Alább egy olyan kvízt talál, amiben fotókat kell nézni, és aztán ki kell találni, hogy kell-e szóköz. Igen, a nyelvtannácik kedvenc kvíze lesz ez, hiszen végső soron a különírás-egybeírás problematikájára kérdezünk rá, de tekintettel arra, hogy általában a Velvet sem éppen példamutató a nyelvművelés terén, megpróbáljuk olvasóinkat a lehetőségekhez képest a legviccesebb és legszexibb módon próbára tenni.

Ha elindítja a játékot, 14 darab fotót fog látni véletlenszerű sorrendben. A kérdés mindig ugyanaz lesz: mit lát a képen. Mindig csak két válasz lesz, és a két válasz között mindig csak egy szóköz lesz az eltérés. Elsőre hallásra könnyűnek tűnik, de lehet, hogy a gyakorlatban mégsem lesz az. Biztos, ami biztos, idekopizzuk A magyar helyesírás szabályaiból a vonatkozó részt, de valószínűleg annak lesz több értelme, ha a teszt kitöltése után visszakattint ide, és elolvassa még egyszer: „egybeírjuk az összetett szavakat. Ezek többféleképpen keletkezhetnek. – Az egyik gyakori ok az, hogy két szó kapcsolatának jelentése több vagy más, mint a tagok jelentésének összege. Ezt érzékeltetjük az alkotóelemek egybeírásával.” Ha ez megvan, akkor pedig ide kattinthat, mert itt van legutóbbi kvízünk, ez celebes!

Minden kérdés megválaszolására 15 másodperc áll rendelkezésére. Jelölje meg a helyes választ, majd vagy várja ki az idő végét, vagy kattintson a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbálja meg újra.
Indulhat a kvíz »