Gyönyörű volt a nyár, de most már nem baj, hogy lassan véget ér. Ebben a cikkben hét pontba összeszedtük, hogy miért nem nagy tragédia, hogy a nyári hónapok után lassan végre újraindul a normális élet. Ha önnek is elege van már a kánikulából és a többi tipikusan nyári problémából-kellemetlenségből, ezt a cikket imádni fogja!

1. Enyhülés

A legjobb nyilván az lesz az őszben, hogy végre normalizálódik a hőmérséklet több hónapos rekordkánikula után. Az ember szívesebben megy ki nap közben, szívesebben mozog, szívesebben sportol, szívesebben csinál bármit, ha a hőmérséklet nincs 35 fok fölött. A vízparton henyélés csodálatos (is tud lenni), de miután már három hónapja nem lehet máshogy elviselni az időjárást, kicsit kezd unalmassá válni a dolog. Az idősebbek különösen rosszul viselik a meleget, ők örülnek majd legjobban a vénasszonyok nyarának, de az allergiásoknak is enyülést hoznak majd a következő hónapok. És persze az se lesz nagy baj, ha esik egy kis eső, hogy újra legyen víz a Balatonban meg a folyókban.

2. A gyerek nem probléma

Akiknek óvodás-iskolás korú gyermeke van, azok főleg fellélegeznek, amikor beköszönt a szeptember: be lehet adni a gyereket a suliba, napközibe. A szülők nyári szabadsága sosem olyan hosszú, mint az iskolai szünet, így a legtöbb anyának-apának hatalmas probléma megoldani, hogy a gyerekek ne maradjanak felügyelet nélkül a szünidőben. Nagyszülő, méregdrága tábor, bébiszitter vagy bevinni a gyereket a munkahelyre? Mindenki úgy oldja meg a helyzetet, ahogy tudja, aztán ha jön a szeptember, legalább ezzel az egy gonddal kevesebb.

3. Lehet intézkedni

A legtöbb állami hivatal, bíróság, de sok magáncég is bezár egy-két hétre valamikor július-augusztusban, ezért igen frusztráló lehet, ha az embernek valamit sürgősen el kell intéznie mondjuk az okmányhivatalban, de azzal szembesül, hogy két hétig nem is lesz ott senki, akivel beszélhetne. Sőt, ha maga a hivatal vagy cég nincs is bezárva, jó esély van arra, hogy az ügyben kompetens kolléga éppen szabadságon van, és ezért nehezebb intézkedni nyáron, mint az év többi részében. Most ennek is végre vége.

4. Kevesebb a turista

Az utószezon nagy előnye, hogy pont ilyenkor, amikor az időjárás már kevésbé gyilkos, kevesebb a turista, akik azért tudnak néha idegesítőek lenni. Aki meg tudja oldani, hogy ilyenkor utazzon, az kevesebbet fizet és többet élvez, nekik nyilván a kedvenc időszakuk a szeptember-október, ekkor érdemes felkeresni a mediterrán országokat. De persze Magyarország nevezetességeit is jobb a főszezonon kívül látogatni, meg persze az se utolsó, ha romantikus sétánkat a várban/városligetben/stb. nem zavarja meg egy csapat hangoskodó spanyol vagy olasz turista.

5. Vége az uborkaszezonnak

Nyáron általában nem történik semmi. A hírességek, politikusok, törvényhozók mind szabadságon vannak, így az uborkaszezon híradóiba és napilapjaiba az újságírók kénytelenek sporteseményekből és fesztiválokból híreket gyártani, ha nem történik elég baleset, és azzal sem tudják kitölteni a műsoridőt vagy a hasábokat, hogy „ma is milyen meleg volt”. Ez persze felüdülés is lehet az egész éves politikai hírdömpinghez képest, mindenesetre jó érzés lesz valamikor szeptemberben egyszer újra úgy bekapcsolni a tévét vagy fellapozni egy újságot, hogy van benne valami tényleg érdekes vagy fontos a nyáron szokásos semmitmondó riportok helyett.

6. Tévéműsor

És persze nemcsak a híradó miatt van több értelme bekapcsolni a tévét szeptemberben: ősszel mindig jobb a tévéműsor, mint nyáron, amikor szinte csak régi filmek meg ismétlések mennek. Reméljük, nem sok olvasónknak volt annyira rossz a nyara, hogy ahhoz képest még a tehetségkutatók újabb szériájának beindulása is örömteli eseménynek tűnik, de azért a sorozatok, különösen az amerikai sorozatok között van néhány olyan, amelynek tényleg megéri várni a folytatását.

Ön várja már az őszt?

7. Kultúra, színház

És a fesztiválszezon végeztével lassanként újraindul a rendes kulturális élet is. Magyarországon ez a leginkább a színházakat érinti, ahol nyáron szinte egyáltalán nincsenek előadások, és a legtöbb kőszínház a nyári szünet után szeptemberben nyit meg újra. Hamarosan itt az ősz, menjen el ön is egy-egy koncertre vagy színházi előadásra!