horoszkóp

Vegyük már át ezeket az ünnepeket is!

2013.11.16. 12:05 Módosítva: 2013.11.16. 12:11
Ha már úgyis külföldről nyúlunk egy csomó ünnepet, miért ne vegyünk át még többet? Ön nem szeretne ünnepi pulykát enni, dögös szambatáncosnőkkel karneválozni, paradicsomot dobálni, vagy nagy tüzeket rakni?

Folyamatos a puffogás azon, hogy Magyarországon is mennyire sikeres az amerikai kultúra terjeszkedése, hogy minden hülyeséget átveszünk tőlük, így az értelmetlen ünnepeiket is. Mára kibonthatatlanul gyökeret vert nálunk például a Valentin-nap, amikor a szerelmeseket ünnepeljük, és a Halloween, amikor pedig a rémisztgetést. Arról nem is beszélve, hogy már a karácsony is totális nyugati képzavar a Mikulás belekeverésével és a karácsonyi partiorgiákkal. Mi most úgy döntöttünk, éljen a pozitív szemlélet, összeszedtünk egy listát arról, milyen külföldi ünnepek érdemelnék még meg, hogy beépítsük őket ősi kultúránkba.

Hálaadás napja

Észak-Amerikából indult ki a Thanksgiving Day (hálaadás napja) hagyománya, ahol új-angliai telepesek mondtak hálát az 1600-as évek elején a jó termésért. Aztán a szokás megállapodott, és kiterjedt földrajzilag. Kanadában is ünneplik, bár egyéb apropókból, de elterjedt a karibi Grenadában és a felszabadított amerikai rabszolgák által benépesített afrikai Libériában is. Persze mi az amerikai verziót ismerjük a leginkább, ami nem is rossz: november negyedik csütörtökén sült pulykát lehet vacsorázni, és hálát adni az életünk jó oldaláért. Magyarországon nagyon nem ártana egy ilyen pozitív ünnep.

...és arról még nem is beszéltünk, milyen menő hagyomány megmenteni egy pulykát elnöki kegyelemmel!
...és arról még nem is beszéltünk, milyen menő hagyomány megmenteni egy pulykát elnöki kegyelemmel!
Fotó: Northfoto

Nemzeti Forradalmi Nap

A nevéből következően alapvetően kommunista ünnepről van szó, amit a kubaiak ülnek meg július 26-án. 1953-ban ezen a napon rohamozták meg a forradalmárok az ikonikus Moncada-laktanyát. Magyarországnak Kubánál sokszor nagyobb forradalmi hagyományai vannak, jó lenne vurstlikkal és rókavadászattal megünnepelni Koppányt, Vatát, Dózsa Györgyöt, Budai Nagy Antalt, Rákóczi Ferencet, Kossuth Lajosékat, és az 1956-osokat.

Kínai újév

Ugyan a kínai időszámítást jelenleg csak a Kőbányai út környékén alkalmazzák, mégis érdemes lenne ezt a bulit is átvenni, mégha maradunk is a Krisztus-alapú időnél. A kínaiak holdévekben számolnak, ezért csúszásban van náluk, mikor szilvesztereznek. Klasszikusan 12 állat évei váltakoznak 12 évente, január 31-ig a kígyó évében vagyunk. De a lényeg, hogyha jön az újév, látványos, többnapos bulit csapnak gyönyörű fényfüzéres díszekkel, lámpásokkal, sárkányos felvonulásokkal. A kínai kultúra terjeszkedésével ez is világszintű ünneppé vált. A részletes szokásokról itt olvashat bővebben.

Vigyázat, ha jön a sárkány!
Vigyázat, ha jön a sárkány!
Fotó: Kgc-42 / Northfoto

Karneválok

Nálunk ugyan éghajlatilag szívás lenne a klasszikus februári karneváli szezonban bármi olyat rendezni, aminek nem a kabátok állnak a középpontjában, a helyzet mégsem reménytelen. Brazíliában a riói, Olaszországban a velencei karneválnak van nagy hagyománya, az amerikai New Orleansben pedig a Mardi Gras idején rendeznek hatalmas bulikat. Ezek a karneválok ugyan sok külsőségben eltérnek, de méltóképp megünneplik, hogy hamarosan eltakarodik a tél. Mondjuk, az év elejét figyelembe véve nálunk ezt már csak áprilisban lehetne megülni.

Bikafuttatás és paradicsomcsata

Spanyolország talán a világ legjobb ünnepeit tudhatja magáénak, mindegyik rendszeresen bekerül a hírekbe is. Pamplonában régóta úgy ünneplik San Fermint, hogy kiengednek az utcákra egy halom bepánikolt bikát, akik előtt vállalkozó kedvű emberek rohannak végig a lezárt sikátorokon. A végeredmény gyakran halál, így Magyarországon ezt csak hathatós TEK-es biztosítással lehetne végrehajtani. Némi rendfenntartás a La Tomatina ünnepre sem ártana. A Buñol nevű kisvárosban minden augusztus végén megrendezett fesztivál nem olyan évszázados, mint a pamplonai, ellenben világhírű. Az emberek több tonna paradicsomot vágnak egymáshoz. Mondanunk sem kell, ez a magyar mezőgazdaság nagy seregszemléje és ünnepe lehetne, egy kis pihenő az augusztus 20-i hivataloskodás után.

A türkmén dinnyék napja

Egy újabb olyan ünnep ez, amit ha megrendeznénk, az biztos mezőgazdasági fellendülést hozna, főleg a Viharsarokban. Türkmenisztánban ugyanis a dinnyenapon ünneplik azt a sárgadinnyefajtát, amit az előző diktátor idején sikerült kikeresztezni, és Szaparmurat Nyijazovról, azaz Türkménbasiról nevezték el. "A türkmén dinnye büszkeségünk forrása. Ízével nem egyenlő semmi sem a világon, az illatába beleborzong a fejed" – mondta anno maga Türkménbasi. Magyarországon a görögdinnyének van nagy hagyománya, simán megérdemelne egy napot, hogy egész nap dinnyét eszik mindenki.

Tengerparti tüzek

A világ több pontján számos olyan fesztivál van Spanyolországtól Dél-Koreáig, aminek csúcspontja, hogy az emberek nagy fáklyákat építenek este, majd meggyújtják ezeket. Ezek az ünnepek sokszor télűző-tavaszváró funkciót is viselnek, de mindegy is hiszen a látvány utánozhatatlan. Magyarországon a tengerparti megvalósítás okozhatna némi nehézséget, de a siófoki Aranypart, a budai Kopaszi-gát beache vagy a bugaci homokbuckák kiválóan pótolhatnák a fílinget.

200237888-001
Fotó: David De Lossy / Europress / Getty

Vegetáriánus fesztivál

Melyiket honosítsuk?

 • 1340
  Karnevál
 • 740
  Hálaadás napja
 • 440
  Tüzek napja
 • 332
  Dinnyenap
 • 271
  Paradicsomfesztivál
 • 138
  Bikafuttatás
 • 130
  Vega-mazo fesztivál
 • 89
  Kínai újév
 • 79
  Forradalmak napja

Ha nagy általános és kötelező népünnepéllyé nem is tennénk, de mindenképp érdemes némi tanulságot levonni a phuketi vegetáriánus fesztiválból. Nem rossz ötlet megünnepelni azokat, akik kerülik a húsételeket, de Thaiföldön minden októberben úgy teszik ezt, hogy attól minden mazochista megnyalja az ujjait. A transzba esett emberek (és itt nem a Budapest Parádé kábítószeres transzára gondolunk) úgy ünnepelnek, hogy mindenféle öncsonkítást és fakírmutatványt visznek véghez. Szerepel itt arcátszúrás, nyelvszétvágás, parázson sétálás, pengelétra megmászása, tűzijáték felrobbantása a testen stb. A hazai fakírok szakszervezete így ünnepelhetné magát minden évben, a lakosság nagy elborzadására.

Ha önnek is van néhány jó ötlete menő külföldi (vagy akár új hazai) ünnepekre, ne habozzon megírni a Velvet címére!

Van valami hozzáfűzni valója? Facebookon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!