Ahhoz, hogy az ember rendesen megismerje egy adott ország konyháját, minimum el kell látogatni az adott területre, de biztos tudása inkább csak annak lehet, aki élt is ott valamennyi ideig. Mégis, hála a nemzetközi konyhának, nemzeti éttermeknek és gyorskajáldáknak, azért bizonyos országok ételeiről van némi fogalmunk. Ami persze adott esetben roppant távol is állhat a valóságtól, viszont ha tetszik, ha nem, mégis nagyban meghatározza, hogy mit gondolunk egy adott ország ételeiről. Ebben a cikkben jobb híján ezt az alternatív valóságot térképezzük fel és értékeljük: csináljunk úgy, mintha a kínai konyha tényleg az lenne, amit a magyarországi kínai éttermek felszolgálnak! Ne arra gondoljon tehát, hogy milyenek lehetnek a francia ételek Franciaországban, hanem arra, hogy mit kap ön itthon, ha franciás konyhára vágyik. A pontszámokat ennek alapján adja, azaz minél szívesebben étkezik az adott nemzet kajáldájában, annál magasabb osztályzatra klikkeljen, hogy kiderüljön, melyik a magyarok kedvenc nemzete, ha ételekről van szó!

Amerikai

Sokan azt is vitatják, hogy egyáltalán létezik olyan, hogy amerikai étkezési kultúra, de ebbe a vitába most ne menjünk bele, hanem koncentráljunk a tényekre. Arról, hogy az USA egy átlagos állampolgára mit szokott étkezni, a legtöbb információt nekünk Magyarországra a gyorséttermek hozták el. A lényeg: hús hússal és sült krumplival. Persze mindezt már maga a McDonald’s is több színvonalon kínálja, de emelett vannak itthon olyan hamburgerezők is, ahol elviszik a hamburgerek és a steakek műfaját a konyhaművészet irányába. Ha ön szereti a marhahúsos szendvicseket, magas pontszámot adjon!

Francia

Ábécé-sorrendben haladva a képzeletbeli Franciaország a következő állomás, ahol annak ellenére megállunk, hogy igazából elég kevés olyan hely van Magyarországon, ami francia ételeket kínál. A francia konyháról mégis mindenkinek meglehetősen élénk elképzelései vannak, de azt nem egyszerű megmondani, hogy ezek az elképzelések min alapulnak. Hogy az éticsigán, a baguette-en és a kis adagokban felszolgált párolt zöldségeken kívül úgy igazából mi is egy francia kaja, arra kevesen tudnak konkrét választ adni. Abban biztosak vagyunk, hogy a francia konyha nagyon jó és nagyon drága, bár a többség az árak ismeretében a jóságra valószínűleg csak következtetni tud. Magyarországon a franciás főzés sok helyen kimerül abban, hogy egy szabadon választott ételt megszórnak „Provance-i fűszerkeverékkel”, de ha ön innentől kezdve már rajong is a dologért, a tízes környékére kattintson. Ha ön szerint a franciás(nak beállított) kaják többsége sima parasztvakítás, nyugodtan pontozza le ezt a kategóriát, senki nem fogja megszólni érte. Emlékeztetjük: nem a francia francia kajáról van most szó, hanem arról, amit itthon lehet enni francia címszó alatt.

Görög

A görög konyháról mindenki jól tudja már viszonylag régóta egész Magyarországon, hogy a leghíresebb étele a gyros. Az most mellékes, hogy Európa többi országában gyakorlatilag ugyanez az étel inkább döner kebab néven, mint török kaja aratott elsöprő sikert, de ez nem változtat a tényen, hogy a forgó nyársról levagdalt, pitába tett, joghurtos szósszal felszolgált húsdarabokat mi akkor is elsősorban görögösnek találjuk, és néha maguk a törökök is gyros néven kínálják, mintha görög lenne. De a görögök mellett szól ezen kívül még a feta sajt, aminek segítségével gyakorlatilag bármilyen nyers zöldséget görög salátává lehet változtatni (főleg, ha van kéznél egy pár olívabogyó is), de jobb helyeken azért ismert mondjuk a caciki vagy akár a szuvlaki is. Persze attól még, hogy ismerjük, nem feltétlenül biztos, hogy szeretjük is - pontozza most a görög konyhát!

Indiai

Valamiért nálunk viszonylag kevés az indiai étterem a nyugat-európai átlaghoz képest, de azért egyre többen vannak, akik kipróbálták már, mi van a curryn túl Indiában. Aki szereti a csípőset, az bizonyára az indiaira esküszik, igaz, általában vannak kevésbé erős ételeik is, bár könnyen lehet, hogy ezeket csak a kezdő európaiaknak készítik olyanra, hogy az ember nem érzi úgy, hogy tüzet eszik. Mindenesetre ha nem is elviselhetetlenül csípős az indiai kaja, akkor is annyira a fűszerek dominálnak az ízvilágban, hogy az szinte mindegy is, hogy maga az étel éppen micsoda.

Japán

Extremitásairól ismert a japán konyha is. Pár éve még őrült egzotikumnak számított itthon a szusi, de lassanként kezd közhellyé válni a világ minden részén, amit persze a világ kékuszonyú tonhalai bánnak a leginkább, akiket szép lassan a kipusztulás kezd fenyegetni, amióta a nyers hal ilyen trendinek számít. Pedig a szusi ráadásul eredetileg a főtt, ecetes rizst jelenti, a nyers hal (vagy hús) neve pedig szasimi. Emellett pedig a távol-keleti szigetországnak vannak remek levesei, talán van, aki kóstolta már a miszót, de sokan kedvelik az őrülten csípős, a magyar tormának megfelelő, és a japánok által gyakran használt vaszabit is.

Kínai

És elérkeztünk az ábécében ahhoz a nemzeti konyhához, amit szinte a legjobban ismer mindenki, és amiről általában azt szokás gondolni, hogy nagyon olcsó, nagyon rossz minőségű, és elég rossz. Persze vannak itthon elegáns kínai éttermek is, sőt, a ’90-es évek legelején még szinte csak ilyenek voltak, ahol például egy pekingi kacsát elfogyasztani mennyei élmény volt. Nyilván az a mai napig is, csak már nem számít annyira menőnek kínai étterembe menni. Érdekes, hogy amíg az olasz kajákat itthon jobbára magyarok készítik, addig a kínait általában maguk a kínaiak plagizálják a magyar fogyasztók kedvéért, feltehetőleg olyan ételeket készítve, amik nem nagyon emlékeztetnek arra, amit a kínaiak Kínában esznek. De ettől még egyáltalán nem mindig rossz a kínai kaja, sőt annyi pénzért gyakran az a legfinomabb. Önnek hogy ízlik a magyar kínai? Pontozzon!

Olasz

Az olasz konyhát, az olasz kajákat mindenki szeretni szokta, így nem lesz meglepetés, ha ezen a szavazáson az olaszok szedik össze a legtöbb pontot. Pedig, amint azt fent említettük, a legtöbb olaszos nevű magyar pizzériának valószínűleg nincs sok köze Olaszországhoz, sőt, nagyon sok helyen be is vallják, hogy kifejezetten magyaros pizzákat is készítenek. Olaszos kajának számít itthon a milánói sertésborda, amiről persze Milánóban még senki nem hallott, és valószínűleg inzultusnak venné bármelyik olasz, ha megtudná, hogy azt képzeljük róla, hogy paradicsomszószos tésztával képes enni a rántott húst. Mint a világon mindenhol, olasz fagyizókkal itthon is Dunát lehetne rekeszteni, sőt, haladók nagyon jól tudják, hogy a pizza-pasta-gelato háromszögön kívül mennyi olyan ételt kínálnak még az olaszok, amik ilyen vagy olyan minőségben, de itthon is elérhetők a fehér szarvasgombától a különböző sajttípusokon keresztül a panettonéig. Nem minden olyan autentikus, mint amilyennek beállítják, de általában Magyarországon is finomak az olasz kaják − egyet ért? Pontozzon!

Török

Na és akkor a végére maradt a gyros vs döner vita másik oldala. Nálunk a törökök nem csinálnak különösebb cirkuszt a dologból, ha mi gyros néven könnyebben megvesszük, akkor nekünk gyros néven adják azt, amit ők egyébként döner kebabnak hívnak, és ami elvileg nem egyezik meg a görögök forgósütős ételével, de a magyar gyakorlatban még sincs különösebben éles különbség a kettő között. Nálunk ezen kívül − a gyorséttermi szinten legalábbis − általában a törökökön keresztül vezet az út az arab konyha felé, így néha kínálnak hummuszt is, és szinte mindig vannak a jó tömény édességek, élen a baklavával. Ön szereti?