A dolgozással-munkahelyekkel foglalkozó életmód-cikkek rendszerint a nehézségekre vagy a konfliktusokra koncentrálnak, egyszóval arra, ami az irodában rossz. Mi azért merjük remélni, hogy a dolgozók élete azért nem 100%-ig csak szenvedés, ezért most olyan dolgokat keresünk, amitől tud lenni egy munkahely, amitől szinte élvezet reggelenként megérkezni a munkába. Nyilván a dolgozás mellett a fő és gyakorlatilag egyetlen érv a fizetés, de felhozható-e még bármi egyéb pozitívum a munkahelyekkel kapcsolatban? Munkája válogatja, de szerintünk igen, például az alábbiak.

1. Közösség

Az ember nem választhatja meg a családját, de a kollégáit sem. Akivel napi 8 órát vagyunk akaratunk ellenére összezárva, az jó eséllyel egy idő után az agyunkra fog menni, de azért vannak kivételek. Szerencsés munkahelyeken ugyanis összejön egy jó társaság, akiknek sikerül összehaverkodniuk, akik jó hangulatot hoznak létre egymás között, sőt, még az irodán kívül is összejárnak. Bármi legyen is az elvégzendő munka, ha jóban vagyunk a kollégáinkkal, kevésbé lesz fájdalmas letölteni a robotot, egy jó közösség (majdnem azt mondtuk, hogy csapat) bármilyen melót vonzóvá, vagy legalábbis elviselhetővé tud tenni.

2. Sikerélmény, hasznosságérzés

Még ha utáljuk is, amit csinálunk, a legtöbb munka elvégzése valamilyen szinten sikerélményt okoz. Jó érzés az orvosnak, ha látja, hogy valakit meggyógyított, vagy akár megmentette az életét valakinek. Jó érzés a munkásnak, ha látja, hogy kész a ház vagy lakás, amin dolgozott. Jó érzés a tanítónak, hogy a diákjai megtanultak írni-olvasni. És jó érzés nekünk, ha az olvasók számából és visszajelzéseiből azt látjuk, hogy sikerült érdekesre írnunk a Velvetet. Az ilyen sikerélmény majdnem ugyanolyan fontos, mint a fizetés. Aki volt már munkanélküli, az tudja, hogy az ember mennyire mihasznának érzi magát, ha nincs mit csinálnia. Főleg ehhez képest remek érzés úgy zárni egy munkával töltött napot, hogy az ember azt érzi, hogy csinált valami értelmeset, valamit olyat, ami hasznára volt akár egy konkrét személynek, akár a társadalomnak úgy általában.

3. Tapasztalatszerzés

Az ember hat éves korától kezdve legalább 12 évig tanul azért, hogy végre elkezdhessen dolgozni (a többség többet). Aztán amikor elkezdi, rendszerint azt tapasztalja, hogy az iskolában elsajátított ismereteknek csak egy töredékét tudja hasznosítani a munkahelyén, ahol ezzel szemben rengeteg teljesen új ismeretre, képességre szükség van. Nincs olyan iskola például, ahol olyan jól meg lehet tanulni az emberekkel bánni, mint mondjuk egy bolti eladói vagy ügyfélszolgálatos állásban. De rengeteg egyéb szakmában is így van ez: az ember az igazi tudást nem egy iskolában, hanem a munkahelyén szerzi meg, élesben. Egy jó munkahelyen rengeteget lehet fejlődni.

4. Érdekes dolgok, helyek, emberek

Sajnos rengeteg az olyan munka, ami abból áll, hogy az ember egy zsúfolt open space-ben ül magányosan egy paravánnal elkerített számítógép előtt, és 8 órát ott tölt naponta, miközben se igazi kapcsolatot nem létesített senkivel, se privát szférája nincs. De azért még mindig vannak bőven olyan karrierlehetőségek is, amikben az dolgozó nem csak képernyőket lát egész nap, hanem embereket ismer meg, új dolgokat fedez fel, esetleg néha utazni küldik valahova, világot lát. Ha önnek ilyen a munkája, jobb, ha nem panaszkodik!

5. Lehet kreatívkodni

Egy fodrásznak, szakácsnak, lakberendezőnek vagy grafikusnak talán természetes, hogy kreativitási vágyát nap, mint nap kiélheti a munkahelyén, ők talán észre sem veszik, milyen szerencsések. A kevésbé kreativitás-központú munkahelyeken dolgozók viszont feltehetőleg irigykedve gondolnak rájuk, és kénytelenek otthon, szabadidejükben kötni-horgolni, főzőcskézni, szalvétatechnikázni, fúrni-faragni, szerelni, vagy bármilyen egyéb kreatív hobbit űzni, hogy kicsit kiéljék magukat.

6. Igényes a környezet

Ennek a cikknek a szerzője három évig egy olyan irodában dolgozott, amelyik az Andrássy útnak a Hősök teréhez közelebbi végén volt: azaz a világörökség részének nyilvánított villasoron. Persze személyes preferencia kérdése, hogy ki mit talál szépnek, de egy ennyire gyönyörű helyre egyszerűen élvezet bejárni. De nemcsak a környék lehet szép, aki szerencsés, egy elegáns, modern, kényelmes, tiszta irodában dolgozik (vagy ha a lazaságot szereti, egy nem elegánsban, ha ódivatú, akkor egy nem modernben). Télen ingyen van a fűtés, nyáron van légkondi, ingyen lehet fénymásolni, stb. Távolról sem minden munkakörnyezet elviselhetetlen, sőt.

7. Jobb a kávé, a kaja, mint otthon

A legtöbb munkahely ingyen kávét biztosít a dolgozóknak, akiknek ha szerencséje van, akkor nem egy instant kávés automatából kapják a koffeinadagot, hanem mondjuk valami komolyabb kávégépből, ami nemhogy ingyen van a dolgozóknak, jobb kávét is főz, mint az egyszerű otthoni kotyogós. Az üzemi koszttal kevesen szoktak dicsekedni, de aki melózott már szállodában vagy bárban-étteremben, az tudja, hogy léteznek olyan állások is, ahol a munkahelyi étkezés nagyobb élmény, mint az otthoni.

8. Szerelem

Egy munkahelyi szerelem olyan, mintha az ember aknamezőn sétálna, ráadásul sok cég nem is engedi, hogy egy részlegben együtt dolgozzon egy házas- vagy szerelmespár. De ez nem változtat azon a tényen, hogy az embernek kevés egyéb lehetősége van emberekkel olyan jól megismerkedni, mint a munkahelyén, és ennek megfelelően rengetegen találják meg a szerelmet dolgozás közben.

Az ön mostani/legutóbbi munkahelyében mi (volt) a legjobb?

9. Zene

Míg a többségnek kifejezetten kínszenvedés, hogy zenét kell hallgatnia munka közben, szerkesztőségünk egyik tagja szerint pont ez az egyik legjobb az egészben: „munka közben sokkal jobban lehet zenét hallgatni, mint a legtöbb esetben. Jó, a járművön ülős, utazós zenehallgatás még szintén jó, de szerintem munka közben a legjobb”. Hozzá kell tennünk, hogy mi egy olyan munkahely vagyunk, ahol mindenki a saját zenéjét hallgatja, fejhallgatóval.

10. Maga a munka

És végül, de nem utolsó sorban ne feledkezzünk meg arról, hogy azért vannak egy páran, akik azt csinálják, amit szeretnek. Persze, az ember kedvenc tevékenységét is meggyűlölheti, ha megélhetése függ tőle, és nem akkor űzi, amikor akarja, de mégis vannak sokan olyanok, például pedagógusok, művészek, vagy akár programozók is, akik kifejezetten szeretnek azzal foglalkozni, ami a munkájuk. Ők az igazán szerencsések. Ön mit szeret a legjobban a saját mostani munkájában-munkahelyén? Kérjük, szavazzon, de ha ennél több a mondanivalója, ne habozzon emailben kifejteni véleményét! Az ön munkájában mi a legjobb (azon kívül, hogy így vagy úgy, de megél belőle)?