Sokan rém kellemesen érzik magukat egy-egy tasak forró italpor elfogyasztása után, euforikus hangulatban dolgozzák végig a napot, mások viszont semmi ilyesmivel nem találkoznak. Utánajártunk, hogy a megkönnyebbüléstől lesznek-e boldogok, vagy van ezekben a szerekben kedélyjavító.

Vannak persze tuti módszerek a nátha és a megfázás elmulasztására, ilyen pl. a kalapkúra vagy a grog, sőt a gyógyszerészeti piacon is találunk csodaszereket – vagy legalábbis olyanokat, melyek segítségével túlélhetjük a náthát. Kollégáink egy része ájulásszerű elalvásról számolt be a forró italpor megívása után, mások csak túláradó jókedvet, és az „egész világot megölelem”-érzést tapasztalanak.

Mivel azt nehéz elképzelni, hogy valami tuti drogot tettek bele a vény nélkül kapható italporokba, ebben az esetben marad a placebohatás, amit minden bizonnyal annak köszönhetnek a kollégák, hogy forró levet szürcsölgetnek.

A legdrágábbat vesszük meg

De nézzük, milyen gyógyszereket lehet venni, ha megfáztunk. Ezek fő jellemzője, hogy legfontosabb hatóanyaguk a paracetamol, ami a non-szteroid gyulladásgátlók közé tartozik, és igen jó szer, amíg nem szedjük hosszan és nagy tételben, mert akkor mellékhatásokkal szembesülhetünk. Gyógyszeresen kezelt depressziósok, kismamák kerüljék a szert, és ráinni sem érdemes, mert furcsa hatásokat észlelhet magán. Az nagyon fontos, hogy napi 4 grammnál többet ne fogyasszon el belőle egy felnőtt, ráadásul csak négy óránként szabad bevenni belőle, mivel a máj bontja le. Ez 8 db 500mg-os tasakot jelent. De vigyázzon! Léteznek már 1000 mg-os zacskócskák is, ezekből bőven elég 4 darab.

A Neo Citran az egyik legrégebben kapható szer, a gyártó gondoskodik is róla, hogy ne felejtsük el a nevet, és ha totál betegen bekúszunk a patikába, ezt válasszuk. Tesszük mindezt annak ellenére, hogy ez az általunk fellelt legdrágább termék, ráadásul nem is igazán tud többet a szakember szerint, mint a többi.

Azt lehet tudni, hogy ezen termékek fő hatóanyaga a paracetamol, emellett fenilefrin-hidrokloridot, C-vitamint (aszkorbinsav formájában), gvajfenezint és feniramin-maleátot tartalmaznak, változó mennyiségben és összetételben. A C-vitaminból mindössze 50-70mg-ot pakoltak a zacskókba, ami a C-vitamin hívők szerint annyi, mint halottnak a csók.

A jókedv nem a tasakból jön

Egy Pest megyében dolgozó gyógyszerészt kérdeztünk arról, igazak-e vajon azok a pletykák, mely szerint ezeket az italokat elfogyasztva eufórikus hangulatba lehet kerülni. A gyógyszerész szerint ezt semmi nem indokolja, úgymint azt se, hogy elalszunk az italtól, ezeknek ugyanis inkább élénkítő hatása van. Az egyetlen, amit elképzelhetőnek tart, hogy a meleg folyadék a gyomorba kerülve altat, de ez bármilyen forró ital esetében hasonló hatást vált ki, semmi nem indokolja a gyógyszerfogyasztást. A gyerekeknél a hatás fokozottabban jelentkezhet, ezeket 6 éves kor fölött adjuk csak nekik, és minden esetben kérdezzük meg a gyógyszerészt a pontos adagolásról.

A fenilefrin-hidroklorid neve több helyről is derenghet, de nem szabad összekeverni a teljesen más célokra készült efedrinnel. Ez az alapvetően érösszehúzó hatóanyag azért felel, hogy jobban szeleljen az orrunk, bár egyes szakemberek szerint ha orálisan visszük be,mit sem ér. Mellékhatásként élénkíthet, a szakember szerint álmosító hatása nincs.

A gvajfenezin egy köptető hatású anyag, ezért felsőlégúti, hurutos megbetegedéseknél ajánlott, de jó hatású az arcüreg betegségeinél is, ugyanis a feszítő érzést csökkenti. Robitussinnal, vagy más hasonló köptetővel nem szabad együtt szedni, mert túladagolást okozhat.

A szép nevű feniramin-maleát egy hisztamin-antagonista, neve az allergiások számára lehet ismert. Ez az anyag altathatja az arra érzékenyeket, tehát aki tudja, hogy nem bírja jól az allergiagyógyszert, válasszon olyan terméket, amiben nincs feniramin.

Érdekességképp: a Coldrex 10 éve még 80 forintba került adagonként, a Neo Citránért akkor még csak 108 Ft-ot kért el a patikus. Aki spórolna, olvassa el don B nagybecsű sorait, hogyan lehet olcsón megúszni a náthát, ha már menekülni nem tudunk előle.

Név paracetamol tartalom egyéb hatóanyag ár/zacskó
Rubophen Thermo 650 mg fenilefrin-hidroklorid 157,-
Wick Symptomed 1000 mg fenilefrin-hidroklorid 164,-
Wick Triactin 500 mg gvajfenezin, fenilefrin-hidroklorid 168,-
Coldrex 750 mg fenilefrin-hidroklorid C-vitamin 168,-
Coldrex Maxgrip 1000 mg fenilefrin-hidroklorid C-vitamin 172,-
Neo Citran 500 mg fenilefrin-hidroklorid feniramin-maleát C-vitamin 196,-