Kecskés András úri szabósága készítette a Magyarországon forgatott Die Hard 5 főgonoszának selyemruháját. A szokásos határidő töredéke alatt kellett elkészülni a több százezer forint értékű, bécsi hernyóselyemből készült darabokkal.

“Van egy designer barátom, ő szokott az ilyen munkákba belevinni” - mondja Kecskés András, a Kecskés Úri Szabóság vezetője a Váci utcában található üzlethelyiségében. Az ő szabósága készítette a nálunk forgatott Die Hard 5 főgonoszának a ruháját. “Nem mondhatom meg, kinek készült pontosan, orosz neve volt. Találkoztam vele, amikor levettem a méretét, meg amikor próbáltuk a ruhákat, az egyik orosz főszereplő” - mondta a sok évtizedes múlttal rendelkező szabó. A filmben Sebastien Koch alakítja majd a Komorov nevű főgonoszt, aki el akarja tenni láb alól Bruce Willist, meg nyilván még egy csomó másik embert.

A magyar szabóságtól egy zakót, egy fekete és egy fehér nadrágot kértek a színész számára, méghozzá Bécsből rendelt hernyóselyemből. Nagyságrendileg nagyjából négyszázezer forint lenne anyaggal és munkadíjjal, ha az utcáról beesve szeretnénk kérni egy olyan ruhát, amilyenben Kochot pofozza majd Bruce Willis a filmben.

“A ruhapróbán, meg a munkában nem volt felhajtás, de az érződött, hogy a film körül az van. Amikor elkészültek a ruhák az első felpróbáláshoz, akkor hívtak, hogy küldenek értem egy limuzint, azzal menjek el hozzájuk a próbára. Mondtam nekik, hogy van nekem autóm, el tudok azzal menni” - mesélte Kecskés András a munkáról. A darabokat egyébként a szokásosnál gyorsabban kellett elkészíteni, általában hat hetes határidőre dolgoznak a szabóságban, de most összesen két hét alatt elkészültek a stáb kérésére.

Azt még nem tudni biztosan, hogy kiírják-e majd a stáblistában a szabóságot, az viszont biztos, hogy a ruhák szerepelni fognak, azért készültek pontosan méretre. Az ilyen forgatásokkor sok helyről sok ruhát bekérnek, például hazai alkalmi cipőket is vásárolt a stáb, de az csak később derül ki, hogy melyik ruhát használják fel. “Bízom benne, hogy benne lesznek a stáblistában . Az ember mindig büszke az ilyesmire” - mondta Kecskés András.

A stáb kifejezetten kedvező árfekvésű anyagból készíttette a ruhákat, a már 88 éve változatlan néven működő üzletben néhány igazán ritka szövetet is láthattunk. Ha például arannyal és platinával szőtt szövetből készült öltöny kellett volna a filmbe, akkor az ár milliós nagyságrendű lett volna. Ha pedig az igazán ritka, vikunya-csincsilla szőrkeverékből szőtt finom szövetbe akarták volna öltöztetni a főgonoszt, akkor a ruhadarab ára közelebb állt volna az hárommillióhoz.

A főgonoszt alakító Sebastian Kochnak annyi magyar vonatkozása van még a ruháin túl, hogy Piroch Gábor a dublőre.