Az alábbi listával most ünnepélyesen leszúrjuk Tél Tábornokot. Összeszedtünk annyi áprilisban-májusban nyíló szabadtéri szórakozóhelyet, amennyit csak tudtunk, hogy a közelgő meleg estéket bárki ki tudja használni. Külön csokorba szedtük városrészenként a helyszíneket.

Rákóczi közelében

Tavaly nyitott meg a Park nevű konténerváros a Rákóczi (ex-Lágymányosi) híd pesti hídfőjénél, a Közvágóhídnál. Nagy bulikat, neves fellépőket, jóárasított piát ígértek. Facebook-oldaluk máris igen aktív, 2013-as koncertjegyeket mutogatnak, amiket múlt péntek óta lehet megvenni. A legkorábbi meghirdetett programjuk egy április 25-i Irie Maffia lemezbemutató, de fellép a Kultur Shock, a Boban i Marko Markovic Orkestar, a Nouvell Vague és a Paramore is, hogy a külföldieket soroljuk. Magyarok között idén itt tér vissza a Kaukázus, de lesz Hooligans, Supernem és Quimby is, persze zömmel már májusban.

A tavaly új helyre, a Parkkal épp szemközt, a Rákóczi híd budai oldalára költöztetett Zöld Pardon (azaz ZP) még hamarabb nyit, már nyomják a visszaszámlálást is. A profilképen minden nap az a számjegy látható, ahány nap még hátra van az újranyitásig. A ZP Facebook-oldaláról leolvasható, hogy április 18-án a PASO koncertje húzza fel a rolót, 19-én a Subscribe zenél, 20-án pedig a cseh-amerikai N.O.H.A. lép fel.

Igaz, hogy a hírhedt Café del Rio helyét deszkások szántják már hónapok óta, a hely idén áprilisban mégis újranyit. Azonban töméntelen sok a rejtély, egyelőre alig tudni valamit arról, hol lesz a Rio új helye, bár aki a Kopaszi-gát körüli parkban ejtőzik, láthatja, hogy a Hengermalom út felőli bejáratnál már ácsolják az új Riót. Hogy mikor és mi várható a nyitóbulin, arról csak annyit tudni, hogy Julia Carpenter nevét felcsapták az esemény Facebook-oldalára.

Dunaparton

A Margit-szigeten is beindult a pörgés áprilisban, 12-én egy Palotai- és Ludmilla-szettel nyit meg a ChaChaCha Cabrio a sziget déli részén. Valamivel északabbra a Holdudvar is kitárja kapuit, ők 19-i nyitást ígérnek (bár eredetileg ők is 12-én nyitottak volna). Sajnos nem tudni, ki nyergeli majd a korongokat, hogy mindenki jót mulasson.

A Rudas Romkert honlapjáról nem sok minden derül ki, finoman szólva nincs agyonfrissítve. Viszont a megszokott díszletek ott vannak a gyógyfürdő mellett, valószínűleg idén is ott lehetnek a miniszoknyás marketingesek.

Belvárosban

Az ELTE bölcsészeinek törzshelye a Könyvtár Klub, ami mellett menetrend szerint nyit 22-én a TreffOrt Kert. A programokra kattintva azonban még semmit sem látni. Érik az Erzsébet téri Fröccsterasz nyitása is, azonban a Design Terminál alatti murva még nem tudni, mikor népesül be. A felújított Március 15. téren kapott helyt tavaly nyáron a fantáziadús nevű Terasz, amely nem is annyira partihelynek, mint randihelynek alkalmas. Az elegánsabb hely nyitásáról jelenleg nincs információ a Facebookon.

A Paulay Ede utca 33. alatti Anker't nyitása is érik, „közeleg a május 3” – írják a Facebookon. Eseményeik listája sajnos még nincs frissítve. A Nagy Diófa utca 8-ban nyílik hamarosan (sajnos még nem írják mikor) a Grandio Jungle, ami a szokásos, hangulatos, romkocsmás kert, jóféle árnyas fákkal. A Kazinczy utcai Kőleves Kert nyitását valamikorra májusra tervezték, de kiderült, a jó idő győzött. A hely így már pénteken megnyitotta kapuit (bónusz, hogy ők is alkalmazzák a felfüggesztett kávé intézményét).

A Városliget kedvelt sörözőhelye a Kertem, aminek nyitása rejtély, Facebook-oldaluk egy éve nem frissült. (Téli verziója az erzsébetvárosi Téli Kertem.)

És akkor azoknak a helyeknek a sokaságáról nem is írtunk még, amik télen is nyitva vannak, de csak beltéren, és az első napsugarakra kinyitják a teraszukat, udvarukat, kertjüket (elég a Kopaszi-gátra és a Római-partra gondolni). Ha ön is tud olyan – kizárólag a melegebb hónapokban nyitva lévő, szabadtéri – helyről, amely mostanság nyit ki, na habozzon, írja meg nekünk erre a címre! Szívesen látunk Soprontól Nagylakig, Letenyétől Záhonyig ugyanilyen most nyíló vidéki helyeket is!