Gyerekrabló majom, ügyetlen tolvajok, és egy olyan agyalágyult férj is szerepelt a viktoriánus kor híreiben, aki addig csikizte a feleségét, míg az idegösszeomlást nem kapott. Ebből a válogatásból is kiderülhet, hogy nem a jelenkor betegsége, hogy a híradások tele vannak hülyébbnél hülyébb hírekkel. Ahogy korábban már bemutattuk, nyolcvan évvel ezelőtt se volt semmivel jobb a helyzet. Az egykori Nemzeti Audiovizuális Archívum gyűjteményéből általunk összeállított fiktív híradót is többnyire a profán hülyeségek uralták. Mi lenne, ha egészen a viktoriánus Angliáig nyúlnánk vissza, amikor még tudták, mi az az illem, az erkölcs, sorra születtek a fontosabbnál fontosabb találmányok, és mondjuk irodalmi művek? Miért ne mehetnénk vissza abba az időbe, amikor még a focit (futballt) is úriemberek játszották, és még távolról sem ismerték a becsúszást? Jeremy Clay összerakott egy könyvet, amiben az 1800-as évek második felének furcsább híreit gyűjtötte, a Daily Mail pedig lelkesen válogatott közülük.

Elragadta egy őrült majom

A tehetős viktoriánus kori emberek gyakran tartottak valamilyen egzotikus állatot, amit persze külföldről szereztek be. Egy bizonyos Judcote úr majma viszont egyszer elszökött, és váratlanul kiragadta Hemmingway asszony kezéből a kisgyerekét. „A majom makogva és fecsegve elrohant a gyerekkel, és szinte nehézség nélkül felkapaszkodott egy háztetőre, a legvégső kétségbeesve hajszolva Hemmingwayt ezzel, aki hiába próbálta visszaszerezni a legkisebb szülöttjét” –fogalmaztak a cikkben. Aztán egyszer csak eltűnt. Elszántan keresték őket, miközben az anya kétségbeesése egyre csak fokozódott. Este nyolckor végül megtalálták a fáradt majmot a gyerekkel, aki készségesen visszaadta a babát.

Idegösszeroppanásig csikizte a férje

Ehhez nem lehet sokat hozzáfűzni: „Puckridge asszony, aki egy érdekesen kinéző fiatal nő volt, régóta szenvedett visszértágulattól a lábában. A férje egyik nap azt mondta neki, hogy ismeri a betegség biztos ellenszerét. Így aztán a nő megengedte, hogy a férje egy deszkához kötözze, amik két székre fektetett fel. Amikor a nő mozdulni se bírt, Puckridge egy tollal csiklandozni kezdte a talpát. A férfi sokáig csiklandozta még a szerencsétlen áldozatát, aki az eszét is vesztette az eljárástól. Végül elájult, ezért aztán a férje kioldozta” – olvasható az egyik 1869-es hírben. A peches Puckridgenét utólag elmegyógyintézetbe kellett szállítani.

A kígyó, amelyik elvesztette a varázsát

Reggel kilenc óra körül komoly megdöbbenést okozott a Gladstone utca alsó felén, Middlesbrough-ban egy valamivel több mint három és fél méteres kígyó felbukkanása. Egy rakás srác gyűlt oda, akik megkövezték a kígyót, és péppé verték a fejét. Mikor a rendőr fél tízkor kiérkezett, az óriáskígyó még élt ugyan, de senki nem merte megközelíteni. A kígyót elszállították a helyi múzeumba, ahol megállapították, hogy egy tigrispitonról van szó. És itt jön a bravúr: nem tudják, hogyan került a kígyó a városba, de úgy sejtik, hogy a kígyó egy bizonyos Cleopatra nevű kígyóbűvölőé volt, aki szenzációs eladásokat mutatott be a korábbi hetekben.

Tolvajt fogtak a halál szájában

Betörtek egy munkanélküli orvos irodájába még 1874-ben, Greensburgben. Az egyik betörő a szerkényben matatott, miközben a társa egy másik szobában keresgélt a lámpással. A heves turkálás közben aztán eltört egy csavart, ami a szekrényben álló csontváz állkapcsát rögzítette, mire az hirtelen összecsukódott. A betörő ettől megrémült, és eleresztett egy vékony, fojtott sikítást, mire a társa odafordult a lámpával. Amikor meglátta a csontvázat, hirtelen átfutott az agyán, hogy maga a szörnyű halál fogta el, és rögtön elájul, magára rántva a preparátumot. A zajra felkelt az orvos, lesietett, és látta, hogy a csontváz még fogva tartja a betörőt. A társa elmenekült.

Légballonok és pisztolyok pirkadatkor

„Egy halálos léghajós összecsapásról jelentettek Guyanából” – írták az 1878-as hírekben. „Egy portugál úriember, M. Molica párbajra hívott egy hollandot, aki a szabályoknak megfelelően meghatározhatta a fegyvereket és a találkozó körülményeit.” A holland férfi léghajópilóta volt, úgyhogy azt mondta, hogy emelkedjenek a levegőbe megvívni a párbajt. M. Molica így aztán kérhetett kölcsön egy légballont. „Egyszerre kezdtek emelkedni, aztán adott pillanatban elsütötték a fegyverüket. M. Molica csak enyhe sebet szerzett, az ellenfele viszont halálosan megsérült, és két órán belül elhunyt. Az eset egészen nagy szenzációt jelentett a környéken.”