Az amerikai Burger King bevezeti a baconös fagyit, mint a nyár nagy újdonságát. A dolog első hallásra furcsának tűnhet, de a bacon az internet talán legnépszerűbb étele a Nutella mellett, az étteremlánc ügyesen lovagolja meg a trendeket.

A Burger King a héten dobja piacra az Egyesült Államokban a legújabb nyári desszertjét, a baconös, egészen pontosan szalonnapörcös fagyiját. Az ötlet furcsának tűnhet, és kétes is lehet a siker, de a cég két dolog népszerűségére nyugodtan alapozhatta, hogy ilyen termékkel álljon elő.

Az egyik az, hogy viszonylag népszerű az édes és a sós ízek keveredése, főleg a bármilyen hulladékon elélő egyetemistáknál. Magyarországon sem mennek ritkaságszámba, akik vaníliafagyiba tunkolva eszik a sültkrumplit, és ez még csak egy viszonylag enyhe példa arra, hogy miket képesek az emberek egymással keverni, hogy egy kis izgalmat vigyenek a napi junkfoodba. A Burger Kingnek ráadásul az is bátorítást adhatott, hogy a Taco Bell sikerrel vezetett be egy hasonlóan bizarr terméket. Sőt, sokan azt mondják, a Burger King mostani próbálkozása csak egy kis kapálózás, hogy valahogy lépést tartsanak a Taco Bellel.

A tex-mex kajákat kínáló étteremlánc nemrég vezette be a Doritos Locos Tacos Supreme nevű ételt, ami egy olyan taco, amibe az egyik nagyon népszerű chips, a Doritos egyik változatát pakolják a zöldségek és a hús mellé.

A bacon tarol

A Burger King kétségkívül merészebbet húzott, mint a Taco Bell, de egy dologban hasonlít a kettő, és ez a másik szempont, ami miatt sikeres is lehet a termék. Az internetes közösségekben van néhány kultikus étel, jellemzően nassolnivalók, amik hihetetlen népszerűek lettek az elmúlt években. A legnagyobb sztár egyértelműen a Nutella, de szorosan követi például a Doritos vagy a pilóta kekszre emlékezető Oreo, de a bacon is ott van a legnagyobb sztárok között.

Így logikus lépés lehet, hogy a Burger King megpróbálja meglovagolni a divathullámokat. A bacon, és főleg a sült szalonna népszerűsége a Know Your Meme szerint a 80-as évekre nyúlik vissza annak ellenére, hogy az ételnek több évszázados múltja van. Aztán a 2000-es évek elején újabb lendületet kapott a dolog. Megjelentek az olyan szakácskönyvek, amelyek kifejezetten baconnel készítendő ételeket tartalmaztak, aztán az internet terjedésével a népszerű kütyüoldalakon feltűntek a különféle baconös termékek. Mint például a bacon ízesítésű rágógumi vagy fogkrém, a plüssbacon és az ezekhez hasonló ökörségek.

Az egésznek az lett a kifutása, hogy a roppanósra sült bacon az internet egyik legnépszerűbb mémje lett. 2004 körül egy külön blog jött létre a bacon tiszteletére, majd egy újabb könyv, ezúttal már a popkulturális jelentőségének köszönhetően. Később olyan oldal is indult, ahol napi frissítésben kapjuk meg a legfontosabb baconös információkat, például azt, hogy éppen milyen sült szalonna tematikájú alkalmazás jelent meg az okostelefonokra.

Az egyik legismertebb, a baconmániából kifutott mém a “Nyomd meg a gombot, vedd el a bacont ”, ami egy 2005-ös fotó után született. A felirat a mosdók kézszárítóin található piktogramokat parodizálta ki.

Aztán ahogy a bacon egyre népszerűbb lett, úgy keveredett más mémekkel, így az eredeti üzenet, miszerint a roppanósra sült bacon a létező ételek egyik legjobbika, néhányszor torzult kicsit. Míg a baconmelltartónál még érthető a dolog, úgy a baconhitler már egészen bizarr.

Nem is egészségtelen feltétlenül

A bacon azon túl, hogy a finom ételek szimbóluma lett, megtartotta magának azt, hogy bacont enni férfias dolog, aki a bacont szereti,  férfias, és ha nő, akkor szereti a bacont szerető férfiakat. Vagyis inkább a bacont szerető férfiak szeretik a bacont szerető nőket, mert olyan ritka kincsekkén tekintenek rájuk, mint amilyennek a számítógépes játékokkal játszó lányokat szokták beállítani. Ezt fejezi ki csodásan az egyik nagyon népszerű póló, aminek “You had me at bacon” a felirata, ami nagyjából annyit tesz, hogy “Már a baconnél levettél a lábamról”.

A dolog duplafenekű vicc, a Jerry Maguire című film egyik híres jelenetének a paródiája, amiben Tom Cruise hosszasan kiönti a szívét Renée Zellwegernek egy hello után, amire Zellweger csak annyit mond, hogy “Már a hellónál levettél a lábamról”.

A bacon egyébként a népszerű ételek közül talán a legegészségesebb. Különösebb problémát nem okoz, jó, van benne viszonylag sok zsír, de például egy szelet csak nagyjából 70-100 kcalt tartalmaz, ami a napi szükséges energiabevitel kevesebb mint huszada. Ha például valaki fogyókúrázik, a különféle életmód oldalak szerint nyugodtan beleapríthat a salátájába két csík zsiradék nélkül sütött bacont. A saláta pár nap után jelentkező monotonitását könnyű vele megtörni, ráadásul nincs benne túl sok kalória.