2013.10.02. 16:35

Egyik kollégánk azt mondta a mai témához hozzászólva, hogy szerinte „minden edzés unalmas, ahol nincs ellenfél, és nem lehet pontot szerezni”. Bizonyára nem ő az egyetlen, aki így érez, így ebből az összeállításból az összes ilyen testedzési módot kihagytuk: nyilván izgalmasabb egy squash- vagy focimeccset lejátszani, mint egy helyben futni egy futószalagon. Igen, ez a legunalmasabb sportok listája. Miért csinál valaki valami unalmasat a szabadidejében? Mert az ember sok mindent bevállal azért, hogy egészségét és kondícióját megőrizze, plusz a testmozgás élvezetet tud nyújtani akkor is, ha maga a tevékenység nem különösebben bővelkedik a fordulatokban és izgalmakban. Összeszedtük, hogy szerintünk melyik a 8 legunalmasabb edzési mód, de a végső sorrend öntől függ. Pontozza mindegyik sportot unalmasság szerint: tízet adjon annak, amit lélekölően monotonnak talál, egy pontot annak, ami ön szerint egész szórakoztató!

1. Úszás

Ennek a cikknek az apropója nem más, mint hogy a napokban érkezett egy hír arról, hogy feltalálták a víz alatt is működő fülhallgatót. A termékre nyilván hatalmas lesz a kereslet, tekintve, hogy bár az úszás pont azt dolgoztatja, amit a legjobban kell, és kíméli azt, amit kímélni kell, de ezzel együtt azonban egy roppant unalmas tevékenység: az ember nem hall semmit, nem is nagyon lát semmit, nem veszi körül semmi, csak víz, nincs mit variálni rajta, nincs mire reagálni, és ami a legrosszabb, nem lehet közben csinálni semmi mást. Ez az, ami változni fog a jövőben, hiszen hamarosan már legalább zenehallgatással szórakoztathatja majd magát az ember, miközben egyik hosszt a másik után ússza le az uszodában. De ez a szavazás a jelennel foglalkozik még, a pontozásnál ne vegye figyelembe az úszás közbeni zenehallgatás lehetőségét! Ha ön szerint jelenlegi állapotában az úszás tényleg a lehető leguncsibb testmozgás, akkor tízesre kattintson!

2. Futás a szabadban

A futás sem sokkal izgalmasabb az úszásnál. Bár az embert remekül kimeríti, önmagában nem valami izgi: viszont legalább simán lehet közben zenét hallgatni. A futók többsége ezért mp3-lejátszó nélkül el sem indul otthonról. Továbbá, akinek szerencséje van, az valami szép környezetbe tud elmenni futni, ilyenkor lehet gyönyörködni a fákban, a tájban, vagy akár az előttünk futó fenekében. Ilyesmikkel lehet egy kicsit oldani a hosszútávfutók magányosságát (és unalmát), de sokak szerint a futás ezzel együtt is dögunalmas.

3. Futás futópadon

Vajon izgalmasabb vagy unalmasabb a futás, ha az ember nem a szabadban végzi, hanem egy konditeremben egy futópadon? Nagy hátulütője ennek, hogy nem lehet közben a természetben gyönyörködni, és az ember egy helyben van végig, valószínűleg egy unalmas belsejű konditeremben. Nem lehet dombra fel, lejtőn le futni, csak a dőlésszöget lehet állítani. Viszont a zenehallgatás lehetősége itt is adott, sőt, a legtöbb edzőteremben tévét is lehet nézni közben, vagy esetleg vihetünk magunkkal tabletet, és máris a kedvenc sorozatunkat folytathatjuk futás közben. De persze sokak szerint még így is unalmasabb teremben futni, mint a szabadban. Ön szerint?

4. Kerékpározás

A kerékpározás gyakorlatilag ugyanolyan monoton tevékenység, mint a futás. Sőt, ha úgy vesszük, még unalmasabb, mert többet kell csinálni belőle, hogy az ember ugyanúgy kimerüljön. Az érem másik oldala azonban, hogy biciklizés közben az ember gyorsabban halad, többet lát, messzebb eljut, könnyebben variálhatja az útvonalat, több tájban gyönyörködhet. És ezt a sportot is simán alá lehet festeni zenével, igaz, ha az ember városi forgalomban közlekedik, jobb, ha nem dugaszolja be a fülét, mert nem hallja, ha jön mögötte valami.

5. Spinning

A többség szerint a kerékpározás mégiscsak elég uncsi – ha nem gondolnák ezt elég sokan, nem terjedtek volna el a spinning-órák, ahol edzővel és csapatban lehet pedálozni, jó tempós zenére, hol lassítva, hol gyorsítva, hol nehezítve, hol lazítva. De hiába próbálnak minél több változatosságot belevinni a spinningbe, ettől még ugyanúgy csak szobabiciklizésről van szó. Szerkesztőségünk egyik női tagját nem is győzte meg a spinning: „én most próbáltam: 10 perc hegy, 10 perc sík, 10 perc hegy megint, kiállás, vissza. Haláluncsi volt, bár dübörgött a zene. Az nekem meg nyolc, hogy egyedül vagy csoportban nem hallok semmit a lihegésemtől. Szóval nekem nem jött be.” Kolléganőnk erre nyilván jó magas unalmassági pontszámot ad majd, vajon a spinning-rajongók fogják tudni ellensúlyozni?

6. Kajak-kenu-evezés

Balatonon szoktam régebben elmenni néha kajakozni, volt is kajakunk, de mindig nagyon untam, úgyhogy egy évben kb. egyszer fanyalodtam rá. A karom már leszakadt, de egyébként nem voltam rendesen kifáradva, a seggem meg a derekam is megfájdult általában” – kollégánk azt mondja, mióta harminc elmúlt, nem is kajakozott már többet, pedig családjával azóta is jár a Balcsira. Hiába, a kajakozás, kenuzás, evezés sem túl változatos sport, de előnye, hogy lehet többen csinálni egyszerre, és hogy a szabadban van az ember.

6. Kondigépezés

Valljuk be, a kondigépeknek sem az az előnyük, hogy különösebben szórakoztató lenne a használatuk. Van előnye a kondizásnak, persze, ezért csinálják olyan sokan: nagyon pontosan meg lehet vele tervezni, hogy az ember melyik izomcsoportot mennyire dolgoztassa meg. De ettől még csak egy viszonylag szűk kisebbség számára válik izgalmassá a dolog, és ennek a kisebbségnek a tagjai túlnyomórészt férfiak. Nem meglepő, hogy ez a vélemény szintén egy hölgytől származik: „nekem a kondigépezés a halálom. Egyrészt nem tudom, mit csináljak, másrészt ha fel is írja egy személyi edző, halál unalom a súlyok keresgélése, a fel-alá járkálás, emelgetés, megint mászkálás…

8. Jóga

A jóga egy megosztó dolog. Akik szeretik és rendszeresen működik, azok csak szuperlatívuszokban tudnak beszélni róla, akiket viszont valahogy nem tud elkapni a gépszíj, azok nem látnak mást az egészben, mint hogy idétlen pózokat kell túlságosan sokáig megtartani. A pontszámból most ki fog derülni, a jógát szeretők vagy unók vannak-e többségben: ha önnek is testi-lelki felüdülést jelent egy pár percnyi vagy órányi jóga, nyilván az egyes környékére klikkel majd alább, de bizonyára sokan lesznek, akik egy edzéstől többet (vagy mást) várnak, mint amit a kívülálló számára eseménytelennek tűnő jógaórák nyújtanak, és ezért magas unalmassági pontszámot adnak majd a jógának. Kíváncsiak várjuk az eredményeket!