Már tavaly is felgyorsult tavaszra a budapesti éjszakai élet, de idén a Gozsdu udvarra és környékére soha nem látott embertömeg szabadult rá. Ha nagyon hiányoljuk már a nyári fesztiválokat, megvan a hétvégi programunk.

Az egy dolog, hogy a budapesti Kazinczy utca már látványosságnak számít, ami miatt a régebben ott élők komoly része számára élhetetlenné, a város piálni vágyó fiataljai és turistái számára viszont kánaánná vált, de talán még soha nem özönlöttek ki ennyire látványosan az utcára az emberek, mint ezen a hétvégén. Persze eddig is voltak kedvenc szabadtéri helyek, a Gödör nélkül két-három éve még elképzelhetetlen volt nyári éjszaka, de ami most van Budapest belvárosában, a Gozsdu udvar környékén az olyan, mintha egy fasza kis fesztiválba csöppentünk volna, felesleges időhúzó koncertek nélkül.

Éden Hotel a Gödörben

Az a különösen érdekes, hogy ez nem valamiféle átcsoportosulást jelent: bár péntek este a Nagymező utcáról és az Instant elől meglepő módon eltűnt a szokásos pocsolyarészeg embertömeg, a már említett Gödör például ugyanúgy teltházas, mint pár éve – bár az sokatmondó adat, hogy sokkal több Éden Hotel szereplőt láttunk, mint vastagkeretes szemüveges hipstert vagy ördögbotozó hippit. A tömeg viszont nem csökkent, hanem kiterjedt mindenhova, és összeért egy másikkal.

A megoldás egészen váratlan helyről jött: "Mi korábban a Hajógyárira jártunk, de nemrég egy amerikai ismerősöm nagyon meg akarta nézni a belvárosi éjszakát, úgyhogy kijöttünk vele, és itt ragadtunk" – mondta a Velvetnek a fiatal Csilla, aki sokadmagával a Gozsdu környékének aktuális kedvenc helyére, a Kolorba tartott. Ha az utcára kitett sörcsapoktól és egymást kerülgető emberektől nem lett volna fesztivál érzésünk, akkor a Kolor garantáltan meghozta, ráadásul a legrosszabbat: az a szórakozóhely egész este úgy nézett ki, mintha valami hihetetlenül népszerű zenekart véletlenül kis sátorba raktak volna, viszont mindenki baromira meg akarja nézni ellenére a bulit. „Persze sokan vannak, de hát így lehet jól ismerkedni és bulizni, simogatni a csajokat. Egyedül üldögélni otthon is tudok” – avatott be minket gondolataiba a tömegrajongó Gábor.

Vagy hely, vagy idő nincs pisilni

A legjobban talán azt jelzi a vártnál is nagyobb embertömeget a Gozsduban, hogy még a pultosok sem tudtak rá igazán felkészülni. "Ennyi ember nem volt ott eddig. Ment a pörgés, de most ott tartok, hogy pisálni sincs időm, különben meglincsel a tömeg" – panaszkodott kicsit az egyik hely nevét elhallgatni kérő pultosa. A pisiléssel nem csak neki vannak problémái a környéken: bár kocsmából éppen hogy, de elég van a környéken, ezekben csak akkor érdemes jelentős mennyiségű sört fogyasztani, ha felkészülünk egy jó kis negyedórás toporgós sorbaállásra. "Ettől bazmeg kivagyok. Csinálnak egy kocsmát, hozzák a sört, aztán kiderül, hogy ha helyet akarok csinálni a többinek, azt vagy az utcán teszem, vagy itt halok meg" – vázolta fel problémáit Isti, aki szerint egyébként az lenne a legjobb, ha lehetne vásárolni a kórházakból ismert kacsát.

Egy másik dolgozó szerint a Gozsdu udvar azért annyira nem hasonlít a nyári fesztiválokra, bármekkora is a tömeg: "Ide azért igényesebb emberek járnak, úgyhogy tök jó" – fejtette meg a különbséget, bár arra nem kaptunk választ, hogy mitől számítanak az itteni részegek igényesebbnek.

Ami jó

A legjobban egyébként jól láthatóan a külföldiek vannak megdöbbenve az egészen: nagyjából pár lépésenként lehet találkozni valakivel, aki angolul magyarázza a helyi fiataloknak, hogy a magyarok tudnak a legjobban bulizni a világon, és mennyire laza hely ez a Budapest, mellesleg mondják már meg, hol van a Szimpla Kert. Ahogy a dolgok állnak, a közelben lakóknak érdemes felkészülnie rá, hogy a belvárosban minden hétvégén van, az minimum erre a szezonra marad is, fürtökben lógó emberekkel, hosszú sorbaállással, ordibálással meg úgy általában mindennel, amit jó csinálni péntek-szombat este.