Most megtudhatja, hogy miből, mikor, mennyit egyen, illetve hogy nem minden étel az, aminek látszik. Előre lelőjük a poént: valamilyen baja úgyis lesz a megevett dolgoktól, és feltehetően gyomorrákban vagy Alzheimer-kórban fog meghalni.

Rengeteget hallottunk már a csokoládéban és a vörösborban található antioxidánsokról és egyéb pozitív hatású összetevőikről, de most úgy néz ki, mégsincs semmi bizonyíték arra, hogy megelőznék a szívbetegségeket – írja a Daily Mail. Annak ellenére állítják ezt, hogy egy felmérés szerint azok, akik egy kocka csokoládét megesznek egy nap, azoknál 37%-kal csökken a kockázat a szívbetegségeket illetően.

Dr Steffen Dresch, a Lipcsei Egyetem kutatója nincs meggyőzve a dologról: “A kutatások eredményei ellenére nem javaslom a csokoládét, mint megelőző gyógymódot az érrendszeri betegségek esetén. Nincs bizonyíték az előnyeire, nincs magyarázat a hatásaira. A csokoládéban található kalóriák pedig nem alkalmasak a szív megvédésére.”
Holland kutatók hasonló véleménnyel voltak a vörösbor hatásairól is. Annak ellenére, hogy elvileg a vörösbor is jót tesz a szívnek, szerintük nincs olyan összetevője, ami tényleg működne. Tesztelték az állítólag élettartam-növelő rezveratrolt, ami egy növényi eredetű anyag, és többek között megtalálható a vörös szőlő héjában – így értelemszerűen a vörösborban is, de mindannyiszor kudarcot vallott. A rezveratrol tartalmú kapszulákat 4 hetig adták magas vérnyomású betegeknek, de nem tapasztaltak vérnyomás-csökkenést.

Vedeljen kávét!

Ugyanígy a Daily Mail említi azt a kutatást, mely szerint a rendszeres kávéfogyasztással csökken a gyomorrák kockázata. A kutatásban résztvevőknek 15%-kal csökkent a daganat kialakulásának kockázata, már napi 4 kávé rendszeres fogyasztása után. Azoknál pedig, akik 6, vagy annál több kávét fogyasztottak, több mint 40%-kal csökkent a kockázat.  Ezzel szemben a teafogyasztóknál nem tapasztaltak változást.

Megfigyelték a különbséget a kávéfogyasztó és kávét nem fogyasztó emberek közt, és az eredmény kicsi, de szignifikáns különbséget mutatott. Azok, akik 4 vagy 5 kávét fogyasztanak naponta, kevesebb eséllyel lesznek gyomorrákosok. Mikor a napi adagot 6 csésze kávéra emelték, a daganatos betegségek kialakulásának esélye már 40%-kal csökkent. Terhes nőknek viszont nem javasolják a kávé fogyasztását, ugyanis attól magasabb lehet a vetélés esélye, a koffein pedig nem csak számukra lehet ártalmas. Van, akinél idegességet és alvásproblémákat okozhat, esetükben természetesen nem ajánlott a napi 6 kávé fogyasztása, így ők továbbra is félehetnek a gyomorráktól.

A grillezéstől cukorbeteg lesz

Eddig úgy tudtuk, hogy az olajban vagy zsírban sült, és rántott ételek nem egészségesek, helyettük pedig jobb, ha grillezet húsokat vagy zöldségeket fogyasztunk. Ez az elmélet is megdőlni látszik. Most kitalálták, hogy ettől is elhízhat az ember, sőt a cukorbetegség kockázata is nő. Azzal magyarázták, hogy ha az ételt száraz melegben sütik/grillezik, a hőtől olyan vegyület képződik, ami kapcsolódik az elhízáshoz és a cukorbetegséghez. Ez a vegyület a metil -glikoxál, ami csökkenti a testben a gyulladás elleni védekezési mechanizmust. Grillezés helyett így inkább a párolást, gőzölést, vagy főzést ajánlják.

A csipsz jobb, mint a müzli

Olyan kutatások is léteznek, melyek néhány úgynevezett egészséges ételről állítják azt, hogy szinte ugyanúgy ártalmasak, mint mondjuk egy zacskó csipsz. A Daily Mail megnézte, hogy a Kellogg's egyik gyümölcsös kukoricapelyhe több cukrot tartalmaz, mint egy agyoncukrozott fánk, mindemellett pedig rengeteg só is van benne – legalább annyi, mint egy zacskó csipszben. A Cadbury egyik egészségesnek hirdetett müzliszeletében is több szénhidrátot találtak, mint egy adag belga csokoládéfagylaltban, mint ahogy egészségesnek tűnű gyümölcslevekben is több cukor van, mint egy édes, töltött fánkban. Óvatosságra intenek a megtévesztő szlogenekkel vagy csomagolásokkal kapcsolatban, mert ezek szerint nem minden az, aminek látszik.

Arra is rájöttek, hogy a gyorséttermi kajáktől nem csak elhízunk, de agyunkat is mérgezzük vele, amivel könnyen elősegíthetjük az Alzheimer-kór kialakulását. Ahogy a rossz étrendtől hamar kialakulhat a cukorbetegség, ugyanúgy szellemileg is tönkretehetjük magunkat. Egy másik kutatás szerint viszont legalább 20 évvel tovább élhetünk, ha 40%-kal kevesebbet eszünk. Hogy minél, az nem derült ki, de mindkét szám ijesztően magas. A konklúzió tehát annyi, hogy a legtöbb étel és ital egészségtelen, kivéve, mikor nem, de akkor is vigyük be szervezetünkbe azt nagy mennyiségben, vagy inkább csökkentsük 40%-kal, hátha valamelyik bejön.