunk Máté Krisztina és a többi migrénes számára, legalábbis ha rendelkeznek angol társadalombiztosítással. A brit Nemzeti Intézet az Egészségért és a Klinikum Kiválóságáért ugyanis ideiglenesen engedélyezte a botox injekciók használatát a migrén kezelésére - a sokak által várt információt a Daily Mail Online-ból szereztük meg. Az injekcióra azok a betegek lesznek jogosultak, akiket krónikus migrénnel kezelnek. Ez csak az Egyesült Királyságban 700.000 beteget jelent. Magyarországon 1,2 millió ember szenved a migréntől, akik évente 51 millió rohamot "produkálnak".

Krónikus migrén

A meghatározás szerint, krónikus migrénesnek az minősül, akinek legalább minden másnap fáj a feje és klasszikus migrén tüneteitől szenved egy hónapban legalább nyolc napon át.

A kezelés során 30 botox vagy botulintoxin injekciót adnak a fejbe és a nyakba. A botoxot bár hagyományosan ránctalanításra használják, de az izomlazítóként is ismert szer megakadályozza a migrén kialakulását. A Nemzeti Intézet az Egészségért és a Klinikum Kiválóságáért korábban is vizsgálta már a botoxot, de akkor úgy vélték, hogy nincs elég bizonyíték arra, hogy a szer működik. Közben elkészültek az új kutatási eredmények, amelyek hatására kiadták az engedélyt. A kezelés ára alkalmanként 350 font (128.000 Ft) lesz, és évente négyszer kell ismételni.

Az észak-karolinai Wake Forest Egyetemi Kórház orvoscsoportja is vizsgálta botoxkezelést, és 92 százalékos hatékonyságról számoltak be. Angol kutatók pedig azt találták, hogy a betegek 70 százalékánál a felére csökkent a migrénes rohamok száma.

Wendy Thomas, a Migrén Szervezet elnöke szerint a krónikus migrén egy rokkantsági állapotot hoz létre, amely számos esetben megakadályozza a normális életet. "Azok a páciensek, akik ebben a betegségben szenvednek, azoknak a botox biztonságos és hatékony megelőző kezelés lehet, mely jó lehetőséget teremt az életminőség javítására."

Carole Longson professzor, a Egészségügyi Technológiákat Értékelő Központ igazgatója szerint a krónikus migrén rendkívül gyengítő hatású, és jelentősen befolyásolja az egyén életminőségét. „Örümünkre szolgál, hogy a bizottság támogatta a botox-kezelést mint megelőző terápiát, azon felnőttek számára, akik legalább három másfajta szert kipróbáltak a fejfájásukra, de nem bizonyult hatásosnak."

A botox fejfájás kezelésben nyújtott hatásosságát a korai '90-es években fedezték fel, amikor a ránctalanításon átesett nők arról számoltak be, hogy a fejfájásuk és a migrénjeik csökkentek.