Az egész ország területén harmadfokú riasztás van érvényben, a maximum hőmérséklet akár a 38-40 fokot is elérheti. Ilyenkor valahogy nagyobb lelkesedéssel ül az ember a légkondis irodában, mint otthon, bár a munkakedv nem nő, már csak azért sem, mert a tikkasztó hőségtől aludni sem igazán lehet. Összeszedtünk néhány tippet, hogyan élje túl otthonában a meleget, legalább annyira, hogy el tudjon aludni.

1. Engedje le a redőnyöket, zárja be az ablakot

Habár teljesen nem tudjuk kizárni a lakásból a kánikulát, legalább figyeljünk arra, hogy direkt ne engedjük be. Nappalra zárjuk be az ablakokat, engedjük le a redőnyöket, húzzuk be a sötétítő függőnyöket, és lehetőleg csak éjszaka vagy késő este szellőztessünk. "4. emeleti, legfölső, nyugati fekvésű lakásban élek egy lapos tetős, csúsztatott zsalus betonházban, és ez is sokat segít. 5-8 fokkal hűvösebb van így a lakásban, mint a lépcsőházban, tisztán érezhető a különbség. Persze hőhullám idején így is csak 30-32 fok körül tartható a benti hőmérséklet" - osztotta meg tapasztalatait egyik kollégánk, aki egy nyúllal is együtt él, így kiemelten odafigyel a benti hőmérsékletre. Ha tudni akarja, hogyan óvhatja meg háziállatát a hőségtől, kattintson ide!

2. Permetezze be a lakást hideg vízzel

Légkondícionáló hiányában kreatív megoldásokhoz nyúl az ember, különösen, ha kénytelen panelben élni: ilyen a hidegvizes permetezés is. Engedjen hideg vizet – ha nem érzi elég hűsnek, tegye be a hűtőbe  –  virágpermetezőjébe vagy ennek hiányában az ablakmosó folyadék alaposan kitisztított flakonjába, és permetezzen körbe vele a lakásban, és ha már kéznél van, magára is fújjon belőle. A szubjektív hőérzet javul, a padló nedves lesz és valószínűleg koszos is egy idő után, de kit érdekel, ha hűsít. Lefekvés előtt érdemes az ágyat is bepermetezni, megfázni nem fog tőle. Ha van erkélye, locsolja fel!

3. Hűtsön hatékonyan ventilátorral

Ventilátor jobb esetben minden háztartásban akad, és a semminél ugyan jobb, jelentős javulást nem érünk el vele. Abban az esetben azonban, ha a ventilátort vizes lepedőre vagy egy edénybe/lavórba szórt jégkockahegyre irányítja, rögtön hűsebbnek érzi majd a környezetét. Ha nem tartozik a ventilátortulajdonosok közé, jó megoldás lehet, ha vizes lepedőt tesz az ablakba vagy az erkélyajtótóba; a mozgó levegő megteszi a dolgát. Hasonlóan jó hatást érhet el a vizes ruhák teregetésével, kolléganőnk a füllesztő meleg kezdete óta folyamatosan mos, azt mondja, ez is beválik.

4. Ásványvizes flakont a mélyhűtőbe

Egyik kolléganőnk ásványvizes flakonokkal operál, így: "Kétliteres ásványvizes flakonok a mélyhűtőbe, legalább öt, és amikor ezek jégtömbökké váltak, körberakom magam azokkal a szobában. Elég jó" - írta. Biztosan kipróbáljuk.

5. Vizes bármi a csuklóra, halántékra, láb a lavórba

A vizes papírzsebkendő hamar megszárad, ráadásul foszlik is, így inkább valami textilt, törölközőt, vagy kendőt keressünk, de jó szolgálatot tehet egy fej-, illetve csuklópánt is. Vizezzük be ezek valamelyikét - vagy akár mindet -, és tegyük a csuklónkra, halántékunkra, nyakunkba. Ha megszáradt vagy melegnek érezzük, nedvesítsük be újra. És újra. És újra. És újra. Egy másik, szintén nyugati fekvésű lakásban élő kollégánk a következőt javasolja: "Fogsz egy lavórt, vagy ha más nincs, a felmosóvödröt. Előtte öblítsd ki gondosan, mert ha hypo marad benne, az fájni fog. Telenyomod vízzel, belerakod mindkét csülköd, majd nekiállsz sorozatot nézni. Törölközőt készíts a kezed ügyébe, mert nagyon fogsz káromkodni, ha vizes lábbal kell végigtopognod a lakáson."

6. Aludni is vizesen

A szerkesztőségben a többség vizes hajjal/testtel fekszik le aludni (a gyakori zuhanyzás is áldásos átmenetileg), de akad olyan is, aki vizes törölközőt terít magára alváshoz. Míg a rövid hajúaknak napközben áldásos a frizurájuk, addig ilyenkor a hosszú hajúak járnak jól, az övék nem szárad meg azonnal, viszont még hűsít is. Valamint ne feledkezzünk meg az ágy/lepedő permetezéséről sem, az is sokat segíthet. Ha teheti, és van terasza vagy erkélye, megpróbálkozhat a kint alvással, ám ebben az esetben jó, ha számol a bogarakkal, szúnyogokkal és azzal, hogy a Nap korán kel.

+1 

Keveseknek van lehetősége arra a módszerre, amit kollégánk vetett fel, de ha tehetik, próbálják ki, ha már neki nem lehet. "Én annak a híve vagyok, hogy reggeltől nem szabad megmozdulni, csak és kizárólag az elsötétített szobában feküdni. Nagyon ritkán felkelni enni, és max. ennyi, mert bármikor elkezdődhet az izzadás, ha túlerőltetem a dolgokat :("

Jobban tud, van még ötlete? Ne tartsa magában, írja meg nekünk ide!