Akiket cikiztek a suliban, vagy egyenesen kiközösítettek, azok nem biztos, hogy fellélegezhetnek, ha vége az iskoláséveknek. Svéd kutatók szerint azok, akik szociálisan izoláltan nőnek fel, sokkal több egészségügyi problémával küzdenek, mint azok, akiket annak idején elfogadtak társaik. Hazai szakértőt is kérdeztünk, aki figyelmeztet, hogy az elszigetelődés által okozott stressz levezetésének csak egyik módja az evés.

A Daily Mail adott hírt arról, hogy a kutatások szerint azok, akik gyermekként iskolai erőszak résztvevői voltak, vagy kiközösítették őket, nagyobb arányban szenvednek a stressz által okozott betegségekben, mint akik nem. A Plos One-ban megjelent publikáció szerint svéd kutatók 900 ember egészségügyi állapotának változását figyelték meg 16 éves koruktól 43 éves korukig. A felmérés elején azt vizsgálták, hogy mennyire extrovertáltak, illetve introvertáltak a tinik, és milyen a népszerűségük az osztályban. A felmérés végén alávetették őket egészségügyi vizsgálatnak.

Az eredmények azt mutatták, hogy az egykor népszerűtlen és kiközösített gyerekek felnőttként magas vérnyomással, cukorbetegséggel és megemelkedett koleszterinszinttel rendelkeztek. Ezek a betegségek együttesen a metabolikus szindróma tüneteinek felelnek meg, és növelik a szívroham és az agyvérzés esélyét.

Az eredmények szerint minél kevésbé kedveltek valakit az osztálytársai, annál nagyobb eséllyel lett metabolikus szindrómája középkorúként. A lányok, akiket nem szerettek az osztálytársaik, és introvertáltak voltak, háromszor olyan gyakran lettek elhízottak, mint kedvelt társaik.

Az eredmények azt mutatják, hogy a kamaszkori egyedüllét növeli a kortizolszintet és emeli a vérnyomást, egészen az egészségügyi veszélyeztetettség szintjéig, a magas kortizolszint pedig  gyengíti az immunrendszert, így növeli az esélyt a megbetegedésekre.

Cziglán Karolina pszichológus szerint érdemes lenne megvizsgálni, hogy a vizsgálati alanyok elhízottak voltak-e már kamaszkorukban is, vagy ez csak később alakult így. Addig csak hipotéziseket lehet felállítani, de a stressz okozhatja a felsorolt panaszokat. Azok, akiket kiközösítettek, általában nem ügyesek a társas világban, és ez később is így marad náluk. Ha nincsenek kéznél a feszültséglevezető barátok, akkor más módot fognak választani ezen feszültség oldására. Ez lehet az evés, de az ivás vagy a sport is. Ezeket a nehézségeket lehet kezelni felszínes vagy mélyebb szinten is, ahol az önismeret révén tárjuk fel, hogy mi vezet az adott cselekvéshez.

Van, aki önmaga hozza magát olyan helyzetbe, hogy különféle csoportokat keres, ahonnan pozitív visszaigazolást kaphat a társas viselkedéséről, de ez csoportterápia keretében is megvalósítható.