Koszos homokzsákok, vastagon álló sár. Erre számítson árvíz után. Fertőtleníteni szinte kötelező, miként a védőfelszerelés is. Elmondjuk, mit és hogyan csináljon.

Nincs mese, árvíz után el kell bontani a homokzsákokat, és alaposan ki kell takarítani. Na de mivel? Ad valaki fertőtlenítőszert? Hová kell tenni a zsákokat? Mi legyen a veteményessel?Megpróbáljuk összedni a legfontosabbakat.

Ha már lement a víz, minden bizonnyal egy csomó homokzsákunk marad. Ezeket a legjobb, ha száraz talajra ürítjük ki. A zsákokat pedig gyűjtsük külön. A száraz homok csak építkezéshez használható fel, gyermekjátszóterekhez, homokozókhoz ne használjuk, ugyanis szennyezett lehet. A zsákokat élelmiszer tárolására (alma, burgonya) ne használjuk fel!

Az átázott zsákokból a homokot ki kell szórni, és a zsákokat érdemes megszárítani, de ezeket maximum építési törmelék pakolására használjuk fel, a homokot pedig szárítás után szintén csak építkezéshez vagy feltöltéshez.

Fertőtlenítőszereket sajnos senki nem ad, azt nekünk kell megvásárolni, erre tökéletes a nátrium-hipoklorit (Domestos, Flóraszept, Hypo, stb). Arra mindenképp vigyázni kell, hogy mivel a szer lúgos, ezért savas dologgal sose keverjük össze!

A másik megoldás a klórmeszes fertőtlenítés, amihez pontos adagolást itt lehet találni. 10%-os klórmeszes oldatot használjunk, és mindenképp kesztyűben, illetve maszkban dolgozzunk. Klórmeszet háztartási boltokban, festéküzletekben, hipermarketekben lehet beszerezni.

Ezzel, vagy felhígított hipós vízzel kell a bútorokat, falakat, padozatot áttörölni. A szőnyeget, kárpitos bútort Neomagnol tabletta és víz keverékével (1 l vízhez 20 tabletta) kell átkefélni, persze csak akkor, ha teljesen kiszáradt a bútor.

A talaj fertőtlenítése tilos, ha mezőgazdasági területről beszélünk. Az udvarokkal nincs sok dolog, a talaj és a növényzet néhány hét alatt megtisztul, ezt ki kell várni. Fertőtleníteni csak akkor kell, ha a talaj fekáliával szennyezett.

Az ásott és fúrt kutakat is fertőtleníteni kell, hipóval vagy klórmésszel. Mielőtt újra üzembe helyeznénk a kutat, érdemes bevizsgáltatni a vizét, vagy a Vízműveknél (most akciós áron), vagy az ÁNTSZ-nél.

Dr. Paller Judit, megbízott országos tisztifőorvos hétfő délelőtt a Margit hídnál rendezett sajtótájékoztatón azt mondta, amint levonult az ár, megkezdődik a takarítás és a fertőtlenítés. „Elsősorban hasmenéses, hányásos tünetekkel járó szalmonellózisra és egyéb bakteriális fertőzésekre lehet ilyen esetekben számítani. A Dunába tisztított szennyvíz kerül, ám a benne lévő fekália a tisztítás ellenére okozhat fertőzéseket” – mondta a tisztifőorvos.

Ha elhullott állatot találunk, az állategészségügyi hatóságot, vagy a helyi gyepmestert kell értesíteni.