Múltkori cikkünkből kiderült, hogy a régi, tévés szórakoztató műsorok közül olvasóink legszívesebben a Játék határok nélkült néznék újra, már ha lenne. De mi a helyzet a kvízekkel és a műveltségi vetélkedőkkel? Egytől tízig pontozza a játékokat, így jelezve, melyikre kapcsolna ma is oda szándékosan!

1. Kapcsoltam

Nehezen tudtuk eldönteni, hogy a Hogy is van ez?, vagy a Kapcsoltam kerüljön összeállításunkba. Végül azért az utóbbi, mert a másikról nem találtunk videót. A műsor első 21 adását Vitray Tamás vezette, bátorító, rávezetős játékmesteri stílusa igazából minden közegben érvényesült, és pont az maradt ki ezekből a műsorokból, ami a mai műveltségi vetélkedőkre, illetve hasonló játékokra annyira jellemző: szívassuk a játékost, hogy biztosan hibázzon. A Kapcsoltam végül Rózsa György nevével fonódott össze, aki ha tehette, ivott egy pohár vizet. Vitray egyébként saját szellemi tulajdonának tekintette a műsort, és 2001-ben eladta a TV2-nek.

2. A leggyengébb láncszem

Az előző tökéletes ellentéte: Máté Krisztina éppen csak nem használt korbácsot, miközben a műsor licenszének megfelelően fenyítette a játékosokat. Akik a konstans frász miatt általában elég gyatrán teljesítettek. A főcím biztosan nem veri a Kapcsoltamét, de a fekete-fehér játékos-csoportkép mindenképp páratlan.

3. Most vagy soha

Akadt persze kedvesebb női játékvezető-karakter is: Jakupcsek Gabriella, a Most vagy soha című műsorban. Az alábbi epizódban a jól felkészült és szerencsés játékos, Paróczai Caba 27,4 millió forintot nyert, aminek első ránézésre Jakupcsek még jobban örült, mint ő maga. 

4. Mindent vagy semmit!

A látványelemeiben MOL-benzinkútra emlékeztető műveltségi vetélkedőt Vágó István vezette, de rajta kívül volt egy elmaradhatatlan szereplő: Brunner Márta, aki mindent bemutatott, legyen az nyereményautó vagy pénzösszeg egy széfben. (Bocsánat, trezor.) De a játékosok! Tibor, a bírósági fogalmazó, Paula, az orvos, és Tibor, a gimnazista. „Basszus, csak ámultam ezeken az embereken. Rohadt okosak! Ha a mostani vetélkedőkön ilyen gyorsan kellene ilyen kérdésekre válaszolni, nem gyakran ürülne a vetélkedő kasszája" – írja egy kommentelő, joggal.

5. Van benne valami

Vágó István tényleg megkerülhetetlen, ha régi vetélkedők közül válogatunk: alig van olyan, amelyet nem ő vezetett. A Van benne valami játékmestere is ő, bár azt nem teljesen értjük, miért állítja meg néha az órát. A műsor teljes főcímét itt hallgathatja meg.

6. Ki nyer ma?

Bár nem tévéműsor, lelkiismereti okokból nem hagyhattuk ki a Magyar Rádió legendás műsorát sem, amelynek szignáljára biztosan mindenki emlékszik. 1969 március 3-án indult, 2007-ben szűnt meg, a rádió megújulásakor. Hallgatná még?