Ma már nagyon nehéz újat mondani fura táncban és hülye mémben, ezért egyre vadabb baromságokat találnak ki. A Harlem Shake viszont talán elérhet némi sikert, mert nem teljesen értelmezhetetlen ökörködés, ráadásul több évtizedes gyökerei vannak, csak valamiért most lett népszerű. Egy táncról van szó, aminek az a lényege, hogy először valaki egyedül végzi a fura mozdulatokat, aztán hirtelen egy csomó ember csatlakozik hozzá.

Harlem Shake néven terjed pár napja Youtube-on egy új, táncos mém, ami kis szerencsével akár akkora karriert is befuthat, mint tavaly az Ai Se Eu Te Pego és a hozzá kapcsolódó tánc. Esetleg mint a Call Me Maybe rajongói videói.

Az új mém lényege, hogy elindul Baauer Harlem Shake című tavalyi szám zenei alapja, majd valaki elkezd rá táncolni egy maszkban. Amikor pedig elérkezik a szám az első refrénhez, ami az egyébként is nagyon primitív alaphoz képest is különösen bunkó, akkor egy csomó ember csatlakozik a maszkos, sisakos táncolóhoz.

A Know Your Meme szerint a táncolós videók január 30-a után kezdték ellepni a Youtube-ot, azután, hogy egy videoblogban bemutatták, ahogy négy, kezeslábasba öltözött figura táncol a számra.

A harlem shake egy 1981-es, klasszikus hiphop táncmozdulat, nagyjából a vállak rázásából áll, viszont a mostani mémben, annak ellenére, hogy Harlem Shake a neve, egyáltalán nem fontos a harlem shake mozdulatsor bemutatása. Videója válogatja, hogy milyen jellegzetes hiphop táncot látunk, de az a jellemzőbb, hogy a táncolók rázzák magukat, mint valami megkergült állat, esetleg a twerking vagy a csípőlökés nevű, leginkább szexuális aktusokra emlékeztető mozdulatokat mutatják be.

Nehéz elválasztani, hogy melyik videókat szánják a mém paródiájának, és melyiket valódi mémvideónak, mert már az eredeti videó is elég nevetséges, és eleve egy poénról van szó. Az biztos, hogy alig néhány nap alatt körülbelül egy tucat videó jelent meg a témában, ráadásul nem is rossz nézettségekkel, az egyik első ilyen videó egy nap alatt 300 000 lejátszást hozott össze.

Mostanában nagyon népszerűek a hülye táncok, amikkel akár az interneten, akár a barátaink előtt lehet vagánykodni. Tavaly egy egész csokorra való hasonló tánc gyűlt össze egy év alatt. De ne felejtsük el Kate Uptont sem, aki például abban hisz, hogy a jól bejáratott hiphop táncmozdulatokat vissza kell hozni a köztudatba, neki köszönhetően ugyanis volt a cat daddy nevű táncnak egy újboli felfutása szintén tavaly .