Neves munkahelyi tanácsadók listát állítottak össze róla, hogy mi a legjobb lezárása egy munkanapnak. A legtöbb tanács arról szól, hogy foglalkozzunk a munkával a vége után is, úgyhogy mi is ellenőriztük, ki mivel kapcsolódik ki.

A tanácsok

Az ember azt hinné, hogy egy munkanap végén az óra vad figyelésén kívül semmit nincs értelme csinálni, de most a Forbes szakmai tanácsadása szerint minden megváltozhat, mivel híres szakemberek összeállították azt a 16 dolgot, amit nagyon hasznos megcsinálni, ha boldogan akarjuk eltölteni a napból fennmaradt pár óra szabadidőt.

A valóság persze az, hogy a Forbes szakmai tanácsadása leginkább arról szól, hogy egy percre se essünk ki a munkából.  A szerzők eleve abból indulnak ki, hogy az emberek listákat írnak a napi tennivalóikról. Ha ön is egy ilyen ideális világban él, akkor érdemes rászánni pár percet, hogy megnézzük, mi jött össze. A munkahelyi tanácsadó Anita Attridge szerint ha nem vagyunk elégedettek, akkor már arra is tervet kell gyártani, hogy érjük el, hogy ne legyünk lemaradva.

Külön hasznos az a tanács is, hogy már a nap végén kezdjük el tervezgetni, mit fogunk csinálni másnap, mert így megnézhetjük, hogy tudjuk behozni az esetleges lemaradást is. “Ez segíthet abban, hogy magunk mögött hagyjuk az aznapi dolgokat” - mondta a szintén munkahelyi tanácsadásból élő David Shindler. Hasonlóan hasznos az is, hogy beszélgessünk kicsit a főnökünkkel és a kollégáinkkal, hogy még egyszer egyeztessük a határidőket, de az is barátságos, hogy akár egy teljesen új teendőlistát gyártsunk, lehetőleg már a holnapiakkal együtt.

Vannak ám tényleg kemények, Miranda Kerr (nem az a Miranda Kerr) például azt javasolja, hogy írjuk le magunknak tételezve az aznapi teljesítményünket, bár ez már tényleg csak egy lépésre van attól, hogy mormoljuk el százszor, hogy “nagyon ügyes voltál”. Az egyetlen olyan tanács, ami valóban a pihenésre buzdít az, hogy kapcsoljuk ki az okostelefonjainkat, bár itt valószínűleg nem vették számításba azt, hogy az emberek komoly része nem csak munkára szokta használni ezeket.

A pontos lista

  1. Nézzük meg a tennivalók listáját!
  2. Nézzük meg a másnapi beosztásunkat!
  3. Beszélgessünk a főnökkel és a kollégákkal!
  4. Dobjuk ki a szemetet!
  5. Fejezzük be a kevésbé fontos dolgainkat!
  6. Zárjunk le mindent magunkban!
  7. Gyártsunk új listát a tennivalóinkról!
  8. Tekintsünk vissza a napunkra!
  9. Írjuk össze a teljesítményünket!
  10. Köszönjünk el!
  11. Álljunk ellen a kísértésnek, hogy az utolsó e-maileket is ellenőrizzük!
  12. Adjunk pozitív visszajelzést egy kollégánknak!
  13. Kapcsoljuk ki az okostelefonjainkat, de legalábbis a céges emailek értesítőjét!
  14. Tervezzük meg, mit csinálunk otthon!
  15. Zárjuk ki a napi stresszt!
  16. Menjünk haza!

A valóság

Mivel az volt a gyanúnk, hogy ezeket a dolgokat normális emberek csak nagyon kis részben csinálják meg, csaptunk is egy minitesztet arról, hogy mik a legnépszerűbb rituálék a munka végén. Bár a megkérdezettek egyike sem munkahelyi tanácsadó, a valóságot így is sikerült lefedni. Mi sem számítottunk rá, de a végeredmény egy szinte tökéletesen egybehangzó válasz lett, bár apróságokban azért tettenérhető némi eltérés.