A Sziget fesztivál első számú szabálya volt mindig is, hogy „a Dunában fürdeni tilos”. Ez idén csak részben érvényes, ugyanis idén van Sziget Beach, ahol kifejezetten szabad fürdeni. A strandon ráadásul spontán nudistarészleggel is találkoztunk, kérdezősködtünk, fotóztunk és csodálkoztunk.

Akinek a Hajógyári-sziget forgalmas-elkoptatott földútjai nem elég porosak, az felkeresheti a Sziget északi csúcsán a kemping mögött lévő Sziget Beachet, ami idén először van, és reméljük, idén utoljára szórták fel homokkal. Nyilván az egzotikus strandok hangulatát kívánták utánozni azzal, hogy járásgátló homokot hordtak a fák alá, más kérdés, hogy ki volt már olyan egzotikus strandon, ahol már első nap délután kettőkor is úgy száll a bokáig homokba süppedők által felrúgott por, hogy olyan, mintha füst lenne.

A rekkenő hőség mindenesetre rekkenő hőség, és a szilikózist garantáló övezetből viszonylag hamar ki lehet jutni a Dunáig, ahol kavics van, por nincs. Kerítés és vízirendőrök (vagy vízibiztonságiőrök?) vigyáznak arra, hogy senki ne távolodjon el túlságosan a parttól, és amikor a Sziget Beachen végigsétáltunk, meglepődve konstatáltuk, hogy ez egy olyan strand, ahol ugyan rengeteg a bikinis lány, de ahonnan a néha már-már haldoklónak tűnő nudizmus sem hiányzik.

A többi strandoló tisztes távolságot tartott a meztelenül napfürdőzőktől, pedig ők szemlátomást egyáltalán nem várták el, hogy külön részleget hagyjanak nekik. Egyáltalán nem vették zokon, hogy megkérdeztük és lefényképeztük őket, igaz, angoltudásuk nem volt sajnos olyan szinten, ami egy mélyinterjút lehetővé tett volna (amire persze a szituáció sem volt alkalmas). Azt mindenesetre megtudtuk tőlük, hogy Szlovákiából érkeztek, és hogy évtizedek óta járnak a Sziget-fesztiválra, már az 1995-ös Diákszigeteken is ott voltak.

Hozzáfűzték, hogy ők nem először nudiznak ott a Duna partján, a korábbi fesztiválok alkalmával is előfordult, hogy kifeküdtek meztelenül napozni, csak akkor még nem volt ott rajtuk kívül senki más. Hát idén most jól rájukszervezték a Sziget Beachet, de ez nem szegte a kedvüket, még szexpózokat is bemutattak, amint az fotóinkon látható. Szerencsére Orbán Ráhel és Sára nem volt a közelben.