Egy filmforgatáshoz keresik helyszínnek Magyarország legszebb faluját, így a múlt héten kikértük olvasóink véleményét arról, melyik település a legszebb hazánkban. A szavazást kedd délben zártuk le, a győztes Hollókő lett, de mutatjuk azt is, hogy a szavazásra bocsátott 10 település mellett melyik falvakat ajánlották eddig olvasóink.

8,28 - nyert Hollókő

A múlt heti szavazáson egytől tíz pontig értékelhették olvasóink a felsorolt falvakat. Többezer szavazat eredményeként a versenyből Hollókő került ki győztesen, a jelek szerint tehát olvasóink egyetértenek az UNESCO azon döntésével, amivel ezt a pici falut a világörökség részének nyilvánították.

Az olvasói top10 sorrend

  1. Hollókő - 8,28
  2. Őriszentpéter - 7,90
  3. Mátraszentimre - 7,65
  4. Velem - 7,56
  5. Füzér - 7,52
  6. Vágáshuta - 7,45
  7. Porva - 6,57
  8. Bár - 6,55
  9. Nemesnádudvar - 6,37
  10. Fertőrákos - 5,78

Hollókő elképesztően magas pontszámmal, 8,28-as átlaggal lett első. A legjobb 5 közé Hollókő mellett további hegyes-dombos vidékek települései kerültek be: Őriszentpéter értelemszerűen az Őrségből, Mátraszentimre a Mátrából (ez egyébként Magyarország legmagasabban fekvő települése is egyben), Velem a Kőszegi-hegységből és Füzér a Zempléni-hegységből.

Az egyes falvakról többet is megtudhat korábbi cikkünkből, így ha még nem olvasta volna, érdemes visszakattintani - bár szavazni már nem lehet, tájékozódni és képeket nézegetni igen. És természetesen a filmhelyszín-ajánlás sem zárult még le, a hét végéig lehet falvakat nevezni a move-on-film.hu weboldalon.

És ez még nem minden

De természetesen nem csak az a település kerülhet be a legjobbak közé, amelyet szerkesztőségünk kiválaszt: vártuk, várjuk az új jelöléseket is. A move-on-film.hu-ra a felhívás nyomán már több videót is feltöltöttek, így a filmbe illő magyar falvak listáját ezekkel kibővítettük. Ajánljuk olvasóink figyelmébe például Megyert, amely Magyarország legkisebb önálló faluja. A népesség hivatalosan mindössze 29 fő, de érdemes miattuk ellátogatni Sümeg mellé a Marcal-medencébe, hiszen a falu legtöbb házát tavaly állították helyre, így ez az apró, Veszprém megyei település jelenleg tényleg a legszebb arcát mutatja. Kattintson ide a Megyerről szóló videóért!

A kiindulásnak szánt listában nem szerepelt egy település sem a Velencei-tó környékéről, de szerencsére akadt, aki kiköszörülte a csorbát azzal, hogy feltöltött egy videót Sukoróról. A Fejér megyében található kb. 1200 fős községből gyönyörű kilátás nyílik a tóra, ráadásul a fővárosiak igen könnyen meglátogathatják, hiszen a falu az M7-estől nem messze fekszik, van, aki innen ingázik be Budapestre dolgozni. Érdemes egyszer a bent élőknek is kiingázni Sukorót meglátogatni.

És ajánljuk olvasóink figyelmébe a Kardoskútról szóló videót is. A délkeleti országhatártól nem messze fekvő falu Békés megyében található, igaz, régebben Csongrád megyéhez tartozott. A magyar vidék jellegzetes háziállatai nagy számban megtalálhatók itt: vannak szürkemarháik, de rackajuh- és cigájajuh-génbank is működik. A falu egy természetvédelmi körzet határán fekszik: a Fehértónál lévő madárrezervátumban az év megfelelő időszakában madárvonulást lehet megfigyelni. Bár a legjobb 10 falu listájából úgy látszik, olvasóink a hegyvidékek-dombságok településeit szeretik a legjobban, érdemes néha az Alföldön is kalandozni!

Hollywoodi film forgatásához keresik a legelbűvölőbb magyar falut!

Helyszínt keresnek a Move On című interaktív road movie hazai epizódjához, amelynek kulcsjelenete egy magyar falusi lagzi lesz. Aki népszerűsíteni szeretné lakóhelyét vagy ismer egy elbűvölő falut, töltsön fel egy videót a move-on-film.hu-ra!