Az internet egyik legjobb bugyra a Youtube-videók alatti kommenthalmaz, amikben néha elképesztő történeteket olvasni. A 80-as, 90-es évek slágerei alatt csodálatos kordokumentomokra lelni arról, hogyan emlékeznek vissza ezekre a számokra az azóta felnőtt tinédzserek.

A Vice közölt egy remek cikket arról, hogy az egykori nagy rave-slágerek hozzászólásai alatt hogyan emlékeznek vissza az ecstasytól boldog éjszakákra manapság azok a raverek, akik azóta felnőttek.

Az egyébként is kincsesbányának számító Youtube-kommentekben a magyarok sem állnak rosszul, megnéztük egy csomó 80-as, 90-es évekbeli sláger hozzászólásait, és hát az elmúlt fiatalságon való kesergés nálunk is érdekes formákat ölt néha. Különösen, ha hozzávesszük, hogy általában olyan számokra gondolnak vissza könnyes szemmel a hozzászólók, mint például bármelyik Kozmix-szám.

"10 évemet odaadnám ha 1 évig a 90-es években élhetnék megint" – írja például Benedek Bence a Carpe Diem - Álomhajú című száma alatt, és ez még csak egy igen visszafogott vélemény.

Érdekes, hogy a legtöbb klip alatt, műfajtól és korszaktól teljesen függetlenül felmerül az, hogy ezek a zenék bezzeg mennyivel jobbak voltak, mint SP vagy Fluor munkássága. Az egészen friss kommenteknél pedig ByeAlex az, akihez a 90-es évek nagyjait hasonlítják.

"Gyerekek! Ez gáz! Na nem a ZENE, hanem az, hogy öregszünk, esküszöm, hogy visszagondolok a szép időkre és majdnem, hogy könny szökik a szemembe. 33 vagyok de ha meghallom ezt (is) ugyanúgy beindít mint akkoriban. Tényleg szép idők voltak :( Igaz most sem rossz,csak más." – gondolt bele a fiatalságába MegaSmoci az Emergency House - Dübörög a ház című klasszikusa alatt.

Ez a könnyes tekintet, meg a visszaemlékezés jellemző a hozzászólásokra.

"Komolyan mondom, hogy sírhatnékom lett örömömben, annyi szép emléket hozott elő gyerekkoromból! Teljesen más világ volt akkoriban! A zenék is mások voltak...14 év múlva hány mai "zenét" fognak még hallgatni???" – merengett el párás tekintettel ditalia86, nem más, mint a Kozmix - Kozmix a házban című számát hallgatva.

Aztán vannak olyanok, akik egészen fiatalok, és már nosztalgiáznak, méghozzá az általános iskolát, és a saját testükkel való ismerkedést sírják vissza. A szám 2001-es, vagyis a hozzászóló nagyjából a rendszerváltás környékén születhett.

"hatodik, mikulás buli, füstm felálló faszok, rohangálás, hogy bevágódjunk a csajoknál, buliszendvics :D:D:D:D:D:D:D na megvan?" – írta Csocsi12 nem más alá, mint Náksi vs Brunner - Gyere velem című száma alá.

Hasonló élményeket okozott a kommentje alapján Éva Mária Pálnak a Hip Hop Boyz - Éjjel ott várok rád című száma.

"én mindig a srácokra masztiztam!!!!" – írta, reméljük, nem viccből.

Vannak, akik már rajongásuk kezdetén is tisztában voltak vele, hogy nem a magaskultúra legnagyobbjainak számait hallgatja, de azért megkedvelt néhány számot.

"Régi de jó XDD Régen erre aludtam mindig el, mert más CD-n nem volt itthon :DD Akkoriban ez jó zene volt azért, mondjuk én ma is elhallgatnám. Persze csak titokban XD" – írta a Baby Sisters - Rád gondolok alá hoshiiz.

Persze, az itt eddig felsorolt számokat általában illik kiröhögni, meg cikinek gondolni, ezért különösen szórakoztatóak ezek a kommentek, de ha megnézünk néhány kevésbé kommersznek tartott slágert, ott is találunk néhány szépséget.

"Amikor kijött ez a szám, középiskolás voltam. Imádtam már akkor is. De most felnőtt fejjel, egy szakítás után értettem meg igazán... Köszi hogy megírtátok ezt a számot és nekem már csak sírnom kell.. :'(" – írta Manyesz15 a Bonanza Banzai - Valami véget ért című slágeréhez, pedig ez aztán nem az a szám, aminek olyan nehéz megérteni az üzenetét.

Egyébként az igazán vízválasztó számoknál, mint a fenti Bonanza, vagy például szabadon választott Tankcsapda általában vitatkoznak egymással a kommentelők. Leginkább azon, hogy melyikük szereit most jobban, illetve melyikük szerette anno jobban az adott zenekart és a számot. Úgy látszik, vannak dolgok, amikből nem lehet kinőni.

A Tankcsapdánál egyébként az az érdekes, hogy jellemzően viszonylag fiatalok kommentelnek még az egészen régi számaikra is.

"ez egy k*va jó szám nem'tom ki az az 54 ember aki dislikeolta de tuti hülyék,nekem azt mondják suliban hogy szar a zenekar de akk nézzenek rá a kis kedvenceikre(pl.:madonna, lady gaga stb.) azok kb. 5 évig voltak abban a hitben hogy jók aztán már csak kis senkik lettek" – írta például killerstriker0035 a Tankcsapda egyik első száma alá.

Aztán vannak olyanok, amikor valakinek konkrét ismerkedős emlék ugrik be egy-egy számról. Ebből a kategóriából a kedvencünket emelnénk ki.

"Erre a számra pogózva fűztem be 1993-ban életem első pasasát. Egymás arcába ordítottuk, juhéj, és én elrontottam a szöveget... de rég is vót" – írta Windlespoon a Sziámi - Apokalipszis itt és most című számához.

De még ennél is jobb az összes közül a legértelmetlenebb komment, amit az Induljon a banzáj alatt találtunk.

"A  klipp a gávapöcörődi fémtügymölő 23-as blokkjának 49-es részlegén készült, tudom, hisz itt töltöttem gyermekkorom, itt nőttem fel. Apám itt csinálta fel anyámat a günyömben, a 19-es ratylihántoló 134-es alágánál. A vonat egyébként innen, Gávapöcörőd alsóról Iszapszentmotoros észak állomásra tart. A vonat sebes, csak Fitymahartyán és Pöcögtetőd állomásokon áll meg. A kő, amit a művészúr dob, eredeti susnyásdi tettyekő, ezzel dobták be a Pállya presszó ablakát hatvannyócban. No errő ennyit." – írt valamiről HungarianTroops.

Ha ön is szeretne egy kicsit elmerülni a magyar valóságban, akkor túrja a Youtube-ot!