A Huffington Post készített egy listát arról, mi idegesíti borzasztóan az Amerikában élő vegetariánusokat. A teljes listát itt olvashatják el, a lényeg, hogy mint minden ember, a vegák és vegánok is megbolondulnak attól, ha irreálisan drága, szegényes választékból kell ételhez jutniuk, és még ki is oktatják őket, vagy hülye kérdéseket tesznek fel nekik. Megkérdeztünk két magyar húsnemevőt, hogy látják az itthoni helyzetet.

Ettől nem szeretem jobban az állatokat

Levente olyan vegetáriánus, aki szokott halat, tojást és tejtermékeket fogyasztani. Azt tartja legidegesítőbbnek, amikor valaki elkezdi tételesen faggatni, hogy pontosan mit eszik, vagy megkérdezik, hogy nem hiányzik-e neki a hús. Hát nem. „Mindig megpróbálnak megetetni hússal, vagy közlik, hogy menjek akkor legelni. Ez baromi unalmas. Volt, aki rácsodálkozott, hogy jéé, észre se vettem. Miért, kellett volna?"

Míg az amerikai listaírók azon háborognak, hogy a vega étel ugyanolyan drága, mint a húsos változat, szerinte nálunk inkább a húsmentes ételek hiánya a baj. „Mindenhol rántott sajtot, gombát és karfiolt adnak (esetleg sült krumplit, rizst, rizibizit), amiket általában ugyanabban az olajban sütnek ki, mint a húst. És ha már egy ideje így étkeztél, elszokott tőle a gyomrod, érzékenyebb ezekre. Egyszer például megkínáltak egy káposztás haséval, nem tudtuk, hogy van benne hús – egész éjjel hánytam, és fogalmam sem volt, mitől."

Csak anyu szójabrassóija

Általános tapasztalata szerint ha valahol hidegtál, svédasztal van, ott a húsevők megzabálják a vega kajákat, ha véletlenül akad. De inkább nem. „Debrecenben voltam egy fesztiválon, szerintem még a perecben is volt szalonna. Nem találtam se sültkrumplit, se lángost, konkrétan csalamádét ettem." Szerinte, ha vendégségbe megy, a vegetariánus hibája, ha nem szól előre a házigazdának, de az ilyen helyzeteket is meg lehet oldani, legrosszabb esetben az ember összedob valamit magának. A húspótlókban, tofuban nem hisz. „Ilyesmiből egyedül anyám szójabrassóiját eszem meg, de nem szoktam magamnak ilyesmit venni. Egyszer kipróbáltam a szójakolbászt, de annak a szaga olyan, amilyentől vegaként undorodsz, az állaga viszont krémes. Amúgy finom volt, de azóta sem vágyom rá. Akinek erre van szüksége, az egyen húst, szerintem ez olyan, mint a guminő."

A HuffingtonPost listájáról a harmadik, értelmetlen felvetésre – enne-e húst, ha egy lakatlan szigeten csak az lenne, és különben éhen halna –, annyit mondott: „ éhen nem halnék, téged is megennélek, hülye", viszont ezelőtt nem találkozott a kérdéssel. De kérésünkre összeszedte azokat a hülyeségeket, amelyek már megvoltak. Íme:

  • „Miért?" Csak. Ettől nem szeretem jobban az állatokat.
  • „Akkor miért dohányzol/kávézol?" Csak.
  • „Tényleg hagymaszagú a bőröd?" Komolyan volt, aki ezt kérdezte.
  • „A gyerekedet is erre fogod nevelni?" Nincs gyerekem, és arra se nevelem, hogy drogokat vagy alkoholt fogyasszon, rájön magától.

Általában szimplán hülyének néznek

András vegán táplálkozású, azaz egyáltalán nem fogyaszt állati eredetű ételeket. Mivel Magyarországon a veganizmus hasonlóan nagy múltra tekint vissza, mint a vadvízi evezés vagy a kolibritenyésztés, meglehetősen sok értetlenkedővel szembesül. „A pörkölt-nokedli kultusz itthon hihetetlenül erős, egyesek számára egyenesen személyes sértéssel ér fel, hogy nem eszem állati fehérjéket – annak ellenére, hogy sosem lépek fel támadólag a keményvonalas húsevőkkel szemben. Általában szimplán hülyének néznek, amiért gabona- és szójatermékeket, zöldségeket, gyümölcsöket, stb. fogyasztok, miközben egy ledarált és saját beleibe visszatöltött állattetemmel kapcsolatban nincsenek aggályaik. De nem akarok senkit megtéríteni, kizárólag akkor mondom el a véleményemet, ha kíváncsiak rá.”

Bár, mint mondja, a megtervezett, változatos vegán étrend a legegészségesebb, kizárólag etikai okok miatt döntött a hús, a tojás és a tejtermékek elhagyása mellett. „Szerintem a világ legnagyobb paradoxonjainak egyike, hogy az emberek fennhangon követelik a kutyakínzók felakasztását, azonban a leégetett szarvú tehenek, a csőrtelenített csirkék, az érzéstelenítés nélkül kiherélt disznók milliói miatt nem jut eszükbe tiltakozni. Továbbá miért érdemel a golden retriever simogatást és miért érdemel a szarvasmarha kést? Miért lelketlen szadista a piacon kutyahúst vevő vietnami és miért ínyenc a véres steaket rendelő európai?”

Szunnita a Baywatchban

Tapasztalata szerint, ha gasztronómiai vitára kerül a sor, még 2013-ban is a „növény nem élőlény?” kérdés a leggyakoribb ellenérv. „Erre van egy bevett válaszom: amennyiben egy központi idegrendszerrel rendelkező sárgarépával találkozol, aki felszeletelés közben az életéért küzd, feltétlenül értesíts! És libazsírt fogok kanalazni a vacsorára szervírozott disznósajthoz!”

A vegán egy tradicionális magyar étteremben hasonlóan komfortosan érezheti magát, mint szunnita nő a Baywatchban. Tudniillik, a vegetáriánus kínálat kimerül a rántott sajt-rántott gomba-rántott karfiol hármasban. „A veganizmusnak itthon szinte kizárólag a keleti éttermekben van némi hagyománya, a büfékről nem is beszélve. Fesztiválokon nem egyszer előfordul, hogy fel kell áldoznom elveimet, hacsak a krisnásoknak nem jut eszébe ételt osztani. Persze a hús ilyenkor is tabu.”

Vegán vendégség?

Ha kiderülne, hogy az egyik, vacsorára várt vendége vegetariánus, vagy vegán, forduljon bizalommal a Díványon olvasható vegán receptekhez. Például: vegán tonhalkrém, rakott krumpli, omlett, padlizsánkrém, brownie, gazpacho és majdnem-macaron. Vész esetén menjenek vegán étterembe.

A cikket kommentálhatja Facebook oldalunkon.

Kövessen minket a Facebookon is!