A divatban szívesen újrahasznosítanak pár évtizedes trendeket, és a kilencvenes évek sem úszták meg az újrázást. De vajon melyik az az irányzat, ami nem baj, ha a feledés homályába vész, azaz a nagyon szőke, nagyon göndör Justin Timberlake vagy a munkásnadrágban roggyantó Gwen Stefani a cikibb?

Azt már megszokhattuk, hogy az előző évtizedek divatjai rendre visszaköszönnek az aktuális trendekben is. Sokáig tartották magukat a nyolcvanas évek menőségei, sőt, rikító színű csodák még csak most élik reneszánszukat, de szépen-lassan a kilencvenes évek is visszaszivárogtak a ruhásszekrényekbe, vegyük csak a grunge éra kedvenc kellékeit, vagyis a kockás ingeket és a bakancsokat, és a hasvillantós póló is visszatért. A BuzzFeed egyik szerzője összeszedte, hogy melyek azok a trendek, amelyek nagyon menőnek számítottak az előző évezred utolsó éveiben, de így majdnem húsz év elteltével valahogy nem kaptak újra erőre.

1. A zselézett göndörség

Mostanában a dauervíz szaga helyett a hajegyenesítő készítmények illata lengi be a fodrászszalonokat, de ez nem mindig volt így. A '80-as évek göndörségmániája után a '90-es években a Smack-leves tésztatömbjére emlékeztető haj még elfogadhatónak számított, ám azóta ez a frizuratrend az enyészeté lett, hiába próbálkozott vele akkoriban Justin Timberlake, Beyoncé Knowles vagy Keri Russell. Manapság a göndör haj mindenhogy, mindenkin ciki, hiába tért vissza a '80-as, majd a '90-es évek néhány divatirányzata.

2. Csavart a fejre

A kissé vadabb énekesnők, lásd Gwen Stefani vagy Björk rendszeresen apró kis csigákkal a fején jelent meg a nyilvánosság előtt. Az egy nagy gurtnis konty a hatvanas években volt divat, a kilencvenes éveknek a sok kicsi, fejtetőn szétszórt kontyhalmaz divatját köszönhetjük. Ilyet se láttunk az ezredforduló óta.

3. Pillangócsatok

És még mindig haj, igaz, ezúttal kiegészítőkről van szó. A kislányok természetesen bolondulnak mindenért, ami színes, cuki és a hajba lehet tűzni. Így van ez az aprócska, de annál vadabb színekben kapható, pillangót formázó csatokkal. De mi a helyzet akkor, ha valaki mondjuk tíz év felett is ilyenekkel tűzdeli tele a haját, mint tették sokan a kilencvenes években? Igen, tudjuk, mostanában összezavarodott a világ, mert a tizenévesek felnőtt nőként öltöznek, a húszasok pedig lázasan gyűjtik a Hello Kitty-s holmikat.

4. Gyöngysor olcsósítva

A kilencvenes években mindenki lelkesen csomózta a barátságkarkötőket, aki pedig nem volt ennyire ügyes, annak maradt a gyöngyfűzés. Talán soha nem fogyott annyi kásagyöngy, mint a kilencvenes években, mert hát minél hosszabb volt a lánc, annál jobb volt, hiszen így a nyakat és a csuklót is többször körbe lehetett tekerni vele. Menő, mi?

5. Színezett szemüvegek

Ha már a kiegészítőknél tartunk, akkor mindenképpen meg kell említeni a napszemüvegeket, ami a kilencvenes években akkor volt igazán divatos, ha színes lencséje volt, mondjuk kék, lila vagy rózsaszín. Most már más időket írunk, az aktuális divat szerint nem a színes lencsével, hanem a színes kerettel tudjuk lenyűgözni a hozzáértőket, de ki tudja, hogy mit hoz a jövő.

6. Pólót pólóra

Már korábban írtuk, hogy a grunge dress code számos eleme visszatért a ruházati üzletek polcaira. A BuzzFeed szerzője szerint azonban egy fontos dolog kimaradt, mostanában mintha az emberek elfeledkeztek volna arról, hogy milyen mókás dolog a hosszú ujjú pólókat rövid ujjú pólókkal kombinálni, pedig a réteges öltözködés nagyon fontos. Milyen jól is jött, amikor a hidegebb napokon, ha a kedvenc flaneling éppen mosásban volt, úgyis felvehettük a kedvenc zenekaros felsőnket, hogy nem fagyott le a kezünk. Emlékeink szerint egyébként voltak olyan trükkös, lustáknak való felsők is, amely minta két pólóból lettek volna, pedig csak egy rövidujjú pólóhoz hozzátoldottak egy hosszú ujjat.

7. Az áttetsző, nyomott pólók

A nagy divatházak mostanában előszeretettel készítenek látványos estélyi ruhákat áttetsző anyagokból a vörös szőnyeg mellett várakozó fotósok nagy örömére. A kilencvenes években teljesen más formában volt jelen ez a trend, akkoriban a divatra érzékenyek színes, nyomott mintás csodákba izzadtak bele. Volt hosszú és rövid ujjú változat is, és aki igazán menő volt, az avatatlan szemlélővel – kellő távolságból persze - még azt is el tudta hitetni, hogy a testszínű anyagon díszelgő minta valóban egy óriási, jól kivitelezett tetoválás.

8. Zsabó és fodor

Bár a divatszakma most éppen a derék körüli fodorért, a peplumért van oda és vissza, a kilencvenes években a régi költők buggyos ujjú, fodros gallérú ingei voltak divatban. Nézzék csak végig azokat a ballagási fotókat! A haladók pedig még a zsabós felsőket is bevállalták, amivel azért nem árt vigyázni, főleg, ha mellben erősek vagyunk.

9. Munkás/katonai ruházat

A fehér póló és bő nadrág nemcsak a férfiak körében dívott, hanem a nők közül is sokan vették ilyen lazára a figurát, még Drew Barrymore-t, Helena Bonham Cartert és Gwen Stefanit is lefotózták ilyen szettben. Jó évtized volt ez a Dickiesnek, na. Ja, és persze ne feledkezzünk el a kertésznadrágokról sem. Igen, nekünk is volt kantáros nadrágunk, több is. És persze az oldalzsebes katonanadrágokat is hordták azok a hölgyek, akik a kilencvenes években voltak fiatalok.

10. Cicanadrágok Pucci-módra

Egyre inkább meg vagyunk győződve arról, hogy a leggings, leánykori nevén cicanadrág soha, de soha nem kopik ki a divatból, persze valamilyen módon mindig megújul. A BuzzFeed szerint a kilencvenes években például menőnek számított az, aki olyan darabban jelent meg, amely akár a harsány színekért és óriási mintákért rajongó Emilio Pucci keze alól is kikerülhetett volna. Manapság persze teljesen más minták hódítanak, lásd a Black Milk oldalát. Jó, azért pár múltidéző darab az ő kollekciójukba is becsúszott.

Különvélemény

Melyik trend a legkínosabb?

A szerkesztőségi szavazás alapján mi a következő trendeknek intenénk végleg búcsút: szilikonos melltartópánt, kilógó köldök (akkor is, ha hosszú ujjú pólóban és hosszúnadrágban nyomul az illető), drótszerű, fojtós nyaklánc, csillogós hajdíszek. És nem, a pólóra pólót megoldással nincs gond, hiszen egyik kollégánk meglátása szerint ez egy kényszermegoldás arra a tragédiára, hogy valamiért sokkal több menő mintás rövidujjút lehet kapni. Ön a felsoroltakon kívül melyik kilencvenes években hódító divatirányzatot sírja vissza és melyik az, amelyet nem szabad újraéleszteni? Szavazzon, vagy írja meg nekünk a következő címre: velvet@mail.velvet.hu.