A Szigeten nem a piától fog hányni

2013.08.09. 10:41
Végigjártuk, mit lehet enni a Szigeten, és eléggé megdöbbentünk a tapasztaltakon. Azt néztük, ár-érték arányban van-e bármilyen kaja, amit részegen vagy másnaposan érdemes enni, és hogy az mennyire ehető. Azt, hogy nem fogunk tudni ülve enni, nagyjából sejtettük, de arra nem számítottunk, hogy romlott tejszínhabos gofriba futunk bele, hogy inkább kiköpjük a pizzaszelet sonkáit, és hogy az ÁFÁ-s számla komoly gondot okozhat 2013-ban a Szigeten. Mindent összevetve arra jutottunk, hogy azok, akik hánynak, biztos, hogy nem a piától teszik, ami mellesleg szintén jó drága. És hogy aki ingyen akar enni, kérjen ÁFÁ-s számlát.

Nem voltak nagy elvárásaink, a tesztelők mindegyike aludt/evett/ivott/dolgozott már a Szigeten többször is, sejtettük, hogy a legjobb kaja valószínűleg a VIP-ben van, és hogy a részeg ember pizzaszeletet vagy hotdogot nyom, miközben egyik helyről a másikra sétál. A pizzaszeletet 650 Ft-ért kínálják ott, ahol egyáltalán forintban írják ki az árát, a legtöbb helyen ugyanis 2 euró egy pizzaszelet. A legtöbben ezt választják gyors megoldásnak, de annyian, hogy a Sziget első napján az egyik pizzás összesen 400 kilónyi lisztből készült pizzát adott el körübelül éjfélig. A pizzaszelet ehetetlenül sós, sonka jellegű párizsi van rajta, hagymakarikákkal, van kukoricás és szalámis is, már ha épp van. Az ipari sonkás pizzaszeletet kidobtuk, azzal együtt 650 Ft-ot is, mellesleg a Vígszínháznál kapható pizzaszeletet még sohasem dobta ki egyikünk sem, az 200 Ft-ba kerül.

Következett a hotdog, ami szintén tökéletesen alkalmas arra, hogy az ember kóválygás közben gyorsan megegye. Az egyik főút melletti hotdogost választottuk, azért is, mert az ott dolgozó három ember közül ketten épp hotdogot ettek. Ennél jobb reklám nemigen kell, kértünk egyet mi is. Az íze összességében nem volt rossz, de csak a hagyma és a ketchup miatt. A virsli hideg volt, a buci hideg és szikkadt, mindez összesen 799 Ft-ért.

Főtt kukorica és fagyi alig van a Szigeten, a nemzetközi nagykonyha kajáldáinál kábé az ázsiai kivételével mindenhol (erdélyi, olasz, görög) sült kolbászt és sült krumplit lehet kapni. (Elképzelhető, hogy nekünk van más fogalmunk a nemzetköziről, és a sült kolbász és a sült krumpli olyasmi a különböző nemzetek közt, mint a zene, és így jön ki a nemzetközi jelző.) Vannak viszont halas, rákos, tintahalkarikás bódék, külön vegetáriánus bódék, és az Anyám pitája is árulja portékáit a Casa Piadinával együtt.

Gyümölcsös standok is vannak, 1400 Ft-ért gyümölcsválogatást is lehet enni (szőlő, málna, szeder, banán, stb.), meglepő módon rengetegen isznak facsart narancslevet és banánt, ez a két legkelendőbb a gyümölcsösöknél. Lehet kapni zsíroskenyeret is, furcsa, nem igazán finom, téglalap alakú kenyérrel libazsírost és sertészsírost is, ez 500 Ft, és nagyon hiányzik az ízből a klasszikus zsíroskenyér íz. Tavalyhoz képest fejlődés érzékelhető, szélesebb a kínálat.

Természetesen megnéztük az édességeket is, churrost, gofrit és nutellás palacsintát kóstoltunk. Utóbbi tökéletes volt azokhoz képest legalábbis, amiket előtte ettünk. Évek óta változatlan az óriás nutellás palacsinta a Szigeten, ami kétemberes (900 Ft). Valamiért sajnos olyan papírban adják, amiből a tűzforró palacsintát alig lehet kioperálni a végén, és ami miatt szakállon, bajuszon, állon, ujjakon, orron is marad nutella.

A szigetes pórnép legolcsóbb, legegyszerűbb ételeit végigkóstolva azt is megnéztük, mit esznek a VIP-ben. Kiderült, hogy ott sem annyira fényes a helyzet: a Costes és a Pastrami a két lehetőség, illetve egy fagyispult is van. A Costeshez nem volt pofánk, ráadásul összesen két ember ült ott, ők sem ettek, így maradt a Pastrami. Az óbudai étteremben verhetetlenül finom a zöld currys csirke jázminrizzsel, nem is nagyon lehet elrontani. Az, hogy mennyire csíp, a zöld curryn múlik, sohasem egyformán, az egész biztos. A Pastramiban legalább 20 percet kellett várni a kajáinkra. A zöld curry csirke jázminrizzsel végül hideg volt, a hús éppenhogy langyos, a rizs jéghideg. A Pastrami burger a szokásos, negyedkilós húsból készült, bár burgernek igen lapos volt, eleinte nem is hittük el, hogy van benne hús. A kiszolgálás rémesen lassú, az előnye azonban, hogy ha már rendes kaját eszik az ember 2500 Ft-ért, akkor normálisan le tud ülni, és tányérból megeheti. Ehhez képest a SUN fesztiválon becsületkassza volt a büfénél és volt ingyen ebéd közös főzéssel.

A döbbenetet nemcsak a kaják minősége és ára váltotta ki belőlünk. 2013-ban problémát és fejtörést okoz a vendéglátósoknak ÁFÁ-s számlát adni. Ha átlagolnunk kellene, akkor azt mondhatnánk, ötből körülbelül egy helyen ment minden flottul, volt, ahol nem azt az összeget írták rá a számlára, amit fizettünk, és voltak olyan helyek is, ahol számlatömb hiányában nem tudtak ÁFÁ-s számlát adni. Ez pedig egyáltalán nem fordulhatna elő, az általános forgalmi adóról szóló törvény előírásai szerint minden termékértékesítésről, illetve szolgáltatásnyújtásról legalább nyugtát, illetve a vevő kérésére számlát kell kiállítani. Máshol inkább ingyen odaadták az ételt, hogy ne kelljen az ÁFÁ-s számlával bajlódni: aki nem akar fizetni a kajáért a Szigeten, és van bőr a képén, az esetleg próbálja ki ezt a módszert.