A Gangnam style című szám annyi fronton indított harcot azért, hogy az emberek megismerjék, hogy lehetetlen kikerülni. Van benne vicces koreográfia, LMFAO-t megszégyenítő partihangulat, szült egy csomó mémet, szóval teljesen addiktív, óvakodjon!

A Gangnam style előadója, PSY már bő egy évtizede tevékenykedik műfajában, a k-popban, vagyis a koreai popban. Nem is túl meglepő ez, hiszen dél-koreai rapper, így viszonylag kézenfekvő, hogy a popnak a saját hazájára jellemző változatát játssza.

PSY-t legutóbbi száma viszont egy csapásra az egész világon ismertté tette. A Gangnam style-t idén júliusban mutatta be, és kevesebb mint két hónap alatt 115 milliós nézettséget hozott össze vele Youtube-on. A siker tehát elsöprő, azt, hogy minek köszönhető, nehéz megmagyarázni. Az biztos, hogy a támadás több fronton indult, és mindegyik igen sikeres volt.

Első csapások

Az alap természetesen, hogy PSY egy hihetetlen nagy slágert írt. Gyakorlatilag megcsinálta a globális Mizut. Annak ellenére ráadásul, hogy az LMFAO ilyen irányú próbálkozásait nem lehet sikertelennek nevezni, a Party Rock Anthemet nagyjából másfél év alatt 480 milliószor nézték meg. Na, ennek a számnak hozta össze a negyedét PSY 80 nap alatt, ami azt jelenti, hogy ha a száma ilyen ütemben terjed, mint eddig, akkor kevesebb mint egy év alatt lenyomja nézettségben az LMFAO-t.

Ráadásul a szám hihetetlen gyorsan hódította meg a világot. Míg a Party Rock Anthemet tavaly márciusban eresztették rá az emberekre, hogy nyárra beérjen, addig PSY idén július közepén jött ki a számával, és szinte azonnal a csúcsra ért vele. Miután megjelent, gyakorlatilag az összes koreai slágerlista, online zeneáruház eladási listája és minden élére állt, nyilván napokon belül felkeltette a világsajtó figyelmét.

A zene mellett fontos a klip is, aminél PSY nagyon jól ráérzett arra, hogy egy nagy slágert egy nagy koreográfiával lehet leginkább eladni, úgyhogy összehozta a XXI. század moonwalkját vagy kacsatáncát, a táncot, amit szinte mindenki tud táncolni, bármelyik diszkóban: a suta lovaglást.

Mémekkel indul a nehéztüzérség

A Know Your Meme szerint PSY számában a táncmozdulatok a különféle erőltetett, komoly gyakorlással előadható mozdulatok paródiái. És az, hogy a Know Your Meme behatóan foglalkozik a számmal, jól jelzi, hogy mennyire betalált PSY valamibe.

A suta tánc, ami egyébként PSY egyik jellemző vonása, hogy számaihoz humoros táncokat is kitalál, legalább olyan tempóban kezdett terjedni a világon, mint maga a szám. Sőt, a táncos mém talán ismertebb is, mint a zene.

A legnépszerűbb mémesített feldolgozások mind animgifek, de a Gangnam style elérte már a különféle batmanes, II. Erzsébetes mémeket is. De Pusheen, a népszerű, animált macska is bemutatta már tánctudását (lásd a jobb hasáb tetején). Sőt, a Kim Dzsongun-mém is kereszteződött már a Gangnam style-lal.

Így egyesítve Észak- és Dél-Koreát, valamint felismerve a hasonlóságot PSY és Kim Dzsongun között.

De miről szól?

A számban az a külön csodálatos, hogy mivel PSY-tól egyáltalán nem áll távol, hogy humorizáljon számaiban, sőt karrierje leginkább aköré épül, hogy elég szarkasztikusan közelíti meg a popzenét, a Gangnam style olyan duplafenekű iróniává válik, hogy tényleg bölcsészeknek illene elemezgetniük.

Ehhez viszont nem árt tudni, a nyugati fiatalok, internetezők népszerű eszméje, céltáblája mostanában a SWAG és a YOLO kifejezés mögött meghúzódó tartalom. A SWAG nagyjából a menő, laza stílust jelenti, de egy kicsit a pitiáner bűnözős vonalon. A YOLO betűszó feloldása pedig, hogy You Only Live Once, vagyis csak egyszer élsz, szóval ez a mai fiatalok Carpe Diemje, ezalatt a jelszó alatt lesznek ittas vezetéses baleset áldozatai, esetleg tinianyák.

Na, erre a jelenségre reflektál többek között PSY is a Gangnam style-lal. Az elforgatott Budapestre hasonlító Szöül talán legmenőbb városrésze jelenleg Gangnam (ha fenntartjuk az elforgatott Budapest-dolgot, akkor nagyjából a Zöld Pardon környékéről beszélünk), egyszerre bevásárlós és üzleti negyede a városnak, több szórakoztatóipari cégnek itt van a központja, de a Bourne-sorozat legújabb részében is ismerkedhet a néző egy kicsit a környékkel, mert a film egy részét ebben a negyedben forgatták.


Nagyobb térképre váltás

A koreai kultúrát ismerő leírások alapján a Gangnam környék stílusa kifejezés, vagyis a Gangnam style könnyed, fiatalos, a többiek számára kívánatos és menő, afféle egyszerre YOLO és SWAG életérzést jelent, ebből űz gúnyt PSY.

A szám a szövege szerint nagyjából arról szól, hogy van egy fiú, aki ilyen meg ilyen, meg van egy lány, aki olyan meg olyan, azán tapadjanak össze, mint két kicsi Lego, mert ez a Gangnam style.

Nemcsak a hangulata, a hatása is olyan, mint a Mizunak, boldog, boldogtalan próbálja bevonni az életébe. PSY augusztus végén egy nagyszabású koncert keretében előadta a számot. Érdemes megnézni a koncertfelvételt, ilyen veretést talán még a világon sehol nem sikerült produkáltatni egy darab számmal. A színpadkép is rátesz egy lapáttal, de az igazán ijesztő a szinte egyszerre mozgó tömeg.

És, ahogy a Mizunál nem maradhattak el a különféle feldolgozások, úgy a Gangnam Style-nál is megszülettek már például az első akusztikus verziók.

Az őrületnek pedig messze nincs vége, sőt jobb, ha felkészülünk rá, még csak most kezdődik. A szám tényleg nagyon friss, két hónapja sincs, hogy megjelent, csak minden eddiginél gyorsabban terjed.

Jó példa erre ez a fenti videó, amin egy srác a mamájával dolgozott ki koreográfiát a zenéhez. Az ilyen házivideók nem szoktak különösebben nagy nézettségeket elérni, de ezt alig egy nap alatt már több mint másfélmilliószor töltötték le.