Ismét magyaros napokat tartanak a McDonald’s-ban. Volt már egyszer ilyen akció, annak nagy égés lett a vége, mert a kolbászos és a csalamádés burger még viccnek is rossz volt. Most szürkemarhával, és belvárosi éttermi árra emelt menüvel próbálkoznak, de a siker valószínűleg most is elmarad majd. A szürkemarhásban nincs szósz, a kolbászos olyan, mint amikor megizzad az osztálykirándulás végére a szalámi, a rösztis pedig végülsi nem rossz, de semmi köze a magyaros ízvilághoz. A kolbászos, rántott sajtkrém viszont egészen bravúros. Ezt lehetne külföldre vinni érdekességnek, mint a Túró Rudit.

A McDonald's két éve már megpróbálkozott azzal, hogy a magyaros ízvilágot bevigye a gyorsétterembe, akkor inkább paródiának tűnt az egész a mekis lángossal, csalamádés burgerrel, somlói galuskával. Aztán tavaly sikerült még lejjebb adni, és bevetni az ehetetlenség határát súroló sültkolbászos burgert.

Idén ősszel visszatértek a magyaros napok, de most nem a magyar gasztronómia alja felől közelítették meg a szendvicskérdést, hanem felülről, ezért szürkemarhával és a lánctól szokatlan fűszerezéssel próbálkoznak. Következzenek az éményeink.

Szalámis sajtkarika

Ha a Camping sajt tubusában lévő dolgot lehet sajtnak nevezni, akkor tulajdonképpen végülis a Meki szalámis sajtkarikájában is van sajt valahol. Nem tudjuk, hogy tényleg Camping-e, de pont olyan íze van a cuccnak, mint a rántott, szalámis Camping sajtnak. Hatalmas teljesítménynek tartjuk, hogy sikerült annyi panírral körülvenni a krémsajtot, hogy egyáltalán nem folyik ki. Egyébként talán ez a legmagyarosabb fogás, hiszen a magyarok nagyon sok panírozott, olajban kisült dolgot és rossz minőségű, ömlesztett sajtot esznek.

“A szalámis sajtkarika egyszerűen baromi jó, olyan, mint a szalámis Camping sajt bepanírozva, tetszik, de már egy darab is megnyomja a gyomrom. Amúgy pont ilyennek képzeltem” - foglalta össze élményeit egyik női tesztelőnk.

“A szalámis sajtkarika már az első falatra is rögtön a kolbászos kempingsajtízzel telíti el a szádat - kicsit túl tömény, egyetlen előnye, hogy tényleg valamiféle magyaros érzete van tőle az embernek. Nem rossz, de biztos, hogy nem fogom visszasírni, ha vége a magyaros heteknek” - sommázott egy kollégánk.

A sajtkarikák árát rendesen megkérik, 420 forint 3 darab, ezt minden tesztelőnk kiemelte, mindenki arcátlanságnak tartja. Viszont azt is hozzá kell tenni, hogy annyira tömény, hogy háromnál nehéz többet megenni belőle.

Egy adag: 3 darab 420 forint

Kakukkfüves szürkemarha-burger

A legnagyobbat a spéci fűszerezésű, szürkemarhából készült hamburgerrel szeretné gurítani a cég, de a várakozásokat sajnos eléggé alulmúlja a termék, ráadásul azon a területen vérzik el, ami a Mekinek egyébként nem gyengéje: a szószokon.

“A kakukkfüves szürkemarhaburger lenne a magyaros hetek zászlóshajója, ehhez képest marad meg különleges élményként, abszolút felejthető: a hús túl száraz, nincs meg az összhang a szósszal, a méreteiről pedig elég annyit, hogy jobban laktam a múltkor három sajtburgerrel”  - fogalmazott egy rendszeres junkfogyasztó.

“A szürkemarhás kakukkfüves burger szerintem király, és tényleg kakukkfüves, ami furcsa íz a mekitől, de megszokható. Furcsa szaga van a burgernek, ez a kecskesajtos krémtől van, aminek az íze tök semleges, csak szaga van sajnos. A hús tényleg más ízű, mint szokott lenni, jobb és mintha zsírosabb lenne. A sajtos krém túl majonézszerű, amitől kiszaladok a világból” - értékelt a tesztelőnőnk.

“Egészen fura, egyáltalán nem a McDonald's-ra jellemző utóíz maradt viszont a számban az étkezés után. Azt sajnos nem tudom, milyen a tipikus magyaros utóíz, pláne nem burgerre kivetítve, de tegyük fel, hogy ez mondjuk az” - írta le az étkezés utáni élményeket kollégánk, aki szerint annyira száraz volt a szürkemarhás burger, hogy a magyaros ízvilág jegyében mondjuk körözöttet vagy valamit igazán kenhettek volna a zsömle aljára.

Egy adag: 1590 forint, nagy menüben, pusztahasábbal

Paprikás szürkemarha-burger

Ez a burger leginkább attól paprikás, hogy nyomokban hártyavékonyra szeletelt szalámit tartalmaz. Ráadásul a legiparibb jellegűt.

Nagyon hasonlít a kakukkfüves burgerre, alig akadnak eltérések, a szalámi íze csak néha csap fel, de akkor viszont keményen odavág.

“A paprikás szürkemarha-burgernek gyakran semmi íze nincs, a hús különösen kiábrándító, a semlegességét leginkább a vízéhez lehet hasonlítani, a majonézes szósz íze hol felbukkan, hol eltűnik, de leginkább eltűnik, és hasonlóan szerepel a paprikás kolbász is (ami azért elég bizarr ötlet - jegyezzük meg). Általában nem érezni a paprikás kolbász ízét, néha meg arcon csapja az embert. Olyankor hirtelen felrémlettek azok a paprikás szalámis szendvicsek, amiket régen egy-egy általános iskolás kirándulásra csomagoltak nekem. Egy félnapos tavaszi, nyári kirándulás alatt a szalámi megizzad, a zsemle kellőképpen átázik, és a fűszeres-paprikás ízt felváltja a savanyúság. Ilyen értelemben remekül megfogták a magyar néplelket” - indult be a prousti emlékfolyam tesztelőnkben.

Egy adag: 1590 forint, nagy menüben, pusztahasábbal

Sült hagymás marhaburger rösztivel

Ez az étel eléggé kilóg a magyaros menüsorból, különösen azért, mert egy ehhez nagyon hasonló rösztis, baconös, sülthagymás burger már volt a McDonald's-ban, méghozzá az osztrák/német/hütte hetek alkalmával.

Most elsütötték magyarosnak, és jól tették, az ízvilága ugyan egyáltalán nem magyaros az erősen borsos mustáros szósszal, ez a burger viszont legalább emlékezetes.

“Meglepő módon a rösztis (sima) marhaburger áll össze a leginkább: ettől valahogy nem vártam sokat, mégis a maga nemében teljesen jó kis szendvicset kaptam. Igaz, a plakáton ígért sült hagyma szinte fel sem tűnt evés közben, és ez hordozza magán leginkább az olcsóbb McDonald's-os burgerek vonásait” - írta szakértő junkfogyasztónk.

Egy adag: 1350 forint nagy menüben, pusztahasábbal

Pusztahasáb

A tematikus hetek idején általában lecserélik a sima sültkrumplit is, valami ötletes nevű dologra. Általában háromféle kinézetű spéci sültkrumplit kapni, ezek kapnak mindig újabb és újabb neveket: hajó, gondola, trombita, hurrikán, meg ehhez hasonló fantázianeveken érkezik időről időre a szokatlan formára faragott krumpli.

A magyaros hetek idején pusztahasábot kapni, ami a szokásos western fűszerezést kapja, ez azt jelenti, hogy a són kívül valami más anyag is van a krumplin, amitől kicsit vöröses lesz a színe, az íze pedig teltebb.

Olyan kis béna buci formájuk van a hasáboknak, hogy az embernek a [SPOILER] “Mi lesz ebből? Fogpiszkáló, ha el nem baszom” csattanójú vicc jut róla eszébe.

“A pusztahasáb jobb, mint a sima sültkrumpli, még hidegen is, szóval megyek majd és veszek még” - mondta krumplirajongó kolléganőnk.

Az viszont kellemetlen, hogy 530 forintért adják a krumplit (ha nem nagy menüt kérünk, amihez lehet választani), de a spéci, tejfölös szósz nem jár mellé.

Egy adag: 530 forint