Olyan kevés már a közösségi élményt nyújtó tévéműsor, hogy igazán pazarlás elszalasztani egy ilyen remek alkalmat, mint a most szombat, amikor Magyarország a Compact Disco révén megint benne lesz az Eurovízió döntőjében. A sorozat- vagy filmnézés nem feltétlenül igényel társaságot, ez a dalfesztivál azonban tipikusan olyan műsor, ami, ha egyedül nézzük, irritálónak tűnik, azonban minél nagyobb az együtt tévéző közönség létszáma, az Eurovízió annál jobb hangulatot csinál. Nem viccelünk, voltunk már eurovíziónéző-partin és remekül éreztük magunkat - ezért összeállítottunk egy 7 pontos útmutatót, hogyan lehet önnek is tökéletes a szombat estéje.

1. Pia

Minden házibuli alapkelléke az alkohol. Az Eurovízió alkalmából jópofaság olyan italokkal készülni, amik egy-egy európai országhoz kötődnek: az orosz asszonykórus performanszához például jobban esik egy kupica vodka, a német dal alatt mondjuk Jägermeisterrel érdemes koccintani, Olaszországhoz egy kis grappa vagy limoncello passzol, Görögország-Metaxa, Írország-Bailey’s, Franciaország-Cognac, stb. Mind a 26 döntős országra persze nem lehet mást inni - ki kinek drukkol, aszerint fogyasszon. Legyen mérték és legyen a pia mellé ropogtatnivaló is, nehogy valamelyik vendégnek az eredményhirdetés alatt a vécécsésze előtt kelljen térdepelnie!

2. Vendégek

Hívja meg minden ismerősét, aki csak eszébe jut! Aki azzal a kifogással jön, hogy utálja az Eurovíziót, azt az alkohollal csábítsa - utólag ő is hálás lesz önnek élete legjobb tévénézős partijáért. A Dalfesztivál nemzetközi természetéből adódóan különösen jól fog sikerülni a buli, ha a vendégek különböző országokból származnak, és így nem mindenki ugyanannak a számnak drukkol. Ha van külföldi ismerőse, mindenképpen hívja el!

3. Zászló

Az Eurovízión részt vevő fellépők és a stadionban jelen levő nézők folyamatosan zászlókat lengetnek, ha arról az országról van szó, amelyiknek drukkolnak. A hamisítatlan Eurovízió-hangulathoz hozzátartozik a zászlólengetés, így az előrelátó házigazda beszerez néhányat a tévénéző-partira. Ha ettől egy kicsit olyan lesz a nappali, mintha focimeccset néznének benne, az nem feltéltlenül baj, de egyéb, lehetőleg csillámló dekorációval ezt a hatást a focifóbok könnyedén semlegesíthetik.

4. Tévé

Ha a szokásosnál többen nézik a készüléket, valószínűleg érdemes azt áthelyezni, lehetőleg magasabb, de még biztonságos helyre, ahol nem fenyegeti az a veszély, hogy leverik, mégis mindenki látja. Ha nincs házimozi-rendszer, akkor érdemes a számítógép és/vagy a hi-fi hangfalait rákötni a tévére, hogy a buli hevében is hallatszódjon valami a dalfesztiválból.

5. Program

Ha a házigazda kedvében akar járni meghívottainak, kinyomtatja az est programját az internetről, hogy a nézők papírról mindig követhessék, hogy éppen ki milyen számot énekel, melyik országból, és hogy hány dal van még hátra. Egy-egy ilyen lap a következő két ponthoz is jól jöhet.

6. Telefon

Bármilyen szavazós televízióműsorba SMS-t küldeni ciki. Az egyetlen kivétel ez alól az az eset, ha az ember egy eurovíziónéző-buliból küld SMS-t az Eurovízióba, mert egy ilyen szituációban a cikiség kérdése már fel sem merül. Ehelyett lehet vitázni, hogy ki kire szavazzon és kire ne, és a tarifa sem olyan magas, mint más műsoroknál. Az ügyesebbek persze ellopják valamelyik másik, ivással elfoglalt vendég telefonját, és arról küldenek szavazatot, így a legolcsóbb a dolog.

Ön szívesen elmenne most szombat este egy eurovíziós-tévézős buliba?

7. Fogadás

Érdekesebb az este, ha van tétje, ezért érdemes egy totószerű tippelős játékot rendezni, amiben mindenki megtippelheti mondjuk az első öt helyezettet. A fődíj vagy egy üveg pia, vagy van egy párszáz forintos nevezési díj, és az így összejött összeget viszi el az, aki a legjobban tippelt. Az Eurovízió csúcspontja különben is az, amikor végre abbahagyják az éneklést, és kezdődik a pontszámlálás - ha van házi tippelős játék is nyereménnyel, a buli csúcspontja is garantáltan ez lesz.