A Szigeten idén is a kommersz hódít, legyen szó hamburgerről, hot dogról vagy palacsintáról. A vendéglátósok nem nyitnak az újdonságok felé, a jól bevált ételekkel könnyedén meg lehet keresni a bérleti díjat, és még haszon is marad. Izzadó alkalmazottak, és hosszú sorok jellemzőek a Sziget kajasorára, és amint a címben idézett reklámszöveg is bevallja, amit kapunk, az általában legfeljebb kielégítő.

Aki kijön a Szigetre, enni és inni mindenképpen fog. Az italok árai szabályozva vannak, az ételeké viszont nem, ettől sokak kezében elszabadult a ceruza. Nem is lenne ezzel baj, ha a minőségre és nem a „hozzuk ki minél olcsóbban, adjuk el drágán" járna a fejükben.

Hol vannak már azok az évek, amikor a Krishna sátornál lehetett sorban állni némi potya kaja reményében? Ma már csak óvszert meg Coca-Colát lehet ingyen szerezni, meg más tök felesleges cuccokat, aminek viszont nagyon lehet örömködni.

Az egészséges étkezés hívei ássák el magukat, és azok is, akik olcsón akarnának szigetelni. A Sziget főutcájára települtek ki a vendéglátóhelyek, és persze a hátsó sorra is jutott egy-két büfés, de gyakorlatilag 20 méteren belül bárhol találni étkezési lehetőséget, csak kérdés, hogy milyet? A fontos emberekről persze a Costes gondoskodik, de ott van a Pastrami is és a legtisztább wc-k. A kaja és a pia ugyanolyan drága, mint máshol, csak a műanyagpohár menőbb, amibe az 580 Ft-os sör kerül. A Nagyszínpad melletti nemzetek konyhája az erdélyi, a görög az indiai és az olaszt takarja, igazából semmivel nem tudnak többet, mint a főútvonalon elhelyezkedő árusok, csak egy helyre tömörültek, akár a plazákban.

A romkocsmák után az idei év trendje a kézműves és a termelői piac, ez persze a Szigetről sem maradhatott le, ahol egész Hungarikum falu van, ahol Magyar népmeséket nézve grillázstortát, vagy csülkös babot is betolhat az aki igazán éhes. Természetesen a kürtöskalács és a langalló, vagy kenyérlángos sem maradhatott ki, illetve idén már töltött zoknit is lehet kapni, ami gyakorlatilag a töltött pizza, csak más a formája. Az igaz magyarok megnyugodhatnak, mert Hun-Burger is kapható, sőt árulnak fatányéron és korondin tálalt pizzát is.

Vannak zöldségesek is a piacon, ők a legkevésbé szívbajos népség, aki egészségesen akar enni, vagy némi vitaminutánpótlásra vágyik, az 600-ért vehet egy adag szilvát, és 450-ért almát.

Persze, ki az a hülye, aki fesztiválon az egészséges étkezésről vizionál, Rubint Rékán kívül?

Évről-évre feltűnik vega étterem is a színen, ahol tényleg van vegán kávé, de ugyanúgy sültkrumplit és tésztát árulnak, mint a büfékben, igaz, a virsli kicsit több szóját tartalmaz mint általában.

Édességfronton a szinte ehetetlen minifánkot nem javasoljuk (550Ft/12-14 db), az óriáspalacsinta isteni, de drága (1180 Ft), de a macaroonhoz képest (300Ft/db) olcsónak tűnik. A külföldiek úgyis a kürtöskalácsot fogják venni egy ezresért, mert az igazán magyarosch.

A Szigeten olcsón enni nem lehet, jót sem nagyon, de aki elég kitartó, megtalálhatja a legszimpatikusabb éttermet, ahol aztán otthagyhatja forintjait.