Az amerikai törvények meglehetősen szigorúak, ezért is fordulhatott elő, hogy egy tanár sem kente be az albinó kislányokat naptejjel, holott sütött a nap. Megnéztük, nálunk van-e szabályozás erre, és hogyan járnak el az iskolák és az óvodák.

Violet és Zoe Michener egy nap annyira leégtek az iskolában a tűző napon, hogy hazaérkezésük után a mamájuk kórházba szállította őket.

A testvérek ugyanis albinók, ezért nagyon érzékenyek a napfényre - osztotta meg a hírt az ABC News hírportál.  Alapvetőnek gondolnánk, hogy a lányokat minden nap bekenik naptejjel, de az édesanyjuk, Jesse Michener aznap reggel úgy ítélte meg, hogy nem fog sütni a nap, mert reggel még szakadt az eső. Felmerül a kérdés, hogy ebben az esetben nem kellett volna-e a pedagógusnak bekrémezni a lányokat, vagy szólni nekik, hogy indulás előtt tegyenek magukra naptejet.

„Nem hajlandóak a tanárok bekrémezni a gyerekeket 2-3 óránként, annak ellenére, hogy mindenki ezt tanácsolja, mert arra hivatkoznak, hogy ezt orvosi igazolás nélkül nem tehetik meg. A törvények ugyanis kimondják, és szabályozzák, mit lehet rákenni a gyerekre, és mit nem. Dan Voelpel, a Tacoma körzeti iskola szóvivőjének véleménye meggyőző.”

Annyi mesterséges anyag van a naptejekben, hogy allergiát okozhatnak, és ezért nagyon oda kellene figyelni a gyerekekre. Az USA Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hatósága szabályozza a naptejek használatát, és bár megdöbbentőnek tűnik, Kalifornia az egyetlen állam, mely nem köti a naptej használatát orvosi igazoláshoz. Az orvosok erőteljes aggodalmukat fejezték ki az ügyben, mert a táborban ugyanezzel a problémával kell szembenézni. „A gyerekkori leégések nagymértékben növelik a bőrrák kialakulását a későbbiekben – ismertette Doris Day bőrgyógyász az aggodalom okát.- „A naptejek sokkal ritkábban váltanak ki allergiát, mint amennyi problémát a leégés okoz. Nem látok semmilyen magyarázatot, ami azt indokolná, miért nem lehet bekrémezni a gyerekeket?”

Amerikában nyilvánvalóan túlbiztosítják magukat az iskolák, de mi a helyzet Magyarországon? Beadhat-e egy tanár gyógyszert a gyereknek, ha úgy ítéli meg, vagy megmondhatja-e a szülő, hogy ő milyen egyéni gondoskodást ígényel gyermeke számára?

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete szerint a tanár semmilyen gyógyszert nem adhat be a gyereknek, és amennyiben a gyermekkel valami történik az iskolában, kötelesek azonnal értesíteni a gondviselőt. Véleményük szerint a házirendben kell szabályozni a gyógyszer és egészségügyi ellátás kérdését.

A komáromi Csillag Óvodában a házirendben van rögzítve, hogy az óvoda dolgozói nem adhatnak be gyógyszert a gyermeknek, még akkor sem, ha azt a szülő magával hozza. Az ELTE Gyakorlóóvodája szintén a házirendben rögzíti a szabályokat. Az óvodapedagógusoknak tilos gyógyszereket beadni a gyerekeknek a nap folyamán, kivételt képeznek az allergia kezelésére és - az óvodában történő megbetegedés esetén - a magas láz ( 38,5 C feletti ) csillapítására szolgáló készítmények. Ilyenkor a gyógyszert névvel, pontos adagolási utasítással felcímkézett dobozban kell az óvónőknek átadni.

A nyíregyházi Bem József Általános Iskola a Szervezeti és Működési szabályzatában rögzítette a szabályokat.” Az iskolavédőnő figyelemmel kíséri tanulóink egészségügyi állapotát. Orvosi utasításra gyógyszerez, kisebb kezeléseket végez. Baleset során elsősegélyt nyújt, vagy orvoshoz kísér. Az intézmény alkalmazásában lévő iskolai védőnő tartja a kapcsolatot az iskolaorvos és az igazgató között."

Több iskolában az első szülői értekezleten a szülők nyilatkoznak arról, gyermekük milyen gyógyszert szed, és mire allergiás, itt ismertetik a pedagógusok a gyógyszeres kezelésre, egyedi étkezésre vonatkozó szabályokat.

A Pedagógusok Szakszervezetét is kerestük az ügyben, de nem tudtak iránymutatással szolgáni, hogy milyen törvény alapján kérheti a szülő a gyógyszer vagy naptej beadását illetve elutasítását.

Az ügyben megkerestük a minisztériumot is, de megkeresésünkre nem reagáltak.